Tweede Kamer stemt tegen motie voor openheid onderzoek MH17

De onderste steen boven? Nou…

Op 23 april diende CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt een motie in om de onderste steen boven te krijgen in het MH17-dossier, waarin de regering werd verzocht een volledige inventarisatie te maken van alle relevante documenten en die complete inventarisatie te delen met de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en WOCD/Universiteit van Twente te delen. Vandaag werd die motie keihard afgewezen in de Tweede Kamer.

Dit is de letterlijke tekst van de motie van Omtzigt:

Het opvallende is dat de motie niet alleen is verworpen door VVD en PvdA, maar ook door SP en D66 uit de oppositie (hoewel D66 in feite een gedoogpartner is van dit kabinet):

Ik vraag me serieus af wat er erg is aan het delen van alle relevante documenten en informatie aan de OVV en de Universiteit van Twente. Op dit moment hebben zij geen volledig overzicht. Ik kan geen argumenten bedenken om zoiets fundamenteels tegen te houden. Als het kabinet écht de onderste steen boven wil hebben, dan had deze motie gewoon moeten worden aangenomen. Waarom gebeurt dat niet?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Noordermiede

  Achterkamertjes politiek van de vriendjes van Rutte en Samsom. O zo kenmerkend voor de traditionele partijen van reactionaire liberalen (VVD + D66) en salonsocialisten van PvdA. Geen wonder dat 2.5 kiezers het vertrouwen massaal opzegt in onze nepdemocratie van Thorbecke anno 1848.

 2. Noordermiede

  *) 2,5 = 2,5 miljoen

 3. HenkieAltea

  Vanaf het begin wist ik het wel,de ondersteen zou boven moeten komen,laat me niet lachen.
  Zodra het verhaal kwam dat er door alle landen die betrokken zijn bij het onderzoek een goedkeuring hieraan moet verlenen om gegevens naar buiten te brengen.
  Vanaf dat moment stonk het een kwartier in de rondte,want wie of wat is tegen een eerlijk onderzoek,en wie of wat is tegen openbaring hiervan.
  Dus is er maar een conclusie,niet Rusland zit achter het neerhalen van dit vliegtuig,maar wel Oekraïne.
  Want ze dachten dat het vliegtuig van Poetin was,en op afstand gelijken de vliegtuigen op elkaar,en als dat in een rapport naar buiten zou komen,wat zal de ractie dan van Poetin kunnen zijn?
  Maar Rutte stond alweer te liegen op TV,de onderste steen zou door hem naar boven komen.

 4. Gielah

  Als ze zwijgen… dan is er iets te verbergen.
  En wat ze verbergen ZOU, als het wel bekend zou worden, in hun nadeel zijn.

  Dan had de VVD nu aanmerkelijk minder dan 25 zetels in de peilingen.
  De PvdA naderde dan nóg meer het minpunt.

 5. The Fox

  De meest leugenachtige premier geholpen door de minions van D66 en PvdA kan nog steeds de deksel op de doofpot houden. Men is alle schaamte voorbij en blijkbaar is de pers gemuilkorfd en is niet langer in staat om de macht te controleren.

 6. hans-e-pans

  We weten gelijk wie ons hartgrondig besodemieterd, wie ons ziet als kleine kinderen die niet zelf kunnen nadenken.

  De onderste grafsteen kom nooit niet boven, denk dat er iets heel engs moet worden afgedekt.

  Het zal wel zoiets zijn als handelsbetrekkingen met een grote speler in dit enge spel.

 7. toetssteen

  VVD/PvdA/SP/D’66 tegen, zeg ik het zo goed?

 8. Simon Brouwenstein

  De onderste steen die complotdenkers graag boven zien komen lag voor mensen met gezond verstand direct al voor het oprapen: een oliedomme separatist zag de MH17 aan voor een Oekraïense bommenwerper en schoot hem neer met een BUK-raket die ze van de Russen hadden gekregen.
  Een banaal verhaal maar de werkelijkheid is banaal. Dat dit voor complotters en Putin-lovers lastig te verteren is begrijp wel dus het hoopvol zoeken naar de onderste steen zal nog wel even doorgaan.

  1. Moose

   Rutte sprak over de onderste steen boven halen, live op tv.

  2. toetssteen

   @Brouwenstein
   U kletst naar u verstand hebt. Een single BUK is voor een hoog gekwalificeerde specialist (echt u moet een specialist zijn en geen boer met een liter vodka in de kraag) al bijna een onmogelijkheid. Er zijn namelijk maar 20 seconden, ja u leest het goed, 20 seconden, om die raket te richten en af te vuren.
   Vergeet het dus maar.
   Een bommenwerper mister raaskal, vliegt veel lager! Logisch, want vanaf de hoogte waarop een passagierstoestel vliegt gaat bombarderen zo rottig.

 9. Primo

  Als het zo is zoals de huistrol stelt, lijkt het mij dan geen probleem om opening van zaken te geven door dit kabinet……

  Dat zou de speculaties wegnemen, maar het lijkt er nu op dat deze zaak stinkt.

 10. Baksteen

  En daarom wordt alles er aan gedaan het onderzoek vanaf de eerste dag te traineren en daarna geen informatie af te geven en de controletaak van de tweede kamer volledig buiten spel zetten door geen antwoorden te geven op de gestelde vragen, heel logisch ja, lijkt mij ook.

 11. Dennis_WSPK

  De zorgvuldig geregisseerde en zwaar over-the-top rouw-show afgelopen zomer mag natuurlijk niet verstoord worden. De coalitie had dat hard nodig om weer een beetje aanzien terug te krijgen.

 12. Simon Brouwenstein

  Het officiële onderzoek zal mijn lezing hierboven zonder twijfel bevestigen. Dat zal complottertjes uiteraard niet beletten vrolijk door te fantaseren.
  Voor spannende verhalen terzake verwijs ik graag naar de verdwaalde journalisten Micha Kat en Joost Niemöller.

  1. -Harry

   S.B.

   Was toevallig afgelopen zaterdag bij een lezing door Joost Niemöller .

   De man is buitengewoon open en eerlijk , heel bedachtzaam en schroomt ook niet om negatieve elementen in een positief verhaal te vermelden .

   Dat demoniseren wat jij doet en ook die mongoloïde volger A-J , dat slaat helemaal nergens op , is demagogie en pertinente leugens .

   Stop nou maar met dat Goebbeliaanse leugenpatroon , je kunt het wel blijven herhalen , maar iedere keer zullen wij dat als grove leugens bestempelen .

   Wie was dat ook alweer die het steeds had over “valide argumenten ” ?

 13. LantR.fant

  Ik geloof niet per se in een complottheorie. Gaan we ervan uit, dat onderzoek uitwijst dat dat vliegtuig met een Buk-raket uit de lucht is gehaald.
  Maar waarom zou men dat onderzoek dan niet laten uitvoeren?
  Ten minste de nabestaanden hebben daar recht op en de overheid gooit vandaag de dag wel geld over de balk voor onzinniger dingen.

  Maar het weigeren om de onderste steen boven te halen geeft wel te denken. Kennelijk speelt er dan toch iets, wat onze regering maar liever buiten beeld houdt.

  1. Simon Brouwenstein

   Dat onderzoek vindt op dit moment toch uitvoerig plaats? Ik vind het niet zo vreemd dat de Regering hangende dit onderzoek terughoudend is met informatie, temeer omdat het politiek zeer gevoelig ligt.

   1. -Harry

    S.B .

    Waarom ligt dit politiek zo gevoelig dat het geheimgehouden moet worden ?
    Wie heeft er wat te verbergen ?
    Bij andere vliegongelukken doet men toch ook niet zo ?
    Dit stinkt net als een links kadaver .

 14. W.H.J. Reiss

  Rutte de leugenaar heeft baat bij zijn eigen leugens. Door incompetente van deze Regering is het vliegtuig boven Seperatistisch oorlogsgebied gevlogen. De gluiperd wil dit afdekken. Deze Regering waarvan deze idioot de voorzitter is wil hun verantwoordelijkheid voor ‘dood door schuld’ afschuiven !

  1. Simon Brouwenstein

   Nagenoeg alle vlietuigmaatschappijen vlogen in die periode boven separatistisch gebied. Dit incompetentie van een regering (die daar toch niet dagelijks naar zit te kijken) noemen is te dwaas voor woorden.

   1. W.H.J. Reiss

    Simon de dwaas. Wat ben je toch een huichelaar ! Men is duidelijk meermaals gewaarschuwd, dat men niet meer over Seperatistisch gebied moet vliegen !!! Men doet dit toch !!! Dan niet zeuren als het wordt afgeschoten !!! Eigen schuld, dikke Bult !!! Dat anderen er ook overheen vliegen wil enkel zeggen, dat er nog meer incompetente politici zijn als enkel in Nederland. Het politieke Krapuul zit er enkel voor zichzelf. Dat is ons nu wel weer eens duidelijk geworden !

   2. toetssteen

    @Brouwenstein
    Nope. Ik vlieg net zoals mijn zoons veel, maar ik geef u de garantie dat dat gebied al geruime tijd werd gemeden. (begin deze maand nota bene via Moskou en Berlijn teruggevlogen).
    Tegen alle voorschriften in bevonden zich op die noodlottige dag en tegelijkertijd 4 vliegtuigen van 4 verschillende maatschappijen zich boven Oekraïne. Te weten: Malaysian Airlines, Singapore Airlines, Air India en Lufthansa. De verkeerstoren had ze exact over dat genied geleid omdat er boven de Zwarte Zee turmoil zou zijn, dat er niet was.
    Het is ene gigantische leugen Brouwenstein!

 15. jansje2

  Schande t.o.v. de nabestaanden en het Nederlandse volk!
  Wel allerlei schijnvertoningen opvoeren wat betreft herdenkingen en stilte momenten, maar met de waarheid voor de dag komen, ho maar!
  Ook onze volksvertegenwoordiging doet lustig aan mee aan het leugenspel om de schuldigen uit de wind te houden.
  Alsof wij achterlijk zijn!

  1. W.H.J. Reiss

   Het Nederlandse Volk IS Achterlijk ! U slaat de nagel op de kop ! Enkel U wilt het nog niet geloven ! Het boeit niemand, dat ze dat vliegtuig boven oorlogsgebied hebben laten vliegen !

 16. BETSIEvrouwtje

  Bij volledige openheid zou het plan,om Poetin een slechte naam te geven,komen te vervallen…..

 17. rexm

  Dat de SP tegen stemt, valt mij zwaar tegen.

 18. Floris

  Ik zie dat Wim Trollemans van bureau Strontlijn weer vlijtig aan damage control doet.

  Die man is elke cent waard mensen! Van uw belastinggeld, dat dan weer wel…

  1. Simon Brouwenstein

   Floris is niet de slimste dus een inhoudelijk standpunt is wat te hoog gegrepen.

 19. Seneca

  @Simon Brouwenstein
  Als de regering (u schrijft dit woord met een hoofdletter, maar dat terzijde) bij monde van de MP belooft, ‘dat de onderste steen boven zal komen’, als ene F. Timmermans bij de VN een speech houdt waarbij de tranen in de ogen der wereld sprongen, wat is er dan op tegen om de resultaten van dit onderzoek niet vrij te geven? Naderhand bleek dat de mensen in het gebied waar deze rampzalige vlucht neerstortte, met piëteit de diverse spulletjes verzamelden en ook de onderzoekers in het gebied hebben overhandigd. De heer Timmermans wist dit, maar zag er politiek brood in om deze mensen als misdadigers af te schilderen. U verwijst in uw reactie van 14.33 uur naar de nos. U kent toch het spreekwoord: ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’. Waarom zou ik en met mij veel Nederlanders waaronder de direct getroffenen, nu nog deze overheid – inzake MH 17 – geloven? Dit heeft toch niets met – zoals u dat denigrerend opmerkt – met ‘complottertjes’ te maken? Toen ik dit bericht vernam, dacht ik onmiddellijk (ik val niet onder uw categorie ‘complottertjes’) hier stinkt iets. U en ik zijn toch volwassen, normaal denkende mensen die zelf een keuze kunnen maken tussen goed en kwaad, tussen wat het daglicht kan velen en wat niet? Gaarne een inhoudelijke reactie van u, op deze – dacht ik – legitieme vragen.

 20. Simon Brouwenstein

  Naar mijn observatie spreekt de regering nog niet over de uitkomsten van het onderzoek omdat het nog niet is afgerond.
  Is dat eigenlijk niet heel erg logisch?

  U suggereert dat de regering veel te verbergen heeft maar maakt niet duidelijk wel complot hier achter zou zitten. Mogelijk kunt u helderder zijn over de toedracht waarvoor u kennelijk geen nader onderzoek nodig heeft.

 21. Primo

  Dit kabinet kennende doet vermoeden dat dit onderzoek nooit wordt afgerond.

  En dit komt dat ongedierte heel goed uit!

  1. Gielah

   Men heeft…. een dag of wat geleden nog maar… bepaalde uitkomsten van het onderzoek alreeds als ‘staatsgeheimen’ bestempeld.
   Het was Pieter Omzigt van het CDA, die dit bekendmaakte.
   Niemand van de regeringscoalitie heeft dit vooralsnog tegengesproken.

   Met andere woorden: men zal nooit de hele waarheid bekendmaken.
   Blijft de vraag WAT er allemaal te verbergen valt.

   En ook of ándere partijen, buitenlandse partijen… die minder stijf de kaken op elkaar hebben…. en hele andere belangen dan Rutte enz. hebben…
   zich ook maar iéts van een Nederlands etiket ‘staatsgeheim’ zullen aantrekken.

   1. Simon Brouwenstein

    U heeft gelijk, frau Gielah, de regering koestert een groot geheim, een vuig complot met slechts het satanische oogmerk uw geliefde Leider Putin in diskrediet te brengen.
    Dit zaakje stinkt en het zou me niet verbazen dat Satan hier hoogstpersoonlijk achter de schermen aan de touwtjes trekt, zulks overigens geheel in lijn der profetie:

    “En ik zag, en ziet, een vaal paard, en die daarop zat, zijn naam was de dood; en de hel volgde hem na. En hun werd macht gegeven om te doden tot het vierde deel der aarde, met zwaard, en met honger, en met den dood, en door de wilde beesten der aarde.”

 22. -Harry

  Brouwenstein ,

  je wordt met de dag walgelijker !
  Raak je overspannen , NSB-er ?
  Of is dit een links soort humor ?

  1. Simon Brouwenstein

   Sorry, Gerrit, ik wist niet dat je van streek zou raken.

   Kun je nog wel eens lachen in Harderwijk?

 23. Seneca

  @Simon Brouwenstein
  Dank voor uw reactie. Helaas kan ik er geen chocola van maken. De MP belooft dat ‘de onderste steen boven komt’. Er wordt gevraagd naar de stand van zaken. De 2e K (iedereen in deze K vertegenwoordigt het Nederlandse volk. Het NLe volk wil opheldering want haar is dat beloofd. Hoe meer men iets poogt te verbergen, des te groter wordt het wantrouwen. U reageert dus niet op mijn eerdere vragen met dezelfde strekking.

  1. Simon Brouwenstein

   Het is tamelijk eenvoudig. Rutte wil de onderste steen boven. Daartoe startte hij een omvangrijk onderzoek. Lopende het onderzoek babbelt hij er niet over.
   Wat begrijp je niet?

 24. toetssteen

  @Seneca
  Velen trappen in het oligarchen praatje. Foei toch die Putin die daadwerkelijk iets deed aan de Poroschenko’s. Dat stuit de Kasparovs tegen de borst. Zomaar deze brave uitzuigers opsluiten!

  Is Putin een brave pater? Nee, natuurlijk niet! Is maar goed ook.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.