Amsterdam gaat niet méér, maar mínder controleren op wapens

Want er gebeurt natuurlijk nooit wat met wapens in Amsterdam.

Amsterdam is al jaren de moordstad van Nederland. Wapens zijn overal, en de onderwereld is oppermachtig. Bewoners beginnen inmiddels zelfs te wennen aan de talloze liquidaties in onze hoofdstad, maar dat betekent niet dat dan maar de controles op (vuur)wapens moeten worden verminderd. Althans, dat zou je denken. Niet dus. Via De Telegraaf:

De gemeente Amsterdam vermindert het aantal wapencontroles in de stad. Dit schrijft burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Daar zullen de criminelen vast blij mee zijn. De coalitiepartijen VVD, D66 en SP wilden per se de wapencontroles en het preventief fouilleren terugbrengen in de door de gemeente aangewezen risicogebieden, waar de politie preventief mag fouilleren. Het aantal wapenincidenten is volgens een rapport met 12 procent gedaald, en een kwart van de incidenten was in een van de drie risicogebieden.

Het aantal wapencontroles daalde in een jaar van 141 naar 87. Het aantal gefouilleerde personen daalde van 149 naar 105. De politie vond gemiddeld 2,2 wapens per honderd personen.

Het draagvlak voor de controles daalde, van 75 procent naar 66 procent. Van de Amsterdammers is nu 11 procent tegen wapencontroles, tegen 7 procent vorig jaar.

Het lijkt in de ogen van het Amsterdamse college vast heel logisch om de wapencontroles te verminderen omdat de cijfers zijn gedaald, maar de cijfers zijn juist gedaald vanwege die controles. Als die controles wegvallen, die gewoon hard nodig zijn om illegaal wapenbezit aan te pakken (zolang wapens zijn verboden in Nederland), dan zullen de cijfers ongetwijfeld weer stijgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Primo

  Wat een ongelooflijke slapjanus is die van der Laan toch ook.
  Met dat eng zalvende stemmetje van hem…..

 2. Simon Brouwenstein

  Het artikel geeft geen inzicht in de motieven van van der Laan zodat het ook lastig is dit beleid te beoordelen. Mogelijk bleken wapencontroles volstrekt ineffectief en gaat men zich richten op een andere manier om het wapenbezit terug te dringen.

 3. Wouters

  Weet je wat mij opvalt? Dat veel posts niks anders zijn dan gezeur op (bij voorkeur linkse) politici/beleidsbepalers louter om te kunnen zeuren. De laatste zin van bovenstaande post is een goede illustratie hiervan.

  Frank: “De controles op wapenbezit mogen niet wegvallen. Levensgevaarlijk!”
  Frank: “Maar op den duur zijn wapens niet meer illegaal en dan slaan die controles ook nergens meer op”
  Frank:”uh…ja…fuck”

 4. zomaar

  zie hier de linkse sociale logica, wat je niet weet is of bestaat niet .

  ga zoals voorgenomen , minder controleren op wapens , zij er minder wapens in omloop , ook al vallen de mensen als vliegen neer .

  1. Maaike

   Zoals Simon al vermeld, geeft Frank geen reden waarom de wapencontroles worden verminderd. Het blijft dan dus gissen naar de reden.

 5. toetssteen

  In verband met de toegenomen liquidaties, gaan we minder controleren. Mhhhh, wat zal het volgende bericht zijn? Liquidaties afgenomen door het minimaliseren van de controles? Of toename liquidaties onverklaarbaar……

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.