Defensie krijgt er honderden miljoenen euro's bij de komende jaren, maar is het wel genoeg?

Geen categoriemei 20 2015, 15:00
Er wordt geluisterd naar de noodkreten. Of toch niet?
Mooi nieuws op de voorpagina van De Telegraaf vanochtend: het Nederlandse leger krijgt weer wat lucht dankzij een investering van 250 miljoen euro volgend jaar, een bedrag dat in de komende jaren oploopt tot 375 miljoen euro structureel. Best netjes, denk je waarschijnlijk in eerste instantie. Uit De Telegraaf:
VVD en PvdA zijn het hier in principe over eens geworden. Met het extra geld wordt een Kamerwens uitgevoerd om vanwege de verslechterende internationale veiligheidssituatie extra middelen voor Defensie vrij te maken. Op voorspraak van de VVD is dat nu geregeld.
Toch wordt de ambitie van minister Hennis (Defensie) om een miljard extra voor de krijgsmacht te regelen lang niet gehaald. Dat bedrag had haar departement begin maart bij het ministerie van Financiën op tafel gelegd. Met het nu uitonderhandelde bedrag wordt er per saldo nog steeds bezuinigd op de krijgsmacht.
De politiek en de wereld van Defensie roepen al langer op om meer geld aan ons leger te besteden, omdat de wereld er de afgelopen jaren juist steeds chaotischer en onveiliger op is geworden. Het kabinet lijkt daar nu naar te luisteren, met de nadruk op lijkt. Zoals de krant ook schrijft: per saldo wordt er nog altijd bezuinigd op Defensie.
Dat is Leon van der Hulst en Rob de Wijk ook opgevallen. Zij schrijven op Twitter:
https://twitter.com/LeonvdHulst/status/600970801093996544
En:
https://twitter.com/robdewijk/status/600964568739872769
250 miljoen is eigenlijk niet meer dan een doekje voor het bloeden, dat het kabinet weet te presenteren als een definitieve ommezwaai de goede kant op. Dat is niet zo sjiek van VVD en PvdA. Waarom wordt er niet veel meer geïnvesteerd in Defensie? Er is één miljard euro nodig om de gaten te dichten, zoals De Wijk stelt, waarom dichten we die gaten dan niet voordat het te laat is?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten