Cameron belooft zware EU-onderhandelingen na winst verkiezingen

800px-David_Cameron_(cropped)
Foto: Valsts kanceleja / State Chancellery / Wikimedia Commons

Komt er een Brexit aan?

Stappen de Britten over ongeveer twee jaar uit de Europese Unie of niet? Dat is de vraag die iedereen, van links tot rechts, van pro-EU tot anti-EU, gaat bezighouden de komende tijd. Reken maar dat ze bij de Europese Unie iedere ontwikkeling met een schuin oog in de gaten houden, want als de Britten uit de EU stappen is het hek van de dam en volgen er ongetwijfeld meer landen.

De Britse premier David Cameron, die vorige week de verkiezingen glorieus heeft gewonnen, zegt dat hij “zware” onderhandelingen verwacht over het wijzigen van de Europese verdragen over meer vrijheid binnen de Europese Unie. Tegelijkertijd zegt hij dat de andere Europese lidstaten niet om hem heen kunnen vanwege het mandaat dat hij heeft gekregen bij de Britse verkiezingen.

“Het (de onderhandelingen) zal moeilijk worden, dat is duidelijk, maar wij hebben een mandaat gekregen”, zei de premier voordat hij voor het eerst sinds de verkiezingen van donderdag de Conservatieve parlementariërs toesprak. Hij kreeg luid applaus.

Cameron wil in 2017 het onderhandelingsresultaat voorleggen aan het volk in de vorm van een referendum over het Britse lidmaatschap van de EU. Als Cameron een prima resultaat weet binnen te slepen, zullen de Britten waarschijnlijk bij de EU blijven, maar als dat niet lukt – bijvoorbeeld door onwil vanuit Brussel – dan is de kans vrij groot dat de Britten dan tegen het resultaat stemmen en dus voor het verlaten van de EU.

Het zijn spannende, zeer spannende tijden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

13 reacties

 1.   

  Het is wel een beetje voorspelbaar wat er gaat gebeuren. De meerderheid wil blijven dus de meerderheid blijft. Het referendum is een zoethoudertje.

 2.   

  Daarnaast, Griekenland bewees met de meest belachelijke eisen, dat de EU heel diep door de knieën kan gaan.

  Dus Cameron, ga de hoogste eisen stellen (dat werkt aan twee kanten) en jouw land gooien ze er helemaal nooit uit voorlopig!

 3.   

  Ga volgende week naar de UK… heerlijk weer om met die oude vertrouwde Ponden te spelen!

  Hadden wij die Gulden nog maar. Ik vond het t mooiste papiergeld van de wereld, door mijn oude geniale docent Oxenaar van de Koninklijke ontworpen.

  De Snip, de Vuurtoren… prachtige kunstwerkjes, zeker als je het vergelijkt met die rotontwerpen van de Euro! En was zeer moeilijk na te maken!

 4.   

  Ik ben bang dat een referendum geen meerderheid gaat halen, vanwege het simpele feit dat de EU-lobby te machtig is en een groot deel van de media min of meer in handen heeft.
  Voor bedrijven die meer willen exporteren buiten de EU heeft een Brexit grote voordelen, zelfs voor bedrijven die exporteren binnen de EU, want die krijgen ook meer mogelijkheden hun markt te vergroten buiten de EU.
  Maar dat betekent dat het bedrijfsleven uit een ander vaatje moet gaan tappen, en de vraag is of zij zich willen inspannen om een kansrijker, maar ook minder bekende, manier van handelen willen bewerkstelligen door zich achter de EU te scharen.

  Ik denk dat een hele grote minderheid achter een Brexit staat, maar dat een kleine meerderheid liever alles bij het oude wil laten, de mensen die niet de keerzijde van de open grenzen ervaren en voor wie de nadelen van de EU te abstract zijn.

  De enige kans is dat een Brexit min-of-meer wordt afgedwongen door halsstarrig weigeren de Britse eisen in te willigen of met het in elkaar storten van de Euro.

  1.   

   door zicht achter de EU te scharen, moet zijn, door zich achter Brexit te scharen.

 5.   

  Ach bij een Brexit gaat de handel gewoon door. De EU zal wel water bij de wijn doen en heeft het VK hard nodig voor de interne handel De London City zal een financieel centrum blijven met name vanwege links met de VS en het Midden Oosten

 6.   

  bij dat referendum zal echt niet de vraag gesteld worden van; “in of uit de eu?”.
  .
  vraag zal eerder worden; “willen jullie meer of minder eu?”.
  .
  en zo wordt het volk weer fijn belazerd..

 7.   

  De wens is de vader van de gedachte in dit artikel. Ik zie het niet gebeuren, die Brexit.

 8.   

  Cameron wil een referendum over een nieuw door hem te onderhandelen EU-verdrag. Maar wie zijn oren te luister legt bij de andere regeringsleiders, is er niemand die over een nieuw verdrag wil praten.

  Wat gaat Cameron in het referendum voorleggen als de EU helemaal niet met hem onderhandelt en blijft bij het huidige verdrag? Cameron formuleert dusdanig dat het hele referendum dan wel eens niet door kan gaan met als argument dat er geen nieuw verdrag is dat aan het volk voorgelegd kan worden.

 9.   

  Laten we het hopen. Engeland er uit, gevolgd door Hongarije, Griekenland, en dan kan het snel gaan. Zeker als Polen die 10 miljoen bijdrage per jaar verliest en ineens allerlei kansloze asielzoekers moet accepteren.

 10.   

  10 miljoen = 10 miljard.

 11.   

  Het politieke spel van Cameron is doorzichtig. Eerst speelt hij zware onderhandelingen met Brussel waarna hij de Britten met argumenten kan adviseren voor de EU te kiezen.

 12.   

  Allemaal gelul.
  Ik bedoel niet de commentaren maar het oeverloos gezwam van de regeringsleiders.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!