Eeuwig uitstellen

Staat de afkorting EU voor Eeuwig Uitstellen? Je zou het haast denken, want sinds de eurocrisis is uitgebroken in 2009 blinken de EU-leiders vooral uit in het toepassen van allerlei kunstgrepen om echte besluiten uit te stellen. Zo zagen we het opkopen van laagwaardige staatsobligaties via de ECB en het optuigen van allerlei noodfondsen op kosten van de belastingbetaler, terwijl in sommige probleemlanden nauwelijks hervormd werd.

Werkelijke problemen zoals de weeffout in de one-size-fits-all monetaire unie, of de harde waarheid dat Griekenland aan geen enkel criterium meer voldoet van het europact en daarin eigenlijk helemaal niet thuishoort, worden steevast op de lange baan geschoven. Vooral bondskanselier Angela Merkel is een meester in het pappen en nathouden.

Ooit las ik een biografie over Merkel en daaruit bleek dat zij als enige overbleef uit een lange rij potentiële troonopvolgers van Helmut Kohl, omdat ze zo verstandig was om nooit ergens een mening over te hebben. De andere kandidaten sneuvelden één voor één in het zwaard van hun eigen opinies. In tegenstelling tot een vrouw als Margaret Thatcher die harde maar duidelijke besluiten nam op basis van visie, is Merkel dus meer het type de-boel-bij-elkaar-houden.

EC-voorzitter Juncker is een politicus die boven alles gehecht is aan het pluche en daarom maar al te graag bereid bleek de Grieken verregaand tegemoet te komen met een geheim plan, waarmee veel hervormingen ongedaan worden gemaakt of op de lange baan worden geschoven. Schäuble en Dijsselbloem zullen er niet blij mee zijn geweest.

Hoe zal het nu verder gaan met de Grieken? De meeste EU-leiders zijn he-le-maal klaar met Tsipras en de onvoorspelbare fratsenmaker Varoufakis. Financieel gesproken lijkt de situatie vanaf juni onhoudbaar te worden, zoals collega Tim Engelbart gisteren uiteenzette.

Toch lijkt de kans groot dat de EU-leiders weer zullen kiezen voor hun beproefde methode: Eeuwig Uitstellen. In dit geval, een nieuw leningenpakket voor Athene in ruil voor veel wollige beloftes van de Grieken. Het meest voor de hand liggende scenario is een last-minute akkoord, waarbij de Grieken wat water bij de wijn doen op het vlak van hervormingen en EU en IMF genoegen nemen met wat waterige compromissen en een paar halfzachte bezuinigingen, omdat ze nu eenmaal geen zwarte zwaan willen hebben in het financiële systeem in de vorm van een staatsbankroet van de Grieken. Op die manier kan weer een half jaartje tijd gekocht worden.

Een verrassende wending, kunnen we desalniettemin niet helemaal uitsluiten. Door een combinatie van hoog opgelopen irritatie in de Eurogroep over de fratsen van Tsipras c.s. en het besef van de uitzichtloosheid van de Griekse problemen, kunnen de EU-leiders mogelijk een onverwacht besluit nemen. Dat zou eruit kunnen bestaan, dat zij Griekenland failliet laten gaan en dan de Grieken dwingen het IMF binnen te laten als curator die orde op zaken stelt in ruil voor financiële steun. Het land helemaal aan zijn lot overlaten zal om geopolitieke redenen waarschijnlijk nooit gebeuren.

In hoeverre Griekenland in dit scenario nog lid blijft van de eurozone of eventueel een parallelmunt gaat voeren voor binnenlandse betalingen is onzeker, maar daarvoor zullen ongetwijfeld plannen klaar liggen in de kelder van de ECB.

Zelf vind ik een Grexit of eventueel een Euro-holiday van Griekenland zoals Hans-Werner Sinn van het Ifo-instituut die voorstelt nog steeds de beste optie, ook als je –zoals Sinn – voorstander bent van behoud van de euro. Met een eigen munt kunnen de Grieken immers in één klap hun concurrentievermogen herstellen. Een dergelijke oplossing vergt een mate van doortastendheid die, vrees ik, niet aanwezig is bij de EU-leiders. Hun motto is immers: Eeuwig Uitstellen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Marcel101

  Eeuwig Uitstellen, inderdaad. Beter zou u zeggen : geen enkele leiding geven of nemen. Het bestuur van de EU is niet meer als een stel dobbernegers. Men beseft dat men in hetzelfde schuitje zit, kijkt elkaar een beetje verliefd aan en hoopt maar dat de bui overwaait of de redding van buiten komt.
  En dat is bij de Grieken precies zo.
  Niemand heeft de moed om knopen door te hakken.
  Hoe lang is het nou geleden dat gekke Geert met dat levensgrote drachmebiljet bij de Griekse ambassade stond ? Had de EU zich niet heel wat kopzorgen en pecunia kunnen besparen door de Grieken even elegant naar de uitgang te begeleiden ? Door het politieke prestige werkt men niet alleen zichzelf steeds verder in de nesten, maar vooral de burger die het gelach mag betalen. Ik verwed er een gouden dukaat onder dat het hele project van EU en €uro met donderend geraas ineen zal storten. En dat de verantwoordelijken met een wir haben es nicht gewuβt zal komen -als zij al op hun verantwoordelijkheid aangesproken worden- en dat de Europese burger met de gebakken peren zal blijven zitten.

 2. Lieftinck

  Het IMF als curator kent ook voordelen voor de Grieken, ik denk dat Varoufakis dat ook heel goed beseft. Bij een faillissement heb je schulden die verplicht afgelost moeten worden, bij particulieren is dat bijvoorbeeld een boete opgelegd door de rechtbank, daar blijf je je hele leven aan vast zitten en schulden die je hebt bij de banken. Laatstgenoemde kunnen wel coulance betrachten, bijvoorbeeld in het geval van oplichting. Belastingschulden gaan nog zelfs voor bankschulden! Ook hier kan coulance betracht worden, bijvoorbeeld bij oplichting.
  Van de private schulden wordt een percentage betaald, vaak een fractie, bijvoorbeeld 5%. De rest wordt door de curator kwijtgescholden, wel moeten de schuldenaren hiermee akkoord gaan maar vrijwel altijd doen ze dat, omat het alternatief een dure juridische procedure is die bijna nooit wat oplevert.
  In dit geval zal hetzelfde gebeuren. Van de 19 miljard zullen we een fractie terugkrijgen.
  Het allerergste voor een politicus is gezichtsverlies, desnoods gaat hij letterlijk over lijken om dat te voorkomen. Dus met een politiek leider als Merkel, de kameleon die net zo makkelijk als lid van de communistische partij communistisch getinte journalistieke stukjes schrijft, switcht naar behoudend conservatief, kun je opportunisme verwachten. Anderzijds zou ze misschien ook het roer om kunnen gooien, als ze overtuigd is van de afgrond die gaapt. Laten we het laatste maar hopen.

 3. V.K.

  -Het is natuurlijk niet alleen het eeuwige uitstellen alleen, wat mij stoort is het eeuwig veranderen van de spelregels onder het mom van ”crisis”door de EU.

 4. LantR.fant

  Afgezien van verborgen agenda’s van landen en dubieuze bestuurders kan je natuurlijk stellen dat één gezamenlijke munt moet staan voor één gezamenlijk economisch beleid.
  Zoals V.K. al stelt is dat beleid destijds geformuleerd, het leek allemaal erg solide te zijn, maar dat beleid is aanzienlijk verruimd.

  De afspraken waarmee Nederland in de Euro is gestapt zijn geschonden, waardoor Nederland substantieel financieel benadeeld wordt.
  En dat lijkt me dan ook een een prima argument om uit de Euro te stappen.

  Alternatief kan zijn dat we alle betalingen aan de EU opschorten totdat Griekenland aan de oorspronkelijke afspraken voldoet en Frankrijk een begrotingsoverschot heeft.

  Uiteindelijk kunnen ze in Brussel hard schreeuwen, maar daarbij valt hun kunstgebit uit de bek. De EU is een tandeloze wolf!

 5. Simon Brouwenstein

  De meerderheid van de Grieken wil, net als dat in alle lidstaten het geval is, niet uit de EU, dus de Griekse regering zal vroeger of lager moeten instemmen met de eisen van de EU. De Grieken weten ook dat de EU een Grexit zal kunnen opvangen.
  Het is dus kiezen of delen voor de Grieken. In die zin is de politiek van Merkel heel wijs. We mogen dankbaar zijn een leider van dat formaat in Europa te hebben.

  1. LantR.fant

   Om mw. Merkel een groot politiek leider te noemen gaat me wel erg ver. Bovendien liggen we al 5 jaar met Griekenland overhoop. Tot op heden is er werkelijk niets gebeurt en het enige perspectief dat nu opdoemt is dat er ook niets zal gebeuren, anders dan pappen en nathouden.

 6. V.K.

  -Ik heb nooit op Merkel als Eu-leider kunnen stemmen.

  -Na ja, een Duitse MP een leider van formaat noemen en dan stellen deze dankbaar te zijn, da’s humor van de bovenste plank.

 7. Philippine

  De Parlamentsleden van de Deutsche Bundestag mogen de TTIP besluiten die in Berlijn klaarliggen NIET inzien.
  Dat mogen alleen enkele uitverkorenen.
  Wat zegt dat over “Germany”?

 8. V.K.

  -Dat zegt niet zozeer wat over Germany, maar meer over de polirieke wijsheid van leider van dit land welke we ( Nederlander) als EU-ropeaan maar wat bl;ij zijn met een politicus van dat formaat.

 9. Lieftinck

  Telegraaf: Euro onder druk.
  Eigenlijk zou de Euro onder druk moeten komen te staan als besloten wordt dat de Grieken er in blijven, wellicht gebeurt er dan wat.

  Politici zijn immers de trekpoppen van multinationals, banken en NGO’s, die kiezer is er om te manipuleren met marketing om zodoende het gewenste beleid erdoor te drukken. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24078978/__Euro_onder_grote_druk__.html

 10. Pimsch

  Er is gewoon geen oplossing meer. Ook de Mateo Solution niet. En stoppen is misschien nog veel duurder dan doormodderen.

 11. Lieftinck

  @PIMSCH
  In feite zijn we die 19 miljard al kwijt, ook aan onze achterklijnkinderen zal die niet terugbetaald worden. Dat het geld alleen eventueel terug komt voor onze achterkleinkinderen, dat weten de burgers toch niet, of snappen ze niet.

  Gelukkig is er niets aan de hand zolang iedereen net doet alsof dat geld terug komt. En politici zijn beroepsleugenaars. Het is hetzelfde als met pensioen. Als dat geld verbrast is, maar je geloofd dat dit geld uitgekeerd zal worden, ga je ook vrolijk door met leven. De kater is voor later, dan ligt Rutte al lachend in zijn strandstoel op Sint Maarten, te nippen aan een tia maria.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.