Economisch herstel in stroomversnelling

Geen categoriemei 29 2015, 13:00
Deze maand is het herstel van de Nederlandse economie behoorlijk versneld.
De economie hersteld zich steeds sneller. Dat bericht De Telegraaf:
Het economisch herstel is in mei aanzienlijk versneld. Dat bleek vrijdag uit de zogenoemde conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vanaf de zomer van 2013 tot het voorjaar van 2014 verbeterde de conjunctuur continu, daarna ging de verbetering echter stapsgewijs.
Het vertrouwen in de industrie neemt dan ook steeds verder toe. Producenten zeggen met name positief te zijn over hun orderportefeuille. Ook zijn ze ervan overtuigd dat de toekomstige productie verder wordt opgekrikt, wat natuurlijk alleen kan als de economie zich daadwerkelijk hersteld en bedrijven én individuele consumenten meer kopen.
Ondertussen is het consumentenvertrouwen de afgelopen maand ook weer toegenomen. In maart was dit vertrouwen voor het eerst in lange tijd positief (meer optimisten dan pessimisten), deze maand is dat weer zo.
De Nederlandse economie kwam in 2008 in de problemen, toen de hele wereld gebukt ging onder een zware economische depressie die in Amerika begon. Sindsdien heeft de overheid er veel aan gedaan om de economie uit het slop te trekken, maar het economisch herstel werd volgens critici bemoeilijkt doordat de staat tegelijkertijd de lasten verhoogde voor bedrijven en individuele belastingbetalers.
De laatste maanden - grofweg het laatste halfjaar - is daar dus eindelijk verandering in gekomen. Het economisch herstel gaat weliswaar nog niet zo snel als de overheid wil, maar er is wel degelijk een verbetering zichtbaar.
De komende maanden worden vrijwel zeker van groot belang. Of de economie blijft zich herstellen, of er komt een tweede recessie. De cijfers wijzen langzamerhand in ieder geval in de goede richting: de werkloosheid neemt af terwijl het vertrouwen toeneemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten