Wanneer is Cheryl jarig? De puzzel die de hele wereld in zijn greep houdt

Kun jij deze puzzel oplossen?

In Singapore heeft iemand een vraag/puzzel online gezet die basisschoolkinderen aan een eliteschool onlangs moesten oplossen. Je zou denken: basisschool, jonge kinderen, hoe moeilijk kan het zijn? Nou, slecht nieuws: die kinderen zijn blijkbaar zo ongeveer briljant. Miljoenen volwassenen komen er namelijk niet uit.

Hier is de opdracht:

Screen Shot 2015-04-15 at 08.42.45Korte vertaling:

Albert en Bernard zijn net vrienden geworden met Cheryl, en ze willen weten wanneer haar verjaardag is. Cheryl geeft ze een lijst van 10 mogelijke data:

Mei 15 — mei 16 — mei 19

Juni 17 — juni 18

Juli 14 — juli 16

Augustus 14 — augustus 15 — augustus 17

Cheryl geeft Albert vervolgens de maand door waarin ze geboren is en Bernard de dag. (Ze mogen dat dus niet tegen elkaar vertellen). Vervolgens hebben Albert en Bernard dit korte gesprek:

Albert: Ik weet niet wanneer Cheryls verjaardag is, maar ik weet dat Bernard het ook niet weet

Bernard: Eerst wist ik niet wanneer Cheryls verjaardag is, maar nu weet ik het wel

Albert: Dan weet ik ook wanneer Cheryls verjaardag is.

De vraag: wanneer is Cheryls verjaardag?

Screen Shot 2015-04-15 at 08.49.49

Wat is de oplossing dan?

De eerste uitspraak toont aan dat je de maanden kunt wegstrepen waarin een dag niet herhaald wordt; dus de maanden met een unieke dag. Vaarwel mei en juni.

De tweede uitspraak toont aan dat de dag vervolgens niet herhaald kan worden in juli en augustus, waardoor je de 14e (juli én augustus kunt wegstrepen).

De derde uitspraak toont aan dat er vervolgens maar één keuze over is gebleven. In augustus waren er nog twee opties, alleen in juli was er één, te weten de 16e. Dat is het antwoord dus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.