Meevaller van 2 miljard in de zorg

Met een meevaller bedoelen we in dit geval: de kosten stijgen minder snel dan verwacht.

De regering krijgt een flinke meevaller: de kosten in de zorg stijgen dit jaar veel minder snel dan verwacht. Daarom houdt Rutte II twee miljard euro over uit de begroting.

De Algemene Rekenkamer zal dit vandaag bekend maken, aldus Elsevier:

Het ministerie van Volksgezondheid gaf jarenlang meer uit dan van tevoren was begroot. Vorig jaar was er voor het eerst een meevaller op de begroting, 1 miljard euro, maar toen was de vraag of dit een trend was of iets eenmaligs. Dat eerste lijkt nu het geval te zijn.

Het meeste geld wordt bespaard bij de ziekenhuiszorg. Ook zou het referentiebeleid (wat inhoudt dat de voorkeur wordt gegeven aan goedkope medicijnen in plaats van dure merknamen) bij het gebruik van medicijnen financiële voordelen opleveren.

Tenslotte:

Verder werpen ook de akkoorden die minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) eerder sloot met zorgverleners over kostenbeheersing, hun vruchten af. Schippers verwachtte eerst nog dat de zorgkosten in 2017 zouden zijn gestegen tot 87 miljard euro, maar in de begroting van dit jaar is dat verlaagd tot 75 miljard euro.

Kortom, de besparingen lijken vanaf nu systematisch te zijn. De vraag is nu wat Den Haag doet met het vrijgekomen geld. Wat willen de coalitiegenoten? De VVD zal waarschijnlijk pleiten voor lastenverlichtingen. Zal de PvdA aandringen op ‘investeringen’ in andere sectoren?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  Een mooi resultaat van een competente regering.

 2. Terzo

  Je moet toch wel een Farizeër van de bovenste plank zijn om deze regering competent te noemen.

  1. Maaike

   Je moet toch echt wel een zeikerd zijn om een goed resultaat weer negatief om te bouwen. Ga eens naar buiten beste Terzo. Neem een terrasje, bezoek het museum,ga een stukje hardlopen of zo….

 3. Daniel

  Hoe je er ook over denkt, 2 miljard is een mooi resultaat.
  Die vluchtelingen opvang is ook niet gratis, de regering zal blij zijn dat ze daar weer een buffertje voor hebben.

  1. Maaike

   Tjongejonge Daniel, de beveiliging van Wilders is ook niet gratis. Het ministerie van binnenlandse zaken zal blij zijn dat ze daar dan ook weer een buffertje voor hebben.

 4. Ada1

  Het is niet te geloven en dat zegt ze met een glimlach.

  En de eigen burgers maar bestelen.
  Waar word dit geld nu weer voor gebruikt?

 5. Terzo

  Ja laten we vooral meevallers besteden aan vluchtelingen, stel je voor dat er we iets mee zouden doen voor de eigen bevolking.

  Vluchtelingen ellende dient te worden betaald uit de volkomen overbodige ontwikkelingshulp. Die zet namelijk geen zoden aan de dijk anders zou men niet massaal hierheen ‘vluchten’.

 6. Wachteres

  http://joostniemoller.nl/2015/05/pauw-over-bootvluchtelingen-het-was-om-te-kotsen/

  Een heel goede analyse van Joost Niemöller.

  Gelukkig hebben we nog mensen met gezond verstand.

  Stel je voor dat ons land alleen maar bestond uit linkse krankzinnigheid.

  1. Terzo

   Ik heb het programma gezien, het was werkelijk waar om te kotsen, de enige met een visie op het geheel was Baudet en de rest een walgelijk stelletje policor gütmensch geteisem. Die nooit van zijn leven krijgt te maken met die import van dobberaars in hun betere woonwijken.

 7. H.Vaes

  Inderdaad een goed resultaat. Ik hoop dat ze de meevaller gebruiken om de broodnodige medicijnen goedkoper te maken. Dan kan de minder gesitueerde hier ook van profiteren.Want de zieken worden toch al hard gestraft in dit land.

 8. Arachne

  Zou het misschien kunnen dat mensen zelf keuzes maken in hun “zorgconsumptie”?

 9. Lieftinck

  Toch wel een succesje.

  Ik opteer ervoor het financieringstekort zo snel mogelijk te doen omslaan in een overschot. Als dat lukt dan zal de staatsschuld snel uitgehold worden, door economische groei en door inflatie, alsmede versnelde aflossing.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.