Hij redde duizenden van de nazi’s. Hier is zijn verhaal

Heb jij ooit gehoord van ene Chiune Sugihara?

Tot ik dit artikel las op Upworthy kende ik hem ook niet. Oscar Schindler kennen we allemaal. Er is een schitterend boek over hem geschreven en een zo mogelijk nog mooiere film (die ik bijna ieder jaar kijk).

Helaas geldt dat niet voor meneer Sugihara. En dat is raar. Hij is namelijk net zo’n grote held als Schindler. Sterker nog, hij redde meer joden dan de bekende zakenman: 6.000 in totaal.

In 1940, Sugihara was the vice consul of the Japanese consulate in Lithuania. Hundreds were coming into Sugihara’s office begging for visas that would give them passage to Japan and away from encroaching war, persecution, and almost certain capture … and death. The rules to get a visa were strict. And Sugihara’s bosses back in Tokyo told him to follow the strict rules they’d made. But if he followed the rules, the chances of getting visas to those in need went down. Too far down.

Screen Shot 2015-05-20 at 14.30.57

Sterker nog, de kans was groot dat geen enkele van de vluchtelingen dan naar Japan kon ontkomen. Vervolgens wilde de Japanse overheid dat de ambassade ook nog eens gesloten werd, wat de problemen nog groter maakte.

Nadat hij erover gesproken had met zijn gezin besloot Sugihara om zelf maar in actie te komen door zélf visums te maken voor de vluchtelingen.

“People in Tokyo were not united. I felt it silly to deal with them. … I knew that somebody would surely complain about me in the future. But, I myself thought this would be the right thing to do. There is nothing wrong in saving many people’s lives.”

Hoewel hij hier ernstig door in de problemen kon komen ging Sugihara er stug mee door. 45 jaar na dato, legde hij eens uit dat hij het om twee redenen deed: “Ze waren mensen, en ze hadden hulp nodig.”

Door zijn moed redde Sugihara uiteindelijk 6.000 mensen. Na de oorlog werd het leven wel lastiger voor hem; hij werkte toen niet meer voor de staat, maar ging aan de slag als lampverkoper. De laatste 20 jaar van zijn leven was Sugihara de baas van een exportbedrijf.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Onder(d)(b)uiker

  Onbekend, want geen film over gemaakt…

  Vergelijk het met het slavernijverleden, iedereen weet dat negers vroeger slaven waren in USA, want veel films over gemaakt. Dat er ook blanken slaaf waren in minder bekend, want eigenlijk geen films over gemaakt.

 2. carthago

  We could be heroes, just for one day.

 3. V.K.

  -Of het een film was, dat weet ik niet, het kan ook een gespeelde reportage/docu zijn,maar deze geschiedenis is mij bekend.

 4. AJGRaalte

  Ja, ook ik kende het heroïsche optreden van de heer Sugihara al.

 5. Seneca

  een van de weinige normaal denkende Japanners uit die dagen. De Duitsers hadden Japan verzocht om Joden van de geïnterneerde Nederlanders te scheiden en onder te brengen in speciale kampen. Ook in N-Indië kende men het onvolprezen registratie systeem van de Nederlandse burger dus het was voor de Jap heel makkelijk om alle personen die Isr achter de naam hadden staan, onder te brengen in aparte secties van bestaande concentratiekampen waaronder Ambarawa, kamp 7. Daar waren de omstandigheden zo mogelijk nog slechter dan in de kampen voor niet Joodse Nederlanders. Dat doet dus niets af aan het heroïsch optreden van de heer Sugihara, integendeel!

 6. Nog1

  Oskar Schindler was een nazi-spion die een actieve rol speelde bij zowel de opdeling van Tjechoslovakije als de inval in Polen.

  Vervolgens nam hij een van joden geroofde fabriek over en hoopte rijk te worden door de inzet van joodse slaven. Dat hij joden redde van de gaskamers was evident eigenbelang; wat moest hij zonder joodse slaven met zijn fabriek beginnen?

  Ze hadden de man normaal gesproken na de oorlog opgehangen, maar helaas, hij was net als vele andere oorlogsmisdadigers gevlucht naar Argentinië.

  De man wordt volstrekt onterecht gezien als een held, wat met name te danken is aan de mythologisering na zijn dood, met Spielbergs film als absoluut dieptepunt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.