Meevaller van 2 miljard in de zorg

Geen categoriemei 20 2015, 9:00
Met een meevaller bedoelen we in dit geval: de kosten stijgen minder snel dan verwacht.
De regering krijgt een flinke meevaller: de kosten in de zorg stijgen dit jaar veel minder snel dan verwacht. Daarom houdt Rutte II twee miljard euro over uit de begroting.
De Algemene Rekenkamer zal dit vandaag bekend maken, aldus Elsevier:
Het ministerie van Volksgezondheid gaf jarenlang meer uit dan van tevoren was begroot. Vorig jaar was er voor het eerst een meevaller op de begroting, 1 miljard euro, maar toen was de vraag of dit een trend was of iets eenmaligs. Dat eerste lijkt nu het geval te zijn.
Het meeste geld wordt bespaard bij de ziekenhuiszorg. Ook zou het referentiebeleid (wat inhoudt dat de voorkeur wordt gegeven aan goedkope medicijnen in plaats van dure merknamen) bij het gebruik van medicijnen financiële voordelen opleveren.
Tenslotte:
Verder werpen ook de akkoorden die minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) eerder sloot met zorgverleners over kostenbeheersing, hun vruchten af. Schippers verwachtte eerst nog dat de zorgkosten in 2017 zouden zijn gestegen tot 87 miljard euro, maar in de begroting van dit jaar is dat verlaagd tot 75 miljard euro.
Kortom, de besparingen lijken vanaf nu systematisch te zijn. De vraag is nu wat Den Haag doet met het vrijgekomen geld. Wat willen de coalitiegenoten? De VVD zal waarschijnlijk pleiten voor lastenverlichtingen. Zal de PvdA aandringen op 'investeringen' in andere sectoren?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten