ISIS staat op het punt om werelderfgoed Palmyra te verwoesten

Geen categoriemei 14 2015, 19:30
Overblijfselen uit de Romeinse tijd staan op het punt om gebulldozerd te worden door de terreurorganisatie.
Ondanks zware bombardementen van de Amerikanen en kranig verweer van de Koerden, is het nog steeds niet gelukt om de opmars van ISIS in Syrië te stuiten. En dat is bijzonder slecht nieuws, niet alleen voor alle christenen, homoseksuelen en yezidi's.. maar ook voor de plaatselijke architectuur. Het is nu - met alle berichten over het barbaarse ISIS - misschien moeilijk voor te stellen, maar ooit was Syrië een bakermat van de beschaving. De Romeinen hebben in de woestijn aldaar prachtige gebouwen opgetrokken, die nog altijd voor de wereld te aanschouwen zijn.
Zo ook Palmyra, een oase die langzaamaan een grote stad werd met op het hoogepunt 200,000 inwoners, een eigen dialect en zelfs een eigen alfabet. De plek is ook door de vroege christenen nog bewoond, en is in 1980 door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen.
Maar die geschiedenis van 4000 jaar staat op het punt uitgewist te worden: de koppensnellers van ISIS zijn dit stuk prachtig cultureel erfgoed namelijk tot op zeer korte afstand genaderd:
De strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) naderen donderdag een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten, Palmyra. Syrische troepen vechten vlakbij de Syrische stad Tadmur, ruim 200 kilometer ten noordoosten van Damascus, met de jihadisten van IS. Tadmur is Arabisch voor 'wonder' en is de huidige naam van de stad die ooit door de Romeinen Palmyra werd gedoopt.
En reken maar niet dat de Syrisch-Irakese terroristen gewoon doortrekken. De stad staat nog vol met beelden van Romeinse goden. Evenals ze eerder hebben gedaan in bijvoorbeeld Nineveh of Mosul, zullen die waarschijnlijk kapotgeslagen worden:
Gevreesd wordt dat de soennitische extremisten de imposante ruïnes in de oase zullen verwoesten, zoals ze eerder in Irak met zaken uit de oudheid deden. Het hoofd van de oudheidkundige dienst in Damascus, Maamoun Abdulkarim, waarschuwde dat „ze (IS) daar alles vernietigen” als ze de kans krijgen.
Er mag - aldus ISIS - immers geen afgoderij bedreven worden. Alleen Allah mag je aanbidden, en zelfs daar mogen geen beelden van worden gemaakt.
Het is te hopen dat de internationale coalitie ISIS weet terug te dringen voordat ze Palmyra hebben ingenomen. Syrië heeft immers al meer dan genoeg cultureel erfgoed verloren aan de vernietigingshonger van de ISIS-terroristen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten