Exitpoll Britse verkiezingen: Conservatieven winnen, Labour en LibDem verliezen

David Cameron kan door.

Wat een spannende avond was het gisteren. De vraag die iedereen bezighield: blijft David Cameron premier, wat doet zijn grote concurrent Ed Miliband (Labour) en hoe goed doen de andere partijen het? In de media werd de strijd tussen Cameron en Miliband neergezet als een nek-aan-nek-race, maar daar bleek helemaal niets van waar.

De eerste exitpoll liet zien dat de Conservatieven van Cameron kon rekenen op 316 zetels en dat Labour het slechts moest doen met 239 zetels. De Liberal Democrats (LibDem) kreeg maar 10 zetels. Oftewel: Cameron zou hoe dan ook door kunnen gaan, of met LibDem of met UKIP en de Noord-Ierse partij DUP. Labour staat in ieder geval buitenspel.

Hoe dan ook, Cameron blijft premier. Volgens de BBC is het zelfs mogelijk dat de Conservatieven niet 316 zetels krijgen, maar 325. In dat geval hoeft Cameron niet eens op zoek naar een coalitiepartner om te kunnen regeren.

Cameron gaf vrijdagochtend al aan dat hij wil doorgaan met regeren over ”één natie, één Verenigd Koninkrijk”. Hij eiste nog niet de winst op van de verkiezingen.

Het Britse Lagerhuis telt 650 zetels en een partij heeft dus 326 zetels nodig voor een absolute meerderheid. In de praktijk zijn 323 zetels al een meerderheid, omdat de voorzitter van het Lagerhuis niet meestemt en de parlementariërs van de Noord-Ierse partij Sinn Fein geen zitting nemen.

Vicepremier Nick Clegg en partijleider van LibDem is zwaar teleurgesteld met het verlies van mogelijk 46 zetels: Het is pijnlijk duidelijk een onbarmhartige en afstraffende avond voor de Liberal Democrats.”

Miliband zei dat het een “zeer teleurstellende en moeilijke nacht” is voor zijn partij. Dat kan ik me goed voorstellen. En ik kan me ook goed voorstellen dat zowel Clegg als Miliband de handschoen in de ring werpen na de bijzonder slechte uitslag voor de twee linkse partijen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Nicky

  HOERAAAAAH!!!
  Ik hou van linkse hanschoenen die in de ring werden geworpen werden zijn geworden

 2. Jan

  Op basis van de laatste uitslagen scoort Cameron zelfs 329 zetels, dus hij kan alleen door.

  Ook de hier jarenlang gehypte UKIP valt met maximaal twee zetels erg zwaar tegen. Farage schijnt zich ook over zijn positie te beraden.

  1. Lieftinck

   Winner takes it all in Engeland, dat helpt ook niet. Evenals, of zelfs meer nog, dan in Nederland vluchten veel kiezers bij een tweestrijd naar de grote partijen, degene die bang zijn dat labour de machtigste wordt gaan naar conservatives en vica verca, omdat een stem op UKIP gezien wordt als een verloren stem.
   Bovendien heeft Cameron een referendum beloofd over de EU, dus ook een reden om geen UKIP te stemmen.

   Tenslotte denken de kiezers, evenals in Nederland, dat de conservatives echt iets gaan doen aan de immigratie, maar net als in Nederland is dat voor de buhne.

   In het post Fortuyn tijdperk deed de VVD/CDA ook net alsof zij de immigratie wilde beperken, maar ondertussen tekende ze gniffelend alle EU maatregelen die de werkgevers tegemoet zou komen: Meer immigratie.

   Daarom hoorde we Wientjes ook nooit klagen. Die wist dat de politici een toneelstukje opvoerden.

  2. Lieftinck

   Overigens, heel misschien hebben de conservatives UKIP nodig, dat zou wel eens een druppel kunnen zijn die de EU emmer doet overlopen. Laten we het hopen.

   1. AnnieJansz

    Wie??? UKIP? hahahaha

  3. cmsuijkerbuijk

   @Jan
   8 mei 2015 at 08:33
   Bovendien Jan, heeft het Britse kiesstelsel één heel groot nadeel:
   Uit Else4: De eurosceptische UKIP-partij van Nigel Farage scoort 2 zetels. Dat aantal doet vermoedelijk geen recht aan de werkelijke populariteit van UKIP en zijn charismatische leider.

   Maar omdat de UKIP-aanhangers verdeeld door het land wonen, is het vrijwel onmogelijk om veel zetels te halen. In het Britse districtenstelsel krijgt alleen de kandidaat met de meeste stemmen in ieder district een plekje in het Lagerhuis.

   1. Jan

    Ze zijn inderdaad zwaar in het nadeel met dit stelsel. Ze zijn gestegen van 4% bij de vorige verkiezingen naar 12% van de stemmen nu. In Nederland ging dan de vlag uit, maar daar werkt het nu eenmaal anders. De Schotse nationale partij scoort maar ongeveer de helft van het aantal stemmen van UKIP, maar komt wel met bijna 60 zetels in het parlement.

 3. cmsuijkerbuijk

  @Jan
  8 mei 2015 at 08:33
  Wat heeft het “hypen” van UKIP “hier”, te maken met de verkiezingen “daar”? “Daar” werd UKIP niet gehypt. Integendeel. Daar werd en wordt UKIP zo veel als mogelijk gedemoniseerd!

  1. Jan

   Farage en ook Marine Le Pen, worden hier op DDS regelmatig kansen op de macht toegedicht, terwijl in werkelijkheid, mede door de kiesstelsels, ze in het parlement altijd een marginale partij zullen blijven.

   1. Simon Brouwenstein

    Ook bij evenredige kiesstelsels maken dit soort partijen weinig kans. Ze krijgen eenvoudig te weinig stemmen.

    1. Jan

     Je zou dat verwachten omdat hun top meestal onder de 20% ligt. Bij een evenredig stelsel zie je toch dat ze soms wel aan de macht kunnen komen, omdat ze nodig kunnen worden voor een coalitie. We hebben het gedoogavontuur van de PVV gezien.

     In Oostenrijk had in 1999 de FPO genoeg aan 26 % om zelfs de premier te leveren. Adolf Hitler had in Duitsland genoeg aan 33% om de macht te grijpen. Met bijvoorbeeld het Franse kiesstelsel zou hem dat wellicht niet zijn gelukt.

     1. Simon Brouwenstein

      Het is in zekere zin een voordeel als populistische partijen even deelnemen aan de regering. Dan blijkt namelijk hun steevaste incompetentie en bovendien de achilleshiel van extremistische partijen: als ze regeren moeten ze concessies doen, aan de coalitiepartner of aan de werkelijkheid die zelden overeenkomt met de voorstelling die ze er van maken. Daarmee verliezen ze de electorale aantrekkelijkheid voor hun radicale achterban die op zoek gaat naar de nieuwe extremistische rattenvanger.

      De meerderheid van het electoraat wenst geen gedonder en zet liever de kaarten op professionele bestuurders. Zelfs in extreme situaties, zoals de Weimar-republiek, halen dit soort partijen nooit meer dan een derde van het aantal stemmen.

    2. AnnieJansz

     Met 12% of zoiets, maak je in de UK helemaal niks klaar.

     In Nederland zou, als je betrouwbaar bent en kwaliteit kunt leveren, heel misschien gedoogpartner of mag je 2 ministers leveren.

 4. Wachteres

  Ik kreeg een bericht uit GB dat duidelijk aangeeft hoe scheef het systeem werkt:

  “Even iets om over na te denken; percentagewijs ziet het eruit dat UKIP het redelijk doet en meer krijgt dan the SNP. [Scottish National Party]

  UKIP krijgt misschien maar 1 zetel de SNP krijgt misschien 50. Wat een fantastisch systeem hebben wij”.

  De SNP heeft in Schotland alle stemmen van Labour afgesnoept. Dus gaan ook de zetels daar naar de SNP

  UKIP is verdeeld over heel GB dus krijgt die partij misschien maar een zetel

  Geloof maar niet dat de grote partijen dit systeem willen veranderen.

  The Winner takes it all.

  1. Lieftinck

   Yep, echter, de Conservatives weten nu wel dat er een kaper op de kust is, dus dat ze hun beloftes die de EU niet leuk vindt gestand moeten doen.

  2. AnnieJansz

   Wat een jankverhaal zeg.

   Er is geen labour-stemmer in de UK te vinden die zit te klagen dat Labour 26% scoorde in Schotland, maar slechts 1 zetel kreeg.

 5. Jasterke

  Wow…daar zijn de EU-holle bonzen niet zo blij mee
  méér Britten kiezen eieren voor hun geld
  daar komt ’t gedroomde Referendum dichterbij mee
  .
  hoewel nog lang niet alle stemmen zijn geteld
  blijkt nu al dat men minder water bij de wijn dee
  en weer méér oog krijgt voor de kracht van echte Vrijheid
  .
  terwijl dat groeiend Islamdeel toch duidelijk meer pijn dee
  dàt willen Walen, Schotten en de echte Bolhoed kwijt
  dit Engeland groeit nog eens uit tot onze Droomfee !
  .
  dus Cameron proficiat, ga vooral zo door
  en help ons halfhartig aarzelend Europa aan het juiste spoor
  .
  jippeeh 😛

  1. Wachteres

   Helaas deel ik je enthousiasme niet, jasterke.

   Cameron is een tweede Rutte, praatjes voor de vaak en voor de conservatieve stemmen en ondertussen is hij pro Europa.

   Maar ik mag voor GB hopen dat je gelijk krijgt.

   1. Jasterke

    natuurlijk is dat enthousiasme wat geflatteerd Wachteres, maar in de 2-strijd met die Milliband gun ik hem toch veel liever de eer…

 6. Lieftinck

  Labour deed het goed in de peilingen, en ik denk dat in de laatste dagen de winst is weggeslagen.

  Mijn analyse is dat het pleasen van moslims, o.a. door te beloven het beledigen van de profeet zwaar te bestraffen, en als klap op de vuurpijl, het feit dat dames en heren moslims gescheiden in een zaal plaats moesten nemen, de Engelsen in het verkeerde keelgat is geschoten, en terecht.

  Nu maar hopen dat Cameron geen Rutte is en inderdaad zijn belofte, minder immigratie, een referendum over de EU, gestand gaat doen.

  Ook zo een referendum is geen gelopen race, aangezien de hele Britse media pro EU is.

  1. Simon Brouwenstein

   Nee, het is bepaald geen gelopen race en als je de peilingen bekijkt is een meerderheid van de Britten voorstander van de EU. Ik denk dat Cameron duidelijk zal maken dat zijn agenda van verder economisch herstel geen kans maakt bij een Brexit.

   De eurosceptici juichen wat vroeg en beseffen niet dat een referendum wel eens een omgekeerd effect kan hebben: een verdere versterking van de federale staat Europa.

   1. AnnieJansz

    Het wensdenken over een evt. Brexit is best wel aandoenlijk te noemen.

    De praktijk zal uitwijzen dat de meerderheid voor de EU zal stemmen, wat de legitimiteit en mandaat van de EU alleen maar zal versterken.

    Maar goed ook, anders is de UK een heel klein onbekend eilandje in de noordzee.

    1. toetssteen

     @AJ
     Nou, dan hoeven de Britten, als het is zoals u zegt, verder niet meer te zeuren….., maar stel nou dat het anders uitpakt? Gaat u dan zeggen dat het referendum in de onderste lade moet omdat het plebs er geen verstand van heeft?

     Voor de rest, heeft u ooit van de City gehoord? Het machtige bankenimperium? Ik zou als ik u was er eens wat over gaan lezen voor u weer de woorden klein en onbetekenend in de mond neemt.
     Er schijnt trouwens een niet onaanzienlijk olieveld bij Schotland voor de kust te liggen…….

 7. Wachteres

  Het goede nieuws is dat Labour verloren heeft.

  Het zou een grote schande zijn als zo’n landverraderspartij, die met liefde de islamisering er door zal drukken, om de moslimstemmen te behagen, zou winnen.

  En een ramp voor mijn tweede vaderland.

 8. Simon Brouwenstein

  Cameron zal er niet aan ontkomen dat hij een referendum voor de Brexit uitschrijft. Dat is een beduidend risico maar heeft als meest waarschijnlijke uitkomst dat die Brexit geen meerderheid krijgt. De meerderheid zal zich namelijk, net als bij deze verkiezingen, laten leiden door de portemonnee. In dat geval zal de EU een enorme boost krijgen en is de federale staat Europa een niet meer terug te draaien feit.

  1. Lieftinck

   3 miljoen stemmen voor UKIP, 10 miljoen voor de conservatieven.

   De conservatieven zullen tegemoet moeten komen aan de EU-kritische kiezer, anders wordt UKIP wellicht straks wel groter dan de conservatieven.

   Een geweldig succes voor UKIP, ondanks het kiesstelsel, al wordt dat nog niet uitgedrukt in zetels door het winner-takes-it-all systeem.

   1. AnnieJansz

    Welk succes?

    De leider is weg, 1 tot 2 nietige zeteltjes, nog minder dan de dierenpartij in Nederland.

    Wat ik al zei, één stemmner van Labour horen klagen over de 26% van de stemmen in Schotland en maar 1 zeteltje daar?

