Kabinet wil geen verbod op bellen op de fiets, want het is niet te handhaven

Kabinet wil geen verbod op bellen op de fiets, want het is niet te handhaven

Meer eigen verantwoordelijkheid.

Je telefoon gebruiken als je in de auto zit is al verboden, maar het kabinet heeft ook gekeken of er een verbod moest komen voor bellen, sms'en en appen op de fiets. Dat verbod komt er niet. De reden: het is amper te handhaven volgens minister Melanie Schultz (Verkeer). Het AD schrijft:

Schultz ziet dat in andere landen waar telefoongebruik op de fiets is uitgebannen - zoals in Denemarken en veel Zuid-Europese landen - eigenlijk geen of nauwelijks handhaving plaatsvindt van het verbod.

Ik denk dat Schultz hier een goede beslissing heeft genomen. Ze wil liever meer tijd en geld besteden aan "gedragsverandering op een positieve manier" door jongeren aan te sproken geen gebruik te maken van hun telefoon als ze op de fiets zitten en ze daarvoor te belonen.

Het belonen van kinderen lijkt me dan weer een beetje overdreven, maar hier komt het in de kern op neer: de overheid moet geen nieuwe regels bedenken als die niet te handhaven zijn. Het is in dit geval aan de kinderen, hun ouders en hun omgeving om ervoor te zorgen dat ze op een veilige wijze deelnemen aan het verkeer.

Bellende fietsers zijn vaker betrokken bij ongevallen of bijna-ongevallen volgens verkeersonderzoeksbureau SWOV, maar een verbod op bellen terwijl je op je fiets zit is zinloos. Er is niks mis met een beetje meer eigen verantwoordelijkheid. Ik wil geen brokken maken als ik fiets, dus neem ik de telefoon niet op. Daar komt geen verbod aan te pas.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer