Schokkend (maar prachtig): FNV wil belastingverlaging voor werkenden. Of toch niet?

Een uitmuntend idee.

De FNV heeft het he-le-maal gehad met de vele belastingverhogingen van het kabinet Rutte II. Ja, de economie zat in zwaar weer – en eigenlijk is dat nog steeds zo – en, alweer ja, de staatsfinanciën moeten op orde worden gebracht, maar het kan niet zo zijn dat de werkende Nederlander iedere keer het kind van de rekening wordt. Daarom moet er iets gebeuren, en wel meteen: een flinke lastenverlichting voor mensen die daadwerkelijk in hun eigen onderhoud proberen te voorzien.

Mensen die werken, moeten daar meer aan overhouden. Vakbond FNV stelt voor dat alle werkenden jaarlijks een belastingverlaging krijgen van ruim 1.500 euro. Dat laat FNV zaterdag weten.

Een fantastisch plan natuurlijk, maar er is wel een maar. De FNV hamert er – zoals altijd – op dat dit met name moet gelden voor lage en middeninkomens. En dat is gek: zij zijn namelijk helemaal niet de enige werkenden en ook niet degenen die in absolute en relatieve termen het meest betalen aan belastingen. Dat zijn juist midden- en hogere inkomensgroepen.

Daar komt bij dat de FNV ook meteen wil dat het “bedrijfsleven” wel flink moet inleveren:

“Ook wordt het tijd dat het bedrijfsleven zijn eerlijke belastingaandeel betaalt. Want nu betalen de huishoudens de onbetaalde rekening van de bedrijven.”

 

Het gekke hieraan is dat het bedrijven zijn die mensen in dienst nemen. Je kunt niet hopen dat werknemers meer verdienen en er tegelijk voor pleiten om bedrijven zwaarder te belasten.

Helaas heeft de FNV daar lak aan. Sterker nog, de vakbond wil iedereen die meer verdient bestraffen voor hun succes:

”De hoogste inkomens zijn de afgelopen jaren minder belasting gaan betalen (van 72 procent naar 52 procent). De FNV stelt een reparatie voor naar 60 procent voor de mensen die jaarlijks minstens een ton verdienen.”

Met andere woorden, hoewel ze het verpakken als een “lastenverlichting voor werkenden” wil de vakbond in feite meer nivelleren. En dat terwijl Nederland al bijzonder gelijkgeschakeld is, zeker in vergelijking met de meeste andere (ontwikkelde) landen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. tonzwart

  Het FNV wordt tegenwoordig geheel gerund door de SP. Dat verklaart alles.

 2. The Fox

  Leer mij de FNV kennen. Als ze dit ooit voor elkaar krijgen, beginnen ze over echte minima met een uitkering. Net als de PvdA is de FNV in staat van ontbinding en met dit soort kreten zijn er altijd bevriende journalisten (stenografen) welke dit brengen als “nieuws”.

  Socialisme heeft nog nooit ergens gewerkt.

 3. Dennis_WSPK

  De vennootschapsbelasting verhogen kan geen kwaad hoor. Die is nu bespottelijk laag, daar waar die enkele jaren geleden nog 42 % was.
  Als met die hogere winstbelasting de inkomstenbelasting voor werkenden verlaagd kan worden, is er weinig aan de hand toch ? Gezien het feit dat veel bedrijven hun personeel het laagste van het laagste betalen, is dat niet zo onredelijk lijkt me.

  Ik zeg niet dat de vennootschapsbelasting terug naar 42 % moet maar een procent of 2 tot 3 erbij kan helemaal geen kwaad. Voor de aandeelhouders blijft dan nog meer dan genoeg geld over.

  1. LantR.fant

   “slechts” 25% afdragen is weinig? Voordat die winst kan worden gerealiseerd wordt er door een onderneming ook al veel belasting betaald.

   1. Dennis_WSPK

    Wat dan ? Een onderneming betaalt naast die 25 % verder niets. Omzetbelasting is budget-neutraal en als het geld in de onderneming blijft, is die 25 % het enige dat afgetikt hoeft te worden. Erg he !

    1. Harrybr

     Een ondernemer heeft één verplichting: continuïteit van de onderneming, waarvoor geld verdiend moet worden ( en natuurlijk in het bedrijf blijft voor verdere groei) .
     Bij te ver uitlopende Vennootschapsbelasting kon een bedrijf wel eens kiezen voor verplaatsing naar een ander land. Zeevracht… het kost nu om een 40 ft HQ ( dat zijn die hele grote bakken ) ca US$ 1000 om van het verre Oosten naar Rotterdam te laten varen en ca € 700 om diezelfde bak van de haven naar… bijv. Utrecht te laten rijden.
     Als dan ook wat kosten daar lager zijn dan hier.. gaat de werkgelegenheid weg… voorgoed.
     Zelfs de containerkranen zijn.. NIET made in Germany, maar… made in China.
     Kijk hoeveel containers er binnenkomen, en vraag jezelf af, hoelang de Chinezen c.s. nog onze service, dienstverlening en “kuch.. kennis” nodig hebben en dus ervoor betalen willen. Daarna.. rest ons net zoveel als de Grieken tijdens het Romeinse rijk: leraar zijn van de Chinese kindertjes… op HUN voorwaarden.
     Ook voor andere dingen… kijk de reclamefilmpjes op TV eens aan: “investeer in Macedonië, 3 dg per vrachtwagen van NL… “. De Dacia, de Skoda, hebben Borne en div Belgische autofabrieken al tot sluiting gedwongen. De boekhouding en ICT van menig bedrijf zit al in India…
     Nederland… let op uw saeck… want de politici zijn enkel bezig bij elkaar vliegen weg te vangen.

 4. toetssteen

  Ik hoorde Ton Heerts vanmiddag over dit onzalige plan, meteen de radio uitgezet. Nog meer nivelleren, nou dat gaat hem worden om de verkoop van producten aan te laten trekken.

  En dan gaat het nog over de directe belasting.
  Hij is al wat gedateerd, maar geeft een aardig inzicht:

  http://financieel.infonu.nl/belasting/8450-de-belastingen-in-nederland-zijn-hoog.html

 5. LantR.fant

  Veel geschreeuw van de vakhonden. Of je met een belastingverhoging van een kleine minderheid alle voorgestelde belastingverlagingen kunt dekken is niet realistisch.
  Maar daar gaat het ze ook niet om; het is reclame voor de bonden, gebaseerd op een oneliner.

  De enige oplossing is dat de overheid minder geld gaat uitgeven. Dan ontstaat er ruimte voor belastingverlaging, ofwel, meer netto inkomen.

  1. toetssteen

   @LanterFant
   Bij een kleine overheid, echt kleine hè, is max 20 belasting te realiseren, de rest naar de vrije markt. De consument moet vrij zij om te kiezen en dan komt er keuze, bet on that!

   8/12 procent tax is genoeg om de zaak op orde te houden en to hell met al die hoe zeg ik dat nou netjes……

 6. josef kuijpers

  Destijds waren werknemers van de RABO-bank verplicht lid van een vakbond (maar de bank betaalde de contributie).
  Toch schokkend om verplicht linkse salonsocialisten te moeten sponsoren. Ik hoop dat de bank inmiddels tot nieuwe inzichten is gekomen.

 7. Dennis_WSPK

  @Harrybr

  Je loopt toch wel wat achter vrees ik. De “India” hype is alweer lang voorbij. Een jaar of 10 geleden werden we ook gechanteerd met de waarschuwing dat bedrijven hun callcenters, ICT en boekhouding naar India aan het verplaatsen waren. Dat is inderdaad enige tijd het geval geweest, maar inmiddels hoor je er niets meer over.
  Viel toch wat tegen qua betrouwbaarheid etc.

  Ik had een keer een monteur van UPC op bezoek. De man moest mijn mediabox activeren en moest daarvoor een callcenter in India bellen. Duurde uren, men sprak gebrekkig Engels en beloofde van alles, maar van activatie kwam niets terecht. De monteur gaf aan dat het werken met die India’s een totale ramp was.

  Vorig jaar weer een monteur en wat denkt u ? het callcenter zat weer lekker in Nederland en het liep allemaal weer prima.
  Waarom denkt u dat de economie en samenleving in India en andere “lage lonen landen” zo’n rotzooi zijn en er zoveel armoede is ? Omdat het allemaal zo ideaal is daar ? De stabiliteit is nihil, de economieën zijn een rampzalig kaartenhuis en de betrouwbaarheid van de mensen is ver te zoeken.

  De halelujah over lage lonen landen is alweer aardig geluwd. Kwestie van opdoen van voldoende beroerde ervaringen aldaar.

  Dan over winsten binnen de onderneming. Als we het over een klein bedrijf hebben zal het vaak zo zijn dat de winsten (deels) hard nodig zijn binnen het bedrijf.
  Doorgaans zijn dit bedrijven met één aandeelhouder, die feitelijk “de ondernemer” is. Als die als éénmanszaak werken, betalen ze tot 52 % belasting, dus is er met 25 % vennootschapsbelasting weinig reden tot klagen lijkt mij.

  Bij de grotere jongens vloeien de winsten echter regelrecht richting de aandeelhouders. Ik zie niet zo goed in waarom die niet eerst 25 % zouden moeten aftikken ?

  De vraag is : hoelang laten we ons nog chanteren door het bedrijfsleven ? Alsof die een sociaal doel zouden hebben door voor werkgelegenheid te zorgen ?
  Ze zijn er toch écht voor het eigen gewin en nergens anders voor.

 8. Nicky

  @Dennis, die landen zijn we blijkbaar helemaal, slowly but surely uit het oog verloren? Apart.

  Eerst ging de rommel naar Polen, toen steeds oostelijker… en inderdaad is w.s. de hele handel weer gewoon terug naar NL!

  Toch nog ergens positief nieuws.
  Wij blijven nog steeds veel geld uitgeven aan research, en dat scoort op den duur.

  Wel zijn die Aziatische landen m.i. vaak meer gefocussed op ‘nu’, en proberen nog steeds alles te stelen wat er te stelen is aan ideeën en concepten in landen met een Joods-Christelijke historie. Waar de werkelijke creativiteit vandaan komt.

  Ze kunnen en ‘mogen’ dat ook, als je leest wat o.a. China hierin uitvreet, dat is in onze ogen totaal misdadig. Maar voor hen: kassa!
  Sambal bai, kalendel bai?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.