VNO-NCW tegen kabinet: rustig aan, gewoon doorgaan met regeren

Geen categorieapr 19 2015, 19:00
De werkgeversorganisatie wil dat de PvdA en de VVD hun problemen bijleggen.
VNO-NCW is niet te spreken over de kabinetscrisis:
Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW roept het kabinet op de onenigheid rond de bed-bad-brood-regeling niet tot een kabinetsval te laten leiden. 'Dit land heeft nu behoefte om op de ingezette koers door te gaan.' "Kabinet, doe nou even normaal. Probeer op een evenwichtige wijze de rit uit te zitten."
Dat zei hij in het programma Buitenhof. Hij voegde eraan toe: "Dit land heeft nu behoefte om op de ingezette koers door te gaan."
Natuurlijk is het van het grootste belang dat het land stabiel is, en dat een regering dus niet zomaar opstapt, maar niet ten koste van alles. In dit specifieke geval - van Rutte II dus - zal het land er zeker niet slechter van worden als de coalitie uit elkaar valt. Sterker nog, gezien de mogelijkheden die dan ontstaan is dat wat mij betreft prima.
De VVD kan na toekomstige verkiezingen mogelijk een coalitie vormen met D66, CDA, en - indien het nodig is - één van de andere christelijke partijen. Zo'n coalitie zal natuurlijk compromissen moeten sluiten met elkaar, maar de standpunten van die clubs liggen veel dichter bij elkaar dan die van PvdA en VVD. Met andere woorden, als zij zaken met elkaar doen hoeven hun respectievelijke achterbannen niet zoveel in te leveren als het geval nu is.
Daarnaast zal een andere, rechtsere coalitie natuurlijk een verstandiger economisch beleid voeren. De afgelopen periode zijn de belastingen vooral verhoogd omdat de PvdA dat wilde. Als D66, CDA en VVD het samen voor het zeggen krijgen ligt dat heel anders. Geen van die partijen zal verantwoordelijk gehouden willen worden voor vergaande lastenverzwaringen. Sterker nog, ze dringen alle drie tegenwoordig aan op lastenverlichtingen.
Kortom, anders dan De Boer vind ik het een prima idee dat VVD en PvdA hun samenwerking beëindigen. Schrijf maar nieuwe verkiezingen uit zodat er een nieuwe coalitie gevormd kan worden met partijen die de economie wél willen stimuleren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten