Roebel maakt onverwachte comeback

Tegen alle marktverwachtingen in, is de Russische munt sinds begin dit jaar aan een opmars begonnen en flink in waarde toegenomen. Daardoor is de kans op een Russisch staatsbankroet afgenomen en zit Poetin weer sterker in het zadel.

In een artikel vorige week in Die Welt wordt één en ander uiteengezet over de spectaculaire stijging van de Roebel sinds begin dit jaar ten opzichte van de US dollar (+16%) en de euro (+31%). In de getoonde grafiek van Die Welt wordt ook duidelijk dat met de stijging van de roebel de kans op een staatsbankroet sterk is afgenomen (zie de rode lijn van “Pleitewahrscheinlichkeit”).

Poetin heeft dus voldoende redenen om weer wat vrolijker te kijken. De sancties hebben een minder vernietigende werking dan gevreesd en met het Vredesakkoord van Minsk lijkt de rust in Oekraïne weer enigszins teruggekeerd, hoewel zowel Rusland als het Westen de proxy oorlog daar op een lager pitje voortzetten, c.q. de plaatselijke strijdkrachten dat doen (hoe dat precies in zijn werk gaat en wie erwerkelijk aan de touwtjes trekt blijft altijd onduidelijk in proxy oorlogen).

Als gevolg van de sterkere roebel, komt Rusland weer makkelijker aan kapitaal op de financiële markten. Ook de Russische beursindex RTS toonde zich veerkrachtig, met een stijging van 35% in 2015.

De economische problemen van Poetin zijn daarmee nog niet voorbij. De Russische economie krimpt dit jaar, vermoedelijk zo’n 4,6%. Als de olieprijs stijgt, zou dat wat gunstiger kunnen uitvallen en zal de krimp ongeveer 3% bedragen. Voor volgend jaar wordt een kleinere krimp voorzien (-1%) of een minimale groei, eveneens afhankelijk van de olieprijs. De inflatie in Rusland is dit jaar bijzonder hoog: 16,9% op jaarbasis.

De Russen voelen de economische crisis en de sancties dus wel degelijk in hun portemonnee, maar de neergang blijkt minder sterk dan eind vorig jaar nog werd voorzien. Ondertussen kan Poetin nog steeds rekenen op steun van het overgrote deel van de bevolking die aangemoedigd door de staatsmedia nog steeds in een nationalistische stemming verkeren en Poetin zien als de vader des vaderlands, al zal de hoera-stemming wat minder uitbundig zijn door de stijgende prijzen.

De redacteuren van Die Welt concluderen dat Poetin een heel wat langere adem blijkt te hebben dan menigeen in het Westen gedacht of misschien gehoopt had.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Baksteen

  Het is wel duidelijk in wie de rest van de wereld vertrouwen heeft. Leuk de openingszin van dit stuk, “Tegen alle verwachtingen in etc” …dat betekent dus dat voor de Euro precies het omgekeerde geldt, waarvan acte.

 2. Harrybr

  Zoals iedere slinger is ook deze te ver doorgegaan. Nogal simpel: een ieder met Roebels wilde die hals-over-kop kwijt onder het motto: “misschien zijn ze morgen nog minder waard, dus.. lozen”. Aan het eind van de slinger schiet zo’n beweging altijd door.

  Echter, alles neemt niet weg, dat Rusland ook nu nog beduidend meer Roebels moet betalen dan een jaar geleden voor al hun importen uit China ( net als wij halen ze daar van alles-en-nog-wat vandaan, kijk maar naar het aantal Russen op de Canton Fair), auto’s, electronica, levensmiddelen enz. Ook krijgen minder voor hun geëxporteerde hout, om over de olie- en gas-inkomsten maar te zwijgen. Dit versterkt door een 2e grote ramp: een heel zachte winter in Europa. En andere exporten… een beetje metalen, en dan is het op. Kijk maar op Eurostat: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/newxtweb/getquery.do?queryID=100596645&datasetID=DS-045409&keepsessionkey=true#

  Sorry, maar IK zou niet graag in de financieel-economische schoenen van Putin staan.

  1. W.H.J. Reiss

   @Harry
   U vergist zich ! Als de afrekening van exportproducten in $ gebeurt, dan krijgen de Russen meer Roebels !
   Dit IS dus de reden waarom velen ook alhier wensen, dat Griekenland uit de Euro gaat. Je concurrentiekracht gaat bij een lagere munt fors omhoog !!!

 3. W.H.J. Reiss

  Wat goed IS komt altijd bovendrijven !
  En Poetin heeft ALTIJD sterk in het zadel gezeten, dat IS iets dat de ‘domme’ elitaire elite en media hier maar niet wil begrijpen ! Poetin komt op voor zijn Eigen Volk en hier wordt het Eigen Volk op de mestvaalt geworpen !
  Sancties hebben geen enkel effect gehad, dat was enkel om de ‘domkoppen’ in Europa in iets te laten geloven, dat er niet was was.
  Russen reizen VEEL minder naar het buitenland en de import is ook afgekalfd. Het resultaat hiervan is een betalingsbalans die zichzelf herstelt en een Roebel die dus weer stijgt, totdat er een nieuwe balans gevonden wordt !!!
  En Staatsmedia hebben wij hier ook. De Russen zouden nog wel eens iets kunnen leren van de leugenaars en manipulators van de NPO die in dit genre heer en meester zijn, maar mede dankzij de ‘Achterlijkheid’ waar het Nederlandse en Europese Volk mee gespeend IS !

 4. Viertel

  De ontwikkeling van de roebel gaat inderdaad heel anders dan zgn. valutadeskundigen hebben voorspelt. Het zou ook voor de redactie van DDS een les moeten zijn, om toch eens een andere toon aan te slaan tegenover Rusland in het algemeen en Poetin in het bijzonder.

  Bovendien, zeker NL doet er verstandig aan zich wat vriendelijker naar de Russen toe op te stellen. Minister Kamp zei immers dat we in de toekomst ons aardgas maar bij Poetin moeten gaan kopen ?

 5. Willie.F

  Dom van het westen om proberen Rusland kapot te krijgen .schijnbaar niets geleerd van de geschiedenis.
  Dat land is berensterk en geen spons geworden zoals de EU met bakken instroom.

  1. HenkieAltea

   Laten die domme ganzen niet naar Rusland kijken,maar kijk eerst eens in je eigen keuken,en constateer dan dat de bejaarden sinds 2008 een koopkracht verlies hebben van 30%.
   Terwijl de pensioen potten bordevol met geld zitten,heeft de overheid een rekentruc verzonnen,die de pot van 800 miljard euro heeft laten groeien tot 1,4 biljoen euro.
   Maar nu is die z.g.n de baby boem al voor een deel met pensioen,en er komt nog een deel daar bij,maar dan valt de aanwas stil,en gaan de eerste baby boemers hun voor ouders opzoeken.
   Maar dat houd in dat die pot met deze rekentruc bomvol blijft,en wie gaat er dan met het geld lopen?
   Maar de politiek wil de ellende van veel bejaarden niet zien,wel hebben ze veel geld over voor de gelukzoekers.
   Dat het oudje in de rij moet staan bij de voedselbank na een leven van hard werken,ach wie ligt daar wakker van in de politiek.
   Maar Rusland,dat is pas een slecht land,nee,ik zeg,Nederland is een slecht land,zeker voor zijn bejaarden.

 6. josef kuijpers

  Ik ben bang dat Willie.F hier een venijnige snaar raakt. De Russen hebben zich nooit in weldaad gewenteld en altijd op hun hoede moeten zijn. Europa is een slappe-ruggen cultuur geworden die zich zelfs aanpassen aan de middelseeuwse gewoontes van hun moslims-gasten, die ze merendeels ook nog geheel onderhouden.

  1. Mart

   Helemaal mee eens

 7. Nicky

  test…

 8. Nicky

  Het is weer hommeles met deze pagina.
  Kan geen tekst plaatsen, en steeds dat stomme venstertje weer; alsof ik iets geplaatst heb. NEE dus.

 9. Phoenix

  Maar wie heeft deze column nu geschreven? Er staan twee verschillende auteurs genoemd, ik neem niet aan dat dit een gemeenschappelijke inspanning is geweest.

 10. jangajentaan

  Column is van mij, maar Michael heeft het per ongeluk geplaatst onder zijn eigen login.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.