Hans van Baalen (VVD): Griekenland moet uit de euro

“Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen.”

VVD-Europarlementariër en establishmentarian Hans van Baalen gelooft niet meer in een toekomst voor Griekenland in de Europese Unie. Dat bericht Nu.nl:

Volgens hem is het voor de Grieken ook te laat omdat hun geld op is. ”We zijn al vijf jaar bezig met Griekenland, we hebben ze 500 miljard geleend. Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen.”

Als het aan Van Baalen ligt, hoeft Griekenland niet meer te rekenen op Europese steun, ook niet als het land uit de euro is gestapt. ”Dan hadden ze moeten aantonen dat ze goed zijn voor hun woord en dat is niet gebleken. We hoeven ze niet meer te steunen, of ze nu de euro of de drachme hebben.

De vraag die nu gesteld moet worden is: denkt de VVD in Den Haag daar net zo over, of spreekt Van Baalen alleen voor zichzelf? In dat laatste geval hebben we er niets aan, maar als hij voor zijn hele partij spreekt is het bijzonder hoopgevend. De VVD zit immers in de regering en kan er dus bij andere Europese lidstaten op aandringen om Griekenland te laten gaan.

Dat zou niet alleen geweldig zijn voor de Nederlandse belastingbetaler – die de Grieken al tijden financieel ondersteunt – maar ook voor de Grieken zelf. De euro is namelijk gewoon veel te duur voor hen. Een dure munt betekent een verslechtering van de concurrentiepositie ten opzichte van andere landen in de regio die de euro niet gebruiken (denk aan Turkije, Rusland, etc.). Daar lijdt Griekenland dus onder. Geef het land de drachme terug en het kan op termijn de concurrentiestrijd weer aan.

Het zou mooi zijn als de VVD én de rest van de Nederlandse partijen die feiten ook eindelijk durven toegeven zodat er gezocht kan worden naar een permanente oplossing voor het Griekse schuldenprobleem.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Gielah

  WIJ moeten uit de Euro!

  Weg met de last op onze schouders van allerlei onverantwoordelijke buitenlanden.

 2. Moose

  Uit de eu, dan geld terug..

 3. NvanderReuk

  Grexit, Spaxit, Porxit, Itaxit, Fraxit, Belxit, Netxit, Gerxit, etc. Bye, bye, zwaai, zwaai met je hele kloten-EU.

  1. Simon Brouwenstein

   Het is een geruststellende gedachte dat de besluitvorming over Griekenland niet op dit zwakzinnige niveau zal plaatsvinden.

   Overigens ben ik van mening dat ook laagopgeleiden en mensen met een verstandelijke beperking voluit toegang moeten hebben tot de discussies op dit debatblog.

   1. carthago

    Vandaar dat jij ook nog mag reageren. Neem je overigens voor of na je reactie je pilletje, simondemon?

   2. Primo

    ‘Overigens ben ik van mening dat ook laagopgeleiden en mensen met een verstandelijke beperking voluit toegang moeten hebben tot de discussies op dit debatblog.’

    Ah, vandaar je terugkeer na je permanente ban Wim.

   3. LantR.fant

    Mwah, kinderen en gekken spreken anders wel de waarheid.

   4. Sjökko Tömmy

    Waarvan akte.

    Ik kijk met plezier uit naar nog meer reacties van u !

   5. JanKorneeldeWit

    Nee, gelukkig maar, gelukkig hebben we daar hoogopgeleiden voor, zoals bijvoorbeeld te noemen die meneer de spruitjes-econoom uit Wageningen J.Dijsselbloem. Oja en natuurlijk niet te vergeten meneer S.Brouwenstein himself, daar mogen wij in de komende jaren echt grote prestaties van verwachten…..Misschien kan hij nog wat hand en span diensten verlenen in het brusselse, als er over de ruggen van de netto-betalers aan het EU-monster weer enige miljarden uit het ‘niets’ getoverd worden….

 4. tonzwart

  Daar komt van Baalen lekker vlug achter. Laat hij eerst de europeesche belastingbetaler 500 miljard ophoesten. Die zijn we dus kwijt. Ik zou van Baalen ook wel kwijt willen; da t wordt ook eens een keer tijd. Onderdehand heeft hij zijn zakken wel gevuld en zijn speknek ook.

  1. hans-e-pans

   Als deze meneer, net uit bed, voor de spiegel staat wat zou hij dan denken?

   Wat een etterende balzak zie ik toch in de spiegel?

   Iets anders kan ik me niet voorstellen.

   Hoewel!

   Het kan ook zijn dat hij helemaal geen spiegels mee heeft omdat ze allemaal gesprongen zijn.

 5. W.H.J. Reiss

  Dom artikel geschreven zonder enige vorm van kennis van de materie !
  Als van Baalen, de idioot onder de idioten, ons komt verteleen, dat Griekenland uit de Euro moet dan moet je dus omgedraaid denken !
  Dit IS dus de van Baalen van ‘We have Won’ en enkele maanden later schoot men een passagier vliegtuig uit de lucht met 300 mensen erin ! Van Baalen IS dus voor mij de grootste idioot, die er in Den Haag/Brussel rondloopt ! En deze malloot IS woordvoerder van de Vereniging Voor Declareren. De partij heeft deze ‘Wappie’ nog niet weggejaagd, omdat ze niks beters hebben (Whoeaaah) !
  Een tijdje was deze malloot rustig, maar nu IS “We have Won” weer vergeten en komt deze geestelijk gestoorde ons weer met zijn geweldige kennis (Whoeaah) verrijken !
  .
  Kort: De Drachme zou voor de Grieken alsook de EU een drama zijn. Minstens 3/4 van de schulden kan men dan afschrijven en dat terwijl de Grieken geen begrotingstekort en geen handelsbalans tekort meer hebben. Het enige probleem is lenen op de vrije markt !
  Even Geduld hebben en niet teveel geschreeuw is mijn devies !

  1. Simon Brouwenstein

   Reiss ontsiert in de regel dit blog met bizarre scheldkanonades maar hier heeft hij volkomen gelijk.

   De uittreding van Griekenland is economisch zeer riskant en politiek ongewenst. Ik verwacht ook biet dat het gaat gebeuren. Van Baalen verkondigt niet het standpunt van de VVD en welzeker niet die van Merkel.

   1. carthago

    Wat weet jij daar nou van.

   2. W.H.J. Reiss

    @Simon de Wauwelaar
    Ik scheld NIET ! Ik benoem de waarheid. Iets waar ‘NiksnuttigeLinksKnechten’ veel moeite mee hebben ! Of gaan we voor Rechts, van Baalen en voor Links, Job Cohen, deze ‘Wamboos’ uitvinders of wel denkenden noemen. Dat zou LIEGEN zijn en dat IS iets wat ik niet doe !!!

   3. carthago

    Als jij op weg naar je maandelijkse bezoek naar het kalifaat door Griekenland reist ben je met de drachme goedkoper uit, dus wat kun je daar nou op tegen zijn,simondemon?

    1. Simon Brouwenstein

     Ik heb geen behoefte islamitische kalifaten te bezoeken. Jij hebt er kennelijk ervaring mee.

     1. carthago

      Ik analyseer je reacties slechts,het is niet moeilijk daar een conclusie aan te verbinden, ja zelfs doodsimpel!

     2. -Harry

      Wel typisch dat je die achterlijke ideologie wél altijd de handen boven het hoofd houdt , Jacobus , maar dat je ze je nek niet toevertrouwt .
      Ik zou ze toch een keer de kans geven als ik jou was , als je heelhuids terugkomt heb je eindelijk een valide argument om te stellen dat ze wel meevallen .

   4. LantR.fant

    Simon, wees eens realistisch.
    Politiek ongewenst = uit praktisch oogpunt meer dan gewenst.
    Economisch is het voor een korte termijn schadelijk.
    Maar op termijn is het zowel voor de Grieken als voor de EU een zegen. Er zitten gewoon onoverbrugbare cultuurverschillen tussen Griekenland en de rest van Europa.
    Dat is geen waardeoordeel, dat is gewoon een vaststelling.

    Een verenigde staten van Amerika is ontstaan uit een redelijk gelijk beginsel van de meeste inwoners. Die zijn daar gekomen om kansen te benutten, of om onderdrukking te ontvluchten.

    Een verenigde staten van Europa is een wanhoopspoging om oude, totaal afwijkende maatschappelijke structuren tot één geheel te smeden.

    Geloof me, degenen die één geheel wilden zijn allang naar de VS vertrokken. Wat achterbleef in Europa is vooral dat deel dat hun eigen samenleving koestert.

    Bedenk ook, dat de EU in beginsel is bedoeld als een handelsovereenkomst tussen Frankrijk en Duitsland, zodat ze elkaar niet steeds in de haren vliegen.
    Een eenheidsmunt, of staten in de periferie, zoals Griekenland zijn daarbij nooit beoogd.
    Die laatste elementen zijn ingevoerd door antidemocratische megalomane types.

    1. toetssteen

     @LantR.fant
     De Noordelijke en de Zuidelijke staten van de VS zijn nou niet bepaald zonder bloedvergieten tot stand gekomen.

     In geval van de EU kunnen de zuidelijke landen het best een eigen verbond sluiten. Die zuidelijke mentaliteit krijg je niet veranderd en moet je ook niet willen veranderen (gewoon omdat het toch niet lukt).
     Een noordelijke alliantie met de Beneluxlanden/ Duitsland/ Denemarken/ UK/ wellicht Noorwegen lijkt me realistischer.

     Inzake die bankencrisis, die is met opzet veroorzaakt door Goldman Sachs, want zij waren het die de Griekse boekhouding voerden. Overigens, in Turkije is het een zelfde laken een pak.

 6. Simon Brouwenstein

  Je simpelheid is me niet ontgaan.

  1. carthago

   Arrogantie is des duivels oor kussen, simondemon!

  2. -Harry

   Je vindt jezelf zeker wel geniaal , Jacobus ?
   Ons is niet ontgaan dat je de erfenis van Hitler koestert .

   En dat gebrek aan valide argumenten waar je het altijd over hebt en dat gemekker over beledigingen , is het je niet opgevallen dat je je aan beide zelf schuldig maakt ?

   Je bent niet over het paard getild , je bent over een hele kudde gedonderd !
   Arrogante klootzak !

 7. David

  Een twee munten systeem voldoet toch ook? Drachmes om de ambtenaren te betalen en groente op de markt te kopen, euro’s voor internationale handel.

 8. Teun

  Na die show van die lijp en zijn hansworst op het Maidan begrijp ik niet dat er nog belang wordt gehecht aan wat Van Baalen te zeggen heeft.

 9. Jasterke

  .

  ‘n Held is ons geboren: Hans van Baalen…

  ik wist het man: die kerel gaat het DOEN!

  die gaat de dorsvlegels voor ons van zolder halen

  en geeft dat hele EU-zooitje van katoen !

  .

  Ik WIST het man…ik zag het in z’n ogen

  die blikken van de échte adelaar

  (in Holland wel geboren en getogen,

  maar toch…zó recht van zo ‘ie gaat en zó van zessen klaar ) !

  .

  Ik zàg het aan die houding in dat regenjasje

  met zó onzichtbaar ook dat kogelvrije vest

  en wist meteen: oh kanjer Hans, wat pas je

  toch naadvrij in de club die het voor ONS verpést !
  .
  .
  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com
  .

 10. vanGodlos

  Simon Brouwenstein….is Jacobus..kloottelodokus…..

 11. Lieftinck

  Van Baalen moet wel zo eerlijk zijn erbij te vertellen dat als de Grieken terug gaan naar de drachme dit ook voor ons een prijs heeft. Misschien op lange termijn een lagere prijs dan als alles bij het oude blijft, maar het eerlijke verhaal moet wel verteld worden.

 12. Anna

  VS loopjongen Hans van Baalen (VVD) heeft helemaal niks in te brengen binnen de EU.
  Martin Wolf: Eurozone ” Waarin de macht is verschoven naar de niet gekozen bureaucratieën van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds,terwijl de gekozen politici machteloos toekijken”. Die 500 miljard zijn we (belastingbetalers” kwijt. PVV heeft feiten en volkomen gelijk. VVD’er Van Baalen roep maar wat in het wilde weg. Hij staat graag in de belangstelling. Dat zagen we ook in Kiev. Daar hielp hij een democratisch gekozen regering omver te werpen.Zo’n figuur en grote vriend Verhofstadt neem je toch niet meer serieus.

