Hans van Baalen (VVD): Griekenland moet uit de euro

Geen categoriemei 02 2015, 18:00
"Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen."
VVD-Europarlementariër en establishmentarian Hans van Baalen gelooft niet meer in een toekomst voor Griekenland in de Europese Unie. Dat bericht Nu.nl:
Volgens hem is het voor de Grieken ook te laat omdat hun geld op is. ''We zijn al vijf jaar bezig met Griekenland, we hebben ze 500 miljard geleend. Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen."
Als het aan Van Baalen ligt, hoeft Griekenland niet meer te rekenen op Europese steun, ook niet als het land uit de euro is gestapt. ''Dan hadden ze moeten aantonen dat ze goed zijn voor hun woord en dat is niet gebleken. We hoeven ze niet meer te steunen, of ze nu de euro of de drachme hebben.
De vraag die nu gesteld moet worden is: denkt de VVD in Den Haag daar net zo over, of spreekt Van Baalen alleen voor zichzelf? In dat laatste geval hebben we er niets aan, maar als hij voor zijn hele partij spreekt is het bijzonder hoopgevend. De VVD zit immers in de regering en kan er dus bij andere Europese lidstaten op aandringen om Griekenland te laten gaan.
Dat zou niet alleen geweldig zijn voor de Nederlandse belastingbetaler - die de Grieken al tijden financieel ondersteunt - maar ook voor de Grieken zelf. De euro is namelijk gewoon veel te duur voor hen. Een dure munt betekent een verslechtering van de concurrentiepositie ten opzichte van andere landen in de regio die de euro niet gebruiken (denk aan Turkije, Rusland, etc.). Daar lijdt Griekenland dus onder. Geef het land de drachme terug en het kan op termijn de concurrentiestrijd weer aan.
Het zou mooi zijn als de VVD én de rest van de Nederlandse partijen die feiten ook eindelijk durven toegeven zodat er gezocht kan worden naar een permanente oplossing voor het Griekse schuldenprobleem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten