Poetin dikke vriendjes met Iran: Russen gaan raketten leveren aan regime van radicale ayatollahs

Geen categorieapr 13 2015, 17:00
Zegt de ene dictator tegen de andere...
Voor wie het nog altijd niet duidelijk was aan welke kant de Russische president Vladimir Poetin staat: hij is weer van plan om geavanceerde S-300-luchtafweerraketten te leveren aan schurkenstaat Iran. Er gold een exportverbod, maar dankzij Poetin is daar per direct een einde aan gekomen. Rusland streeft overduidelijk niet alleen naar meer invloed in Europa, maar ook in het Midden-Oosten. Via De Telegraaf:
Het Kremlin had Iran eerder toegezegd de raketten te leveren, maar kwam daar in 2010 onder grote internationale druk van terug. Vooral de Verenigde Staten en Israël wilden toen niet dat Iran de hand zou leggen op geavanceerde luchtverdedigingssystemen. Die kunnen worden gebruikt om nucleaire installaties te beschermen.
Daarnaast is Rusland van plan om ruwe olie van Teheren te kopen in ruil voor producten uit Rusland, aldus de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov. De twee landen liggen nog net niet in bed met elkaar. Vooral Israël zal flink rekening moeten gaan houden met deze nieuwe Russische inmenging in het Midden-Oosten, omdat Israël een militaire optie tegen Iran niet uitsluit als het land blijft doorwerken aan een kernbom.
Stel dat Israël besluit om nucleaire installaties in Iran te bombarderen, dan moeten ze eerst de S-300-luchtafweersystemen zien uit te schakelen. Blijkbaar vindt Poetin het wel prima dat het Israël zojuist weer wat moeilijker wordt gemaakt om zichzelf te verdedigen tegen de agressie van het regime van de radicale ayatollahs van schurkenstaat Iran. Maar ik had eerlijk gezegd ook niet anders verwacht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten