Uitslag Britse verkiezingen: duurzame energie op lager pitje

LibDem minister voor klimaatverandering, Ed Davey, ruimt het veld.

De Britse verkiezingen zijn geëindigd in een dramatisch slachtveld van gebroken politieke carrières. Drie partijleiders, Ed Miliband (Labour), Nick Clegg (LibDem) en Nigel Farage (UKIP) hebben hun harp aan de wilgen gehangen. Cameron (Tory) heeft overtuigend gewonnen – tegen de verwachtingen in!

Wat betekent dit voor het klimaat cum energiebeleid?

Onder de titel, ‘Ed Davey becomes first cabinet minister to lose seat since 1997’, rapporteren Mikey Smith en Emily Beament in ‘The Mirror’:

… Having been appointed as employment relations, consumer and postal affairs minister in 2010, he was promoted to Energy and Climate Change Secretary in February 2012, after his Lib Dem colleague Chris Huhne was forced to resign when he was charged with perverting the course of justice by making his wife take his speeding points.

The job, one of six Cabinet positions the Lib Dems held as junior partners in the coalition, gave the party the chance to exercise their green credentials.

Mr Davey claimed credit for leading the bid to secure a “massive increase” in renewable electricity in the UK and for winning concessions from the Treasury over a potential target to slash emissions from the power sector by 2030 and preserving targets to cut emissions in the mid-2020s.

And he led negotiations for the UK on the world stage at UN climate talks in Qatar, Poland and Peru.

But he admitted earlier this year it was “quite likely” he would no longer be Energy and Climate Change Secretary by the time crucial talks on securing a new global deal to tackle change take place in Paris in December.

In his losing speech, he said he was very proud of his party for its action on the environment.

Lees verder hier.

Onder de titel, ‘We’ll scrap funds for windfarms’, schreef Ben Goddard voor ‘County Times’:

The Prime Minister has pledged to stop future government funding to windfarm projects including the delayed inquiry and to give local people the final say – if he is re-elected today.

David Cameron visited Crickhowell on Wednesday when he was quizzed over the delay of any announcement on the results of the Mid Wales Conjoined Wind Farm Inquiry which could see five windfarms built across Powys with each consisting of between 17 and 65 turbines up to 450 feet tall. …

Mr Cameron pledged to stop the windfarm project and any other on-shore windfarms within Montgomeryshire if he was elected to take a second term in Government.

He said: “You would have to ask the environment secretary who took that decision and that was a decision for him.

“However, I want to make it clear that if there is a Conservative Government in place we will remove all subsidy for on-shore wind and local people should have a greater say.

“Frankly I think we have got enough on-shore wind and we have enough to be going on with, almost 10 per cent of our electricity needs, and I think we should give local people a say if they want to block these sorts of projects.

“The only way to stop more on-shore wind is to vote Conservative there is no other party with this policy. We are saying very clearly we would remove the subsidy and give local people the power to say yes or no.

“This would end the growth of on-shore wind and if that’s what you care about you must vote Conservative.”

Aldus Cameron.

Lees verder hier.

En onder de titel, ‘Tory Victory Means Change at the Top at DECC’, rapporteert Jon Mainwaring voor ‘Rigzone’:

The Conservative Party’s victory in the UK General Election, in which the party secured a slim majority, means that it will be able to put its own man in at the top of the Department of Energy and Climate Change.

During the past five years, the Conservatives – without a majority in the House of Commons – have had to share power with the Liberal Democrats. This meant agreeing to have a LibDem Member of Parliament in the key position of Secretary of State for Energy – a position most recently held by Ed Davey (who lost his seat in Thursday’s election).

However, a Conservative majority in Parliament now means that they do not need the support of any other party and can install one of their own MPs at the top of DECC. The result of the election should help to move forward the establishment of an onshore shale gas industry in the UK as the Conservatives are fully behind drilling for shale gas in the country.

Lees verder hier.

Cameron, die aanvankelijk de ambitie had de groenste regering ooit te vormen, is dus op zijn schreden teruggekeerd. Verstandig en moedig! Bovendien blijkt deze metamorfose zich in politieke winst te vertalen! Zou Nederland daaraan een voorbeeld kunnen nemen?

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  Hans Labohm klampt zich hoopvol vast aan elk signaal die een duurzame energievoorziening verder uit beeld zou kunnen brengen.
  Triest vandalisme van onze planeet. Mensen als Labohm frustreren elk beleid om tot een duurzame economie komen en zijn er reuze trots op.

  1. yoko oen

   Lees eens wat anders dan de Panorama en Donald Duck

  2. Hans Labohm

   Simon Brouwenstein,

   Je vergist je. Ik ben voorstander van duurzaam. Maar we moeten daarbij wèl kosten en baten in de gaten houden.

   Het Britse beleid van windmolens en zonne-energie was en is niet duurzaam, zoals op mijn blog al vaak is uitgelegd door mij en gastauteurs. Dat geldt ook voor overeenkomstig beleid in andere landen.

   Voor de komende honderden jaren heeft de mensheid de beschikking over voldoende, betaalbare fossiele energie. In die tijd zullen door het voortschrijden van de technologie waarschijnlijk energiealternatieven worden ontwikkeld die én duurzamer én goedkoper zijn.

   Voor het klimaat hoeven we het niet te doen. De meest recente wetenschappelijke inzichten geven aan dat CO2 slechts een gering effect heeft op de temperatuur. En voor zover dat al het geval is, is dat effect gunstig voor de natuur en de mens.

   1. nick

    Hans, een waarschuwing, reageer niet en nooit op die Brouwenstein. Hij is een betaalde internet trol en heeft vele namen. Overal tracht hij de boel te frustreren en voornamelijk kritische sites kapot te maken. DDS ligt al op zijn rug. De redactie weigert in te grijpen dus zal het ook wel de bedoeling zijn.
    Laat je niet verleiden te reageren, zonde van je goede energie.

    1. Simon Brouwenstein

     Nick vindt het inhoudelijke debat met me erg lastig en ziet maar een oplossing: net zo lang zeuren om een ban voor deze opponent tot hij zelf weer iets inhoudelijks durft te zeggen.
     Nogal zielig, maar bij zwakke debaters tref je die reflex vaker aan.

     1. -Harry

      Tja , “Brouwenstein” het stikt van de zwakke debaters hier he ?
      We kunnen niet tegen jouw genialiteit op he ?
      Geen wonder want wij zijn maar amateurs en jij bent hiervoor geselecteerd he ?
      Was nogal een stevige selectieprocedure he ?

      Maar we blijven het gewoon proberen .

      In ieder geval hebben we je aardig door, ondanks al die zwakkelingen in het debat .

      Veel goede denkers zijn geen goede debaters en omgekeerd .
      En jij bent zo’n “ijzersterke debater” , maar niet zo’n goede denker , anders zou je wel snappen wat voor kankergezwel we met die rot-islam binnengehaald hebben .

      Mocht je het WEL snappen , dan ben je helemaal een gore landverrader als je dan toch de pvda visie blijft pluggen .

     2. Theo345

      Simon, je moet erkennen dat inhoudelijke bijdragen aan de discussie van jouw hand met een lantarentje te zoeken zijn.
      Je kan beter, dat weet ik, maar met die ad hominems wek je alleen maar irritatie.

  3. Lieftinck

   In Duitsland honderden miljarden geïnvesteerd in duurzaam, gevolg, duurder energie en ook meer CO2. Tel uit je winst.

 2. yoko oen

  Hoera, Thatcher is wéér ontwaakt, géén subsidies meer aan windenergie projecten, besteed het maar aan een nieuwe vorm van kernenergie (b.v.Thoriumenergie).
  Weet zeker, dat die nieuwe vorm van kernenergie een goede investering voor de volgende 50 jaar is. Men zal dan genoeg tijd hebben om een nóg veiliger energie op te leveren. Geef de “grijze massa” in de jonge mensen ajb een kans

  1. yoko oen

   Helaas, in dit landje, genaamd “gekke Henkie”, zal het nog wel een 50 jaar duren, vóórdat men hier de knowhow van goede, veilige en schone energie zal toepassen. Eerst maar NL leegzuigen aan energieprijzen, er is “zat geld” hier zouden Samson en Dijsselbloem zeggen in koor

 3. Herman Vruggink

  Gaat