Utrecht wil illegale asielzoekers blijven opvangen op eigen manier

Geen categorieapr 29 2015, 21:16
Rebellie tegen het kabinet.
Wie had anders verwacht? De gemeente Utrecht weigert pertinent mee te werken aan de nieuwe kabinetsregels voor een tijdelijke opvang voor illegale asielzoekers om ze vervolgens terug naar het land van herkomst te sturen. De stad wil illegalen op een eigen manier blijven opvangen. Dit zeggen ze over de nieuwe regels:
Die vormen "geen sluitende aanpak" en zijn daarom "niet uitvoerbaar", laat de gemeente woensdagavond weten. Utrecht concludeert met de woorden: "Wij zetten ons huidige beleid voort."
Utrecht biedt uitgeprocedeerde vreemdelingen bed, bad en brood, net als veel andere gemeenten in Nederland. Die opvang is veel royaler dan het kabinet nog wil toelaten in de vijf grote steden en Ter Apel.
De gemeente zegt ook: "Wij vinden het niet humaan (uitgeprocedeerde) asielzoekers 'op straat te zetten', nog los van eventuele risico's op het terrein van openbare orde en veiligheid." Dit getouwtrek over wat er nou wel en niet moet gebeuren en welke rol gemeenten hebben gaat nog wel even door.
Ik verwacht eerlijk gezegd dat het kabinet zijn grip aan het verliezen is op de lokale politiek met deze nieuwe regels. Het kabinet straalt geen gezag uit. De ene na de andere gemeente zal in de media aankondigen gewoon op de oude voet door te gaan met de opvang van illegale asielzoekers.
En daar heeft het kabinet dan dagenlang over vergaderd. Je vraagt je af of ze niet beter de stekker uit het kabinet hadden moeten trekken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten