Aantal asielzoekers vorig jaar verdubbeld

Aantal asielzoekers vorig jaar verdubbeld

Bijna 22.000 mensen hebben vorig jaar asiel aangevraagd in Nederland.

Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2013, aldus De Telegraaf:

Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.

Het is met name de burgeroorlog in Syrië die voor de toename zorgt in Nederland en de rest van de EU. Nederland nam in 2014 zo'n 8700 Syriërs op. Ook uit Eritrea, Afghanistan en Kosovo kwamen veel asielzoekers.

Vergeleken met de rest van Europa vangt Nederland relatief vrij veel asielzoekers op: 13 asielzoekers per 10.000 inwoners. Dat ligt iets boven het gemiddelde in Europa.

Aan de andere kant kun je de cijfers ook vergelijken met Zweden. Dan ontstaat er opeens een heel ander beeld: de Zweden laten namelijk maar liefst 78 mensen tot op 10.000 inwoners. Daarmee is Zweden relatief gezien koploper in Europa.

Als we naar absolute cijfers kijken vangt Duitsland de meeste asielzoekers op. Niet zo gek, aangezien een derde van alle asielzoekers in Europa asiel aanvroegen in ons buurland. In totaal gaat het daar om 173.000 mensen.

[caption id="attachment_109923" align="aligncenter" width="640"]CBS CBS[/caption]

In één jaar tijd. Duitsland wordt op afstand gevolgd door Zweden met 75.000 asielzoekers en Italië met 64.000. Het laatste land is ongetwijfeld populair omdat veel asielzoekers via Italië naar Europa komen. Het is dan wel zo gemakkelijk om te blijven waar je bent.

Qua asielzoekers per 10.000 inwoners ziet de ranglijst er als volgt uit:

[caption id="attachment_109922" align="aligncenter" width="640"]CBS CBS[/caption]

Deze grafiek laat er geen twijfel over bestaan wie er verantwoordelijk zijn voor de toename:

[caption id="attachment_109924" align="aligncenter" width="640"]CBS CBS[/caption]

Meer in het rapport van het CBS.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties