Moeder heeft tip voor andere moeders: “Blijf gewoon uitgaan en feestvieren”

Moet je je leven drastisch veranderen als je kinderen krijgt?

Een Britse moeder, Kelly Rose Bradford, schrok onlangs ontzettend van een verhaal over een andere moeder die zei dat ze haar leven drastisch veranderde na ze kinderen had gekregen. Ze was niet alleen verantwoordelijker en serieuzer geworden, maar was ook opgehouden met uitgaan met haar vriendinnen. De reden? Combineer werk met het opvoeden van je kind en je energie is uitgeput. Feesten is leuk, zei ze, maar de dag erna voelt ze zich zo slecht, “dat het ’t niet waard is.”

Bradford is het daar niet mee eens. In de Daily Mail van vandaag schrijft ze zelfs dat het juist bijzonder belangrijk is voor (jonge) moeders om van het leven buiten het gezin te blijven genieten:

“Well, the opinion among me and my mum-chums is firmly that women should never put partying on hold just because they’ve become mothers. Frankly, it’s those late nights spent binging on over-priced cocktails while wearing two pairs of Spanx to prevent your mummy-tummy from spilling on to the dance floor that keep you sane post-partum. We know mornings after a good night out are a killer, and that hangovers take three days to clear once you’re post-30, but there’s something much bigger at stake here than the worry you might do a post-wine vomit over your baby during a pungent nappy change: the abundance of nights out is what separates the yummy-mummies from the mummy-bores.”

Foto: Kelly Rose Bradford. Kelly (links) aan het zingen en feesten.
Foto: Kelly Rose Bradford. Kelly (links) aan het zingen en feesten.

Wat er volgens haar en haar vriendinnen op het spel staat is: “Saaie” moeders zijn “gevaarlijk.” Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun gezin:

“De moeder die ervoor kiest om een afhaalmaaltijd te bestellen en die lekker op de bank op te eten (of, erger: een pizza te bestellen met haar man en samen lekker te boffelen), een vulkaan is die op een gegeven moment wel moet exploderen; en hoe langer ze dat saaie, rustige gedrag volhoudt, hoe groter het uiteindelijke negatieve effect.”

Haar filosofie is dan ook dat juist jonge moeders het nodig hebben om af en toe lekker uit te gaan, te feesten, flink te drinken, en over het algemeen uit hun dak te gaan. Alleen op die manier kunnen zij het in haar ogen volhouden.

De vraag is of ze gelijk heeft. Sommige mensen zullen dit ongetwijfeld onverantwoord vinden; je kind is prioriteit nummer één. Als je ’s avonds uitgaat en de dag erna een wrak bent schiet je tekort als moeder.

Misschien. Daar staat tegenover dat een moeder die af en toe stapt met vriendinnen absoluut geen slechte moeder hoeft te zijn. Het ligt eraan wat bij jou past. Als een vrouw het stappen te erg gaat missen en zich gaat doodvervelen moet ze af en toe gewoon op haar manier van het leven genieten; dat past bij haar, en dat geeft haar voldoening. Daarna kan zo’n soort moeder dan ook weer met volle teugen genieten van haar gezin.

Aan de andere kant zijn er ook moeders die het juist geweldig vinden om tijd te spenderen met de kinderen, en die helemaal geen behoefte hebben aan wat voor feestjes dan ook. Die moeders moeten daar dus ook niet gedwongen worden; laat hen op een manier leven die bij hen past. Als vrouwen zoals Kelly Rose Bradford dat saai vinden, het zij zo.

Conclusie: ik geloof er niets van dat er één ‘goede’ manier is om je te gedragen als moeder (of vader!). Je moet doen wat het beste bij jou past, wat jou het gelukkigst maakt, terwijl je je verantwoordelijkheden als ouder natuurlijk wél serieus neemt. Zolang je aan die basisvoorwaarden voldoet kun je wat mij betreft doen en laten wat je wilt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Nicky

  Ik ken genoeg behoudende, sterke, gezonde, blije’ trouwe en Godsvruchtige vrouwen die helemaal nooit “flink drinken en feesten”.

  Die het vast wel effe langer uithouden als deze dames, ook om gezond en sterk hun gezinsleven te onderhouden.

  Wat een armoe.

 2. Ada1

  Zeker wat een armoe .Dan moet je niet trouwen en kinderen nemen.
  Medelijden met man en kinderen.Schopte haar de deur uit

 3. Dennis_WSPK

  Veel vrouwen van tegenwoordig zijn niet volwassen geworden. Die willen het leventje dat ze op hun 16e leefden, lekker voortzetten tot ze oud en versleten zijn.
  Dat werkt zo niet. Wie kinderen krijgt, moet zich aanpassen. Dat kan niet anders. Ik heb er zelf 3 en ik weet wat voor enorme beperkingen kinderen op je leven hebben. Maar ook enorme verrijkingen. Ik zorg in mijn eentje voor ze, ben dus fulltime alleenstaande vader.
  Nog vrijwel geen dag ben ik niet bij ze geweest. Heb mezelf veel ontzegd daarvoor, zelfs carrièrestappen laten schieten. Maar ze zijn nu wel opgegroeid tot leuke, gezellige en verantwoordelijke jongeren die weten dat ze altijd op mij kunnen rekenen. Drinken en roken doen ze niet, school gaat goed en ze hebben een uitgebreide vriendenkring.

  Inderdaad, uitgaan of vakantie was er voor mij niet bij. Maar ik heb zóveel andere dingen die ik wél kon doen thuis en ik heb het altijd prima naar mijn zin gehad.

  Als je enige ontspanning uitgaan en zuipen is, dan ben je gewoon super oppervlakkig en eigenlijk ontzettend arm en zwak van geest. Leeghoofden dus. Arme kinderen van zulke moeders.

 4. Beukman

  @Dennis
  Petje af, Dennis!

 5. Maaike

  Tegenwoordig kun je er toch bewust voor kiezen kinderen te krijgen. En bij kinderen hebben horen verantwoordelijkheden. Dat betekent in ieder geval dat je je niet ieder weekend lam kunt gaan drinken, vind ik. Wat ik altijd wel belangrijk ben blijven vinden was om contact te blijven onderhouden met vriendinnen en heel af en toe een weekendje zonder kinderen ergens heen te gaan. Waarschijnlijk bedoelt schrijfster van dit artikel dat ook.

 6. Nicky

  Helemaal waar ook, Maaike, maar ik hoop dat zij dat ook zo bedoelde…

 7. Meedenker

  Ik hoop dat het kind ook gelukkig wordt, evenals hun moeder, anders gaat het geluk van de moeder ten koste van het kind. En het lijkt er in mijn ogen op, dat die moeder niet voldoende heeft nagedacht voordat ze een kind verwekte.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.