VNO-NCW tegen kabinet: rustig aan, gewoon doorgaan met regeren

De werkgeversorganisatie wil dat de PvdA en de VVD hun problemen bijleggen.

VNO-NCW is niet te spreken over de kabinetscrisis:

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW roept het kabinet op de onenigheid rond de bed-bad-brood-regeling niet tot een kabinetsval te laten leiden. ‘Dit land heeft nu behoefte om op de ingezette koers door te gaan.’ “Kabinet, doe nou even normaal. Probeer op een evenwichtige wijze de rit uit te zitten.”

Dat zei hij in het programma Buitenhof. Hij voegde eraan toe: “Dit land heeft nu behoefte om op de ingezette koers door te gaan.”

Natuurlijk is het van het grootste belang dat het land stabiel is, en dat een regering dus niet zomaar opstapt, maar niet ten koste van alles. In dit specifieke geval – van Rutte II dus – zal het land er zeker niet slechter van worden als de coalitie uit elkaar valt. Sterker nog, gezien de mogelijkheden die dan ontstaan is dat wat mij betreft prima.

De VVD kan na toekomstige verkiezingen mogelijk een coalitie vormen met D66, CDA, en – indien het nodig is – één van de andere christelijke partijen. Zo’n coalitie zal natuurlijk compromissen moeten sluiten met elkaar, maar de standpunten van die clubs liggen veel dichter bij elkaar dan die van PvdA en VVD. Met andere woorden, als zij zaken met elkaar doen hoeven hun respectievelijke achterbannen niet zoveel in te leveren als het geval nu is.

Daarnaast zal een andere, rechtsere coalitie natuurlijk een verstandiger economisch beleid voeren. De afgelopen periode zijn de belastingen vooral verhoogd omdat de PvdA dat wilde. Als D66, CDA en VVD het samen voor het zeggen krijgen ligt dat heel anders. Geen van die partijen zal verantwoordelijk gehouden willen worden voor vergaande lastenverzwaringen. Sterker nog, ze dringen alle drie tegenwoordig aan op lastenverlichtingen.

Kortom, anders dan De Boer vind ik het een prima idee dat VVD en PvdA hun samenwerking beëindigen. Schrijf maar nieuwe verkiezingen uit zodat er een nieuwe coalitie gevormd kan worden met partijen die de economie wél willen stimuleren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  Ik zou het niet zo’n gek idee vinden als een Kabinet het uitgezette beleid ook eens een keer tot uitvoering brengt.
  Weer een Kabinetscrisis legt alles weer een jaar stil terwijl veel beleidsprogramma’s lopen.
  Dit Kabinet blijkt in staat beleid te maken op dossiers die decennia volledig vast zaten. Laten ze de Belastingherziening ook maar even doen.

  De gedachte dat het vervangen van de PvdA door D66 en CDA leidt tot een ander beleid lijkt me voorts hoogst twijfelachtig.

  1. W.H.J. Reiss

   @Simon
   In vergelijking met een land als Thailand liggen we al 30 jaar stil !
   Niksnutten importeren, de industrie kapot maken, belastingen verhogen, besteedbaar inkomen verlagen, Job destructie enz. De rekening van dit beleid zal t.z.t. bij de (klein-)kinderen gelegd worden. Een burgeroorlog zal hun deel zijn !

 2. carthago

  Dream on,Helaas,na nieuwe verkiezingen wordt het echt niet een beetje beter met vooral D666 als smaakmaker,dat wordt een spiegel kabinet van Brussel.
  De pvda met vvd onder zalm sloopte de huizenbezitters en mkb al (vermogensrendementheffing,hypotheekaftrek,bijtelling,btw verhoging drie keer), dat waren vvd zalm maatregelen.Het grote probleem is dat nieuwe verkiezingen geen nieuwe kiezers opleveren.

 3. anna67

  La ma lekke valle, dat kabinet.

  Wat we aan lastenverlichting nu winnen, komt er straks met het soepele asielbeleid dubbel en dwars weer bij.

  Lood om oud ijzer.

  1. anna67

   Ik bedoel natuurlijk: verliezen we straks dubbel en dwars aan extra asielkosten.

 4. The Fox

  De mening van VNO-NCW is de mening van de grote bedrijven, welke zich niet interesseren voor de belastingdruk van de burger, maar wel in tax rulings. Inderdaad die willen rust, want de discussie dreigt de verkeerde kant op te gaan.

  Hans de Boer beweert dat het weer goed gaat met de economie, maar roept dit kabinet en meelopers in de TK niet ter verantwoording. Record aantal failissementen, record werkloosheid en 400,000 in de bijstand. Dit gaat 10 jaar duren om daar overheen te komen.

 5. halo1

  Ik zie het als een dolkstoot in de rug van de VVD van die werkgevers..ook zij zijn niet gebaat met honderdduizenden 26000 euro per jaar kostende klaplopers die een lange neus maken naar de overheid..opzouten!

 6. Seneca

  @Simon
  U gelooft dus echt dat dit kabinet een aanzet geeft tot invoering van een ander belastingstelsel? U gelooft dus ook dat het beleid in aanloop tot de 3e dinsdag in september geregeld wordt? Weet u dan niet dat alles in kannen en kruiken is en dat de begroting 2016 reeds bekend is in Brussel? Denkt u nu echt dat Brussel de melkkoe NL zo maar haar gang laat gaan? Neen, heer Brouwenstein die tijd is al lang voobij en om de woorden van de heer Reiss te gebruiken, slechts een burgeroorlog zal die tijd weer terug brengen.

 7. Limburgse Kuifje

  VNO-NCW bestaat niet uit ondernemers. Het zijn allemaal managers die geen enkele verantwoordelijkheid hebben. Ik schreef het al eens eerder: maak ze hoofdelijk aansprakelijk. Als je dat zou doen dan nemen ze geen grote risico’s en dan worden het ondernemers.

  Tuurlijk wil deze wan-organisatie verder regeren, want hun bonus komt anders in gevaar. Wat het volk betreft, hun medewerkers (voor hen gewoon voetvolk of personeel) kan hen geen worst schelen. Het is bij hen “ikke en de rest kan stikken”.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.