    1. toetssteen

     @AJ
     Babbelt u nou zo maar wat of denkt u na over dat wat u optikt? UKIP ís niet weg! Laat staan dat die partij qua stemmers zo klein is als de Dierenpartij.
     Vier miljoen stemmen is een hele berg en feitelijk is het zeer ondemocratisch dat deze partij maar 1 zetel aan dat succes overhoudt.
     Voor de rest bent u appels en peren aan het vergelijken. De Schotse national party is niet hetzelfde als labour.

 9. Terzo

  Aftreden Miliband kwestie van uren

  ‘Miliband was totaal sprakeloos en verbijsterd toen hij, laat gisterenavond, hoorde dat zijn partij niet verder zal komen dan 239 zetels. Zijn aftreden is een kwestie van uren. De grote vraag is wat de toekomst van de unie is.’

  http://www.volkskrant.nl/dossier-britse-verkiezingen/groot-brittannie-zal-nooit-meer-hetzelfde-zijn~a4007970/

  Wat een geweldig nieuws, en nu op naar dat referendum en maar hopen dat de kiezer zo verstandig is om uittreding uit die verderfelijke EU te eisen.

  1. Wachteres

   De vorige Labour leider was ook al een grote mislukking, @ Terzo.

   Gordon Brown beging een vreselijk blunder toen hij een vrouw waarmee hij een gesprek had en die haar zorgen uitsprak over de multicul, ‘bekrompen’ [begoted woman] noemde.

   Hij verbaasde zich dat hij met zo iemand een gesprek had moeten voeren.

   Helaas voor hem, stond de microfoon nog aan.

   Brown was een lichtend voorbeeld van het linkse denken: iedereen die niet zo denkt als wij, is belachelijk en dat moeten we laten zien..

   Terecht werd hij nadien afgevoerd.

   http://www.hbvl.be/cnt/aid923704/gordon-brown-beledigt-vrouw-met-microfoon-aan

   En over Tony Blair zal ik het maar niet hebben.

   Die is, met behulp van zijn landverraad, stinkend rijk geworden.

   Op naar het volgende gedrocht.

 10. Wachteres

  Labour had vroeger een verkiezingsslogan:

  “If the Tories had a soul they’d sell it”.

  Labour kan voor eeuwig zijn mond wel houden, want de linksen hebben open en bloot laten zien dat ze hun ziel en zaligheid willen verkopen om de moslimstemmen te krijgen.

  Op politieke vergaderingen van die landverraderspartij zitten de vrouwen al links en de mannen rechts.
  De volgende stap is waarschijnlijk dat de vrouwen achteraan gestopt worden en de mannen vooraan mogen zitten, want verschil moet er zijn.

  En het komt vast nog wel zover dat de vrouwen een boerka moeten dragen, uit respect voor de moslimgelovigen.

  Niet alleen verkopen de linksen hun eigen ziel, maar ook het land, de westerse cultuur en onze vrijheid worden verkocht.

  In Zweden wordt door linksen al gezegd dat onze cultuur niets voorstelt en dat de allochtonen [lees: moslims] zoveel meer bezitten.

  Als dit gedrag geen landverraad is, dan zou ik niet weten wat het wel was.

  Scum of the earth!
  .

  1. AnnieJansz

   In mijn woordenboek bent u de landverrader.
   Ten eerste omdat u een leer aanhangt die zich uitstekend laat vergelijken met de ideologie van de bezetters van Nederland in de 2e wereldoorlog en vanwege de constante stroom van haatzaaiende en leugenachtige uitspraken naar alles waar Nederland voor staat.

   1. toetssteen

    @AJ
    Koekoek. U schiet op de boodschapper die waarschuwt voor de bezetter. De EU en de ontwrichtende factor van de samenleving genaamd islam.
    Leugenachtige uitspraken, uhuh, het is de PVV die Jezidi’s executeert, echt waar.

 11. Simon Brouwenstein

  Wachteres is van de eerste leugen niet gebarsten maar kan ze de bewering: “In Zweden wordt door linksen al gezegd dat onze cultuur niets voorstelt en dat de allochtonen [lees: moslims] zoveel meer bezitten” met een bron onderbouwen?

  1. Wachteres

   IK reageer niet meer op mensen die mij leugenaar noemen, Jodocus.

   Je kunt zelf wel op internet. kijken.

   Op al de beweringen waar links slecht voor de dag komt en waarvan jij donders goed weet dat die waar zijn, reageer je niet.

   Je bent een eerste klas manipulator.

   Je zit hier helemaal niet voor de discussie en je aangeleerde tactieken maken me misselijk.

   1. Simon Brouwenstein

    Ik vertrapte je slechts op een leugen, Wachteres.

   2. AnnieJansz

    u reageerde al… dom mens

    1. toetssteen

     @AJ
     Is de Joop niet iets voor u? Daar kunt u heerlijk babbelen met gelijkgestemde intellectuelen….

 12. Wachteres

  http://curiales.nl/2015/01/13/suicidaal-zweden/

  Voor de geïnteresseerden een interessant artikel over het knettergekke Zeden.

  Men heeft daar nu nog, of nu weer, problemen met mannelijk en vrouwelijk.

  Zelfs plassen levert problemen op, dat moet iedereen man.vrouw op dezelfde manier doen, via een plasgootje.

  En de kinderboeken zijn gecontroleerd of daar misschien iets in staat.dat discriminerend is..

  Zelfs vogelnamen worden onder de loep genomen.

  Jens Orback, een linkse politicus:

  “Wij moeten open en tolerant zijn voor de islam en de moslims, zodat zij dat ook tegen ons zullen zijn als wij in de minderheid zijn.”

  Waanzinnig!

  1. Terzo

   Deze bron bewijst dat er behoorlijk wat mis is in Zweden, de islamisering bereikt daar wel het toppunt.

   Je zal er als fatsoenlijke Zweed maar moeten wonen tussen het almaar uitdijende moslim gespuis wat zich daar naar binnen heeft gedrongen.

   En het ziet er naar uit dat ons dit lot ook staat te wachten.

  2. Terzo

   http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-dendermonde/politie-zeurt-over-verplicht-moskeebezoek-a2313376/

   ‘Gezeur bij het politiekorps van Dendermonde. Alle politieleden moeten van de korpschef verplicht op moskeebezoek om moslims beter te begrijpen. Maar dat lukt maar gedeeltelijk. “Ik vind het niet normaal dat ik daar mijn schoenen moet uittrekken”, is maar één van de vele klachten.’

   Totaal van de pot gerukt die islamisering in het Westen…

  3. AnnieJansz

   Stel je voor, een leven zonder haat en discriminatie, dat zou toch vreselijk voor u zijn.

   1. toetssteen

    @AJ
    Sinds wanneer is het hebben van een open oog voor de misstanden haat/ discriminatie? Gaat u eens een tijdje naar Marokko, gaat u daar blèren over haat en discriminatie als u de regels overtreedt en u wordt opgepakt…..

 13. Wachteres

  Zeden is natuurlijk Zweden

 14. papa charlie

  UKIP: 4 miljoen stemmen, 1 zetel. Dankzij dat ondemocratische districtenstelsel.

  1. AnnieJansz

   Klaag klaag klaag, dat zijn de spelregels, al decenia lang.

   Labour: 26% in Schotland -> 1 zetel en niemand die klaagt.

   1. nick

    Iedereen klaagt dom wicht Annie! Het is een ondemocratisch achterlijk, achterhaald ,conservatief niet representatief systeem en iedereen weet het. Die Engelsen met hun tradities die nergers meer op slaan worden zo de dupe van hun eigen nutteloos in stand houden van allerlei mallotige gebruiken en oubollig conservatisme. Erger, het land gaat er door naar de knoppen en (zelfs ook wij) de bevolking zullen daar ernstig de dupe van worden.

    1. Nico

     De kiezers hebben per referendum de kans gehad om het kiesstelsel te herzien. Ze hebben alles bij het oue gelaten.

     1. toetssteen

      @Nico
      Sommige partijen hebben heel veel voordeel bij dit stelsel. De stemmers op die partijen zullen daarom dat stelsel willen handhaven. Maar dat maakt het daarmee nog steeds niet democratisch.

    2. Nico

     Overigens hebben de Verenigde Staten ook een dergelijk kiesstelsel waarbij degene met de meeste stemmen een district pakt, Ook al heeft deze kandidaat geen meerderheid. Bij verkiezingen voor de president kan het daar nog gekker, daar wint degene met de meeste stemmen alle kiesmannen in een staat.

   2. toetssteen

    @AJ
    Nee, natuurlijk klaagt Labour niet! Links of links, wat is het verschil? PvdA of SP?

 15. Geah

  Te veel culturen,
  Te veel verschillen,
  Te veel EU,
  Te veel irritatie
  Te veel verloedering,
  Te veel onvrede,
  Te veel geweld,
  Te veel terrorisme,

  Daarom hebben de mensen gestemd op de conservatieven…….Nu de rest van Europa nog om het fascistische socialisme van zich af te schudden…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.