Obama: ‘Ik denk niet dat we de strijd tegen ISIS verliezen’

“Een tactische terugslag.”

Het feit dat de islamitische terreurorganisatie ISIS de Iraakse stad Ramadi en de Syrische stad Palmyra heeft overgenomen, baart de Amerikaanse president Barack Obama geen zorgen. Althans, hij noemt de val van Ramadi wel een “tactische terugslag” in een interview maar hij zegt over de strijd tegen ISIS: “Ik denk niet dat we aan het verliezen zijn”. Citaat:

“There’s no doubt that in the Sunni areas, we’re going to have to ramp up not just training, but also commitment, and we better get Sunni tribes more activated than they currently have been,” Obama said in the interview, conducted on Tuesday with The Atlantic.

“I think Prime Minister Abadi is sincere and committed to an inclusive Iraqi state, and I will continue to order our military to provide the Iraqi security forces all assistance that they need in order to secure their country, and I’ll provide diplomatic and economic assistance that’s necessary for them to stabilize,” Obama told the magazine.

Hier komt het op neer: Obama is simpelweg niet van plan meer te doen tegen het probleem in Syrië en Irak, dat met de dag groter wordt, dan het sturen van hulp zodat de Irakezen het zelf kunnen oplossen. Dat zorgt er in ieder geval niet voor dat de Amerikanen weer een oorlog in worden gezogen die langer duurt dan je vantevoren verwacht.

Dat lijkt sympathiek. Maar het grote probleem is dat ISIS blijft groeien als er alleen maar luchtaanvallen worden uitgevoerd en de Irakezen het verder zelf maar moeten oplossen. Er komt een moment dat er echt móet worden ingegrepen, onder anderen door de Amerikanen. Ik vraag me af of Obama daartoe ooit bereid is. Ik vrees het ergste.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Bromsnor

  Onder Obama staat het Midden-Oosten in brand en hebben Jihadisten veel terrein winst kunnen boeken.

  Zelfs bij NBC ( een van de trouwe steunpilaren en verdedigers van Obama) zijn kritische geluiden te horen over het ineffectieve beleid dat door Obama word gevoerd in het Midden-Oosten.

  Engel noemde in een interview de strategie van Obama: “‘Definition of Stupidity’

  Engel: Obama Admin Continuing Same ISIS Strategy ‘Definition of Stupidity’
  http://www.breitbart.com/video/2015/05/21/engel-obama-admin-continuing-same-isis-strategy-definition-of-stupidity/

  De Obama administratie kenmerkt zich door gebrek aan leiderschap en visie waardoor er,wereldwijd, een vacuüm is ontstaan waarin anderen zijn gesprongen.

  Want zo gaat het in de werkelijkheid; als je invloed verliest winnen anderen aan invloed.

 2. carthago

  the fate of all mankind, I see, is in the hand of a fool.

 3. Bromsnor

  Obama wil nu een (slechte) deal met Iran afsluiten.

  Deze deal zal er voor zorgen dat Iran over een aantal jaren een officiële nucleaire macht zal worden.

  Natuurlijk is Israël maar ook de Soennieten in die regio hier niet blij mee en Saudi Arabië heeft al laten weten dat het ook atoomwapens wil hebben om zich tegen de Sjiitische dreiging te verdedigen.

  Dus de deal met Iran zal in die regio een nucleaire wapenwedloop op gang brengen. Dat is het slechtst denkbare scenario voor die regio.

  Saudi Arabia Promises to Match Iran in Nuclear Capability
  http://www.nytimes.com/2015/05/14/world/middleeast/saudi-arabia-promises-to-match-iran-in-nuclear-capability.html?_r=0

 4. hendrikush

  Waar doet dit me toch aan denken?
  Obama: “Look, 20 years from now, I’m still going to be around, God willing,” he said. “If Iran has a nuclear weapon, it’s my name on this.”

 5. Simon Brouwenstein

  Obama heeft natuurlijk gelijk. We doen net alsof ISIS een wereldmacht is die het Vrij Westen zou kunnen bedreigen. Dat is onzin. Het is een lokale bende, of liever gezegd een wisselende kluwen van bendes, van extremisten. Ze veroorzaken weliswaar gruwelijke ellende in de regio maar het heeft nauwelijks militaire of politieke betekenis buiten die gebieden.
  ISIS wordt ten onrechte gezien als een organisatorisch samenhangende entiteit, net zoals Al Qaida ten onrechte als een organisatorische militaire entiteit werd gezien. Die manier van kijken leidt tot grote misverstanden, zoals hier op dit blog, waarin ISIS als een grotere bedreiging wordt gezien als bijvoorbeeld Rusland.

  Al Qaida, ISIS en Boko Haram zijn de tijdelijke vlaggen die tijdelijke bewegingen in hun territoriale conflicten gebruiken om een ideologische en politieke samenhang te suggereren die er niet is. Er is nauwelijks centraal bestuur of centrale regie, de groepen vallen voortduren uit elkaar en in elkaar en alleen gedurende een opgelaaide strijd kan er even het beeld ontstaan dat er zoiets bestaat als een natie, een volk, een godsdienstige samenhang of een ‘kalifaat’.

  Dit is overigens tegelijkertijd de reden waarom deze lappendeken van terroristische groepen zo lastig te bestrijden is. We gaan er in het Westen vanuit dat we een oorlog tegen ISIS voeren maar in de werkelijkheid ziet je rondzwervende strijdgroepen die zich onder het volk begeven, er soms mee samenvallen en net zo makkelijk weer in andere zwervende groepen opgaan. Bombarderen is daarom een riskante strijdmethode, in werkelijkheid bombardeer je vaker burgerdoelen dan militaire doelen. Als je ze werkelijk wilt bestrijden moet je zelf met je geweer die gebieden in en zelfs dan zit je voortdurend naar de vijand te zoeken.

  Deze oorlog kan op deze manier ook niet gewonnen worden. Wat je mag hopen is dat er geleidelijk weer zoiets als nationale staten met een centraal gezag ontstaan. Inmiddels zijn die staten echter zo geërodeerd dat veel van die landen in het model Libië geldt: een chaos zonder middelpunt.

  1. Limburgse Kuifje

   Ineens weet je het !

   Je stuurt Simon Brouwenstein !

   1. carthago

    Hij zit er al.

    1. carthago

     Al sinds de oprichting van het kalifaat.

  2. carthago

   Simon griezelstein, wil jij voortaan alleen de eerste letter van een woord typen,dan zijn wij sneller met doorscrollen.

 6. thaithai

  Wat ben ik toch blij met de heer brouwenstein. Ik had er zonder zijn intelligente verhelderingen geen jota van begrepen….

  1. carthago

   Jazeker, bommetje hier bommetje daar, simon vuurstein knalt de onzin wel bij elkaar.

 7. thaithai

  Daar is de heer brouwenstein het denk ik niet mee eens beetje links!,,,,

 8. thaithai

  Dat er nogal wat mensen dankzij de islamitische staat letterlijk hun hoofd verliezen is waarschijnlijk ook maar bijzaak? Ik heb DE POTUS daar tenminste nooit over horen spreken…U wel mijnheer Brouwenstein?

  1. Simon Brouwenstein

   Wie bedoelt u met DE POTUS?

   1. thaithai

    Gossie mijnheer brouwenstein. Ik dacht dat u redelijk ontwikkeld was. De amerikanen korten president of the united states of als POTUS.

    1. Simon Brouwenstein

     Dat is inderdaad nieuw voor me. Dank voor de informatie.

 9. Lieftinck

  Een lichtpuntje is dat de Koerden een zelfstandige staat lijken te krijgen. Koerden zijn een heel ondernemend soort mensen, en ze zijn gematigd. Ik verwacht er veel van.

  1. hendrikush

   Koerden zijn traditioneel zeer gelovig en trouw aan hun eigen familie/stam. Ik verwacht dat de versplintering van het MO alleen maar toeneemt. Kunnen de stammen net als weleer (zie de torah en het oude testament) elkaar het leven zuur maken.

 10. van Urk

  Doet mij denken aan de Vietnamoorlog waar zoveel bommen gedropt werden dan aan het aantal bommen die in de tweede wereldoorlog werden gedropt. En toch bleven de Noord Vietnamezen en de vietcong dankzij een fysieke doelgeest overeind als overwinnaar. De bommen van de coalitie deren de IS ook niet ondanks de verliezen! Bij elke gesneuvelde staat er weer een nieuwe jihadstrijder paraat om het werk over te nemen. Kijk maar naar Syrie waar het leger van Assad volledig uitgeput is terwijl de strijd nog volop barst.

  1. Simon Brouwenstein

   Precies, hetzelfde speelt in Afghanistan en is ook een raadsel dat de Amerikanen die historische les maar zo lastig geleerd krijgen. Obama lijkt de eerste die dat wel schijnt te beseffen.

   1. carthago

    Je bedoelt Osama toch?

 11. Simon Brouwenstein

  Het probleem met de Koerden is dat hun gedroomde rijk ligt in het huidige Turkije, Iran, Syrië, Armenië en Irak. De vestiging van Koerdistan zal daarmee een imperialistische bron van conflict blijven.

  1. carthago

   Ik snap dat je je kalifaat niet wil opgeven.

   1. Simon Brouwenstein

    Je maakt over het algemeen geen slimme indruk, Carthago, en dit begreep je ook al weer verkeerd.

    1. carthago

     Ik begrijp je onmacht om hier je kalifaat te verkopen wel,tevreden?

 12. Antidotum

  Tja, de strijd niet verliezen tegen IS?

  Is die president qua onnozelheid soms een adept van de PvdA?

  Nou, Mr. president, laat eerst het midden oosten maar leeglopen, zodat IS zich kan concentreren in de veroverde gebieden.
  U heeft dan vast wel de middelen om dat geteisem in een keer weg te vagen.
  Zelfs zonder grondtroepen.

  Ideetje?

 13. Teun

  President Of The United States
  Sick Imbecile Monstruous Nitwit

  to Simon
  from Potus

 14. Teun

  Simon Brouwenstein maken we kalief van het Hollandse kanninefaat. Konijnen en hazen, goed in het wegkijken.

  1. Simon Brouwenstein

   Trollen kan iedereen, Teun, iets zinnigs zeggen is lastiger.

   1. Antidotum

    Simon,

    Pas je op, het is pinksterweekend, de H.Geest brengt verlichting en vrede, in de vorm van een witte duif.
    Ik hoop dat hij je vol raakt, de stoomkosten krijg je niet vergoed,

    1. Simon Brouwenstein

     Dank je, Antidotum, de ervaring van de Heilige Geest is het beste wat de mens kan overkomen. Ik wens het jou ook toe.

   2. Wachteres

    Simonus spreekt uit ervaring!

 15. Gielah

  Hee… dat is leuk wakker worden!
  ( … een korrel humor verzoet een vat vol ergernis…!).

 16. Gil de Vlaming

  Als slappelingen als Obama en de meeste andere (zogenaamd democratische) westerse machthebbers hun struisvogelpolitiek blijven handhaven is de nederlaag van IS niet zo vanzelfsprekend. Ze verkopen onze beschaving aan primitievelingen die wereldwijd misdaad en martelingen zien als enig middel om de macht te veroveren en te behouden. Als ze in het westen al begonnen met boerka’s e.d. en de sharia te verbieden zouden ze een eerste stap in de goede richting zetten.

  1. Simon Brouwenstein

   Gil, wat meen je dat Obama moet doen? Moet hij troepen sturen naar Syrië en Irak? Nog los van het feit dat hij daarvoor nooit de steun van de republikeinen zal krijgen, denk werkelijk dat dit tot een oplossing van de problemen zal leiden? Hebben we zo langzamerhand ons lesje niet geleerd?

   1. Gil de Vlaming

    Natuurlijk is het sturen van grondtroepen de enige mogelijkheid om het probleem aan te pakken. Je mag toch deze bende sadistische struikrovers niet vergelijken met regimes die jarenlang hun macht hebben kunnen installeren en stabiliseren. Ze maken trouwens dezelfde tactische fout als Napoleon en Hitler: na aanvankelijke successen willen ze teveel gelijkertijd realiseren.

    1. Simon Brouwenstein

     Daarover verschillen we dan van mening. Het sturen van grondtroepen naar dit omvangrijke gebied tegen lastig te lokaliseren en te identificeren vijanden zal in het beste geval tijdelijk ISIS en het woud van groepen onder die en vergelijkbare vlaggen even een toontje lager laten zingen. Gaan ze ook doen, ze hoeven slechts te wachten tot de Amerikanen weer zoveel eigen doden hebben te betreuren dat de volgende president de troepen weer naar huis moet halen. Dan begint het gedonder eenvoudig opnieuw.
     Natuurlijk zal men, zoals men van Vietnam tot Afghanistan altijd deed, bij dit soort acties proberen zittende regimes te versterken maar die zijn daardoor gedoemd door de bevolking als illegitiem te worden gezien.

     Ik denk dat Obama maar ook zijn militaire strategen dit donders goed weten en daarom doen wat ze doen. Een bijkomend probleem is dat Obama voor een grondtroepenactie geen steun van de Republikeinen zal krijgen. Het Amerikaanse volk wil het niet en is oorlogsmoe.

     1. carthago

      Halleluja, mogelijkerwijs gaan ze jou nog om advies vragen, griezelstein.

 17. Seneca

  Obama denkt dat IS de strijd niet zal winnen. Dat zegt hij, maar wat denkt hij en dientengevolge wat doet hij. Als ik zo de capriolen van de heer Obama bezie, dan bemerk ik duidelijk een driedubbele agenda die niet in het voordeel van de VS of Europa zal werken.

 18. Niek Verheyen

  Vanuit republikeinse hoek komt de laatste tijd juist steeds meer druk op Hussein Obama om wel grondtroepen te sturen, Brouwsteen. De republikeinen zijn het ook nooit eens geweest met het vertrek uit Irak op deze manier en de daarvoor gehanteerde termijn. Gelijk hebben ze dubbel en dwars gekregen: ISIS!!!!!!!!!!

  Daarnaast, ISIS is langs slinkse wegen (Benghazi, Turkije, Syrie) en ten koste van VS-diplomaten (Stevens) bewapend door uitgerekend aartsleugenaar Obama!

  Obama zal soenitische islamieten op geen enkele manier als het ook maar even kan iets in de weg leggen. Obama verkoopt zonder blikken of blozen de complete westers/christelijke wereld aan zijn islamitische vriendjes. Het is een wolf in schaapskleren van het ergste soort, wordt wakker Brouwsteen!

  1. Simon Brouwenstein

   Het is me bekend dat binnen zwakzinnig rechts en de bonte wereld van aluhoedje-complotters zich al geruime tijd de overtuiging heeft vastgezet dat Obama een moslim is die bezig is de vrije wereld aan de islam te verkopen. Het begon met een sterk verhaal maar is inmiddels uitgegroeid tot een vast geloof en in die wonderlijke wereld van geloven en fantaseren staat het inmiddels ook vast dat Obama ISIS steunt en de wereld wil omvormen tot een kalifaat.

   De ‘doom en gloom’ bron van Nick Verheyen is voor versterking van dit geloof heel geschikt:

   http://money.cnn.com/2014/09/25/investing/zero-hedge-wall-street-blog-finance/

   Denk niet dat ik het niet leuk vind hoor, Nick, dus doe me een plezier en ga door met dit type verhalen. Ik kan er eerlijk gezegd geen genoeg van krijgen.

  2. carthago

   Exact geformuleerd Niek.

 19. Niek Verheyen

  Redactie, klopt het dat u bepaalde comments mijnerzijds niet wenst te plaatsen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.