 13. cmsuijkerbuijk

  Dat stelletje incompetente wauwelaars in Brussel, die je nog niet eens om een rol drop kunt sturen, zouden wél weten, hoe rampzalig het uittreden van de Grieken zou zijn? Laat staan het opbreken van de hele Eurozone? Diezelfde “experts” die die fantastische Euro hebben ingevoerd en de gevolgen niet konden overzien, omdat ze te dom zijn om voor de duvel te dansen? Diezelfde experts die ál die “geweldige” maatregelen hebben genomen, om de Euro te redden en dat nóg niet voor elkaar hebben gekregen, omdat ze gewoon niet weten, wat te doen? Dié maffiosi worden bedoeld? En die zouden dus “weten”, wat de gevolgen zouden zijn van een Grexit?
  La-me-nie-lache! We zullen het misschien even moeilijk hebben, maar al die doemscenario’s zijn er enkel en alleen om de bange sukkelaars te intimideren en om hun eigen hachje te redden. Want als je niet uit de Euro gaat, kan het ook geen bewijs opleveren, dat het allemaal leugens van deze “experts” zijn.
  Ik zeg: “Laat die Grieken lekker in de Euro, als zij dat zo graag willen, als wij er maar uit stappen en met onze aloude vertrouwde Florijn verder kunnen gaan en de boel weer opbouwen!
  Ik zeg: “Nexit”

 14. The Fox

  Hans van Baalen is de man die als sidekick op een plein in de Oekraine zaken international op scherp heft gezet. Een walgelijk optreden.

  Vervolgens heft hij de EU verkiezingen verloren en dus zijn aanzien is verder gedaald binnen de EU. Binnen de gemuilkorfde pers van NL kan hij van alles roepen, want niemand zal serieus zijn stellingen tegen het licht houden.

  Kortom voor de bühne om een rechts signatuur uit te stralen en vermoedelijk zonder toestemming van Verhofstadt.

 15. Mowdes

  van Baalen, de koning der malloten.

 16. Seneca

  Ik ben het met de stelling eens dat Griekenland de Euro en de EU dient te verlaten. Dat betekent,dat ook wij – liever vandaag dan morgen – de EU en de Euro dienen te verlaten. Dan dient ook de heer van Baalen de politiek te verlaten en dient hij zich te verantwoorden voor de waanzinnige actie die hij heeft ondernomen om NL de Euro door de strot te dwingen en zijn niet minder waanzinnige actie in Kiev.

 17. Dennis_WSPK

  Brrrr Hans van Baalen. De griezel ! Verpersoonlijking van het kille VVD-liberalisme. Tijdens zijn studententijd toonde hij zijn ware fascistische gezicht en dat bleek ook wel weer uit zijn steun voor het nazi-regime in Oekraïne.

  Ik zou zeggen : Van Baalen moet uit de EU, liefst zo ver mogelijk !

 18. H.Vaes

  Dit is gelul voor de buhne van de grootste kwal in de politiek.
  Maar ze spelen het slim. Deze uitspraak doen, wetende dat de Grieken nooit de eu zullen verlaten.
  Dit is gewoon de kiezer bedriegen.
  Toen Wilders dit al jaren geleden voortelde werd erom gelachen. Maar hij voorzag het toen al.
  Dus Wilders spreekt de waarheid.

  1. Simon Brouwenstein

   Ik ben het met dhr, Vaes eens dat dit wellicht slechts gepraat voor de Bühne is: ik kan me ook niet voorstellen dat de VVD serieus een uittreding van Griekenland beoogt of mogelijk acht. Ik denk dat het politiek en economisch onverstandig is en dat zal van Baalen toch ook wel weten.

   1. Lieftinck

    Als we er nogmaals 500 miljard in stoppen, praat je over 1 biljoen.

    Hoeveel feta kaas is dat?

   2. JanKorneeldeWit

    nare slijmbal, klets niet zoveel man, heb je soms geen behoorlijk werk om de dag door te komen?? Niemand is geinteresseerd in dat oeverloze linkse gefilosofeer van jou. Wat jij denkt zal menigeen een dikke vette worst wezen…..Van Balen, net zo’n natte scheet als jij, heeft gelijk als hij een grexit wil. Dat wil echter nog niet zeggen dat ik dan zal zeggen dat ik hem gelijk geef, wetende wat een valse teckel de vent in werkelijkheid is…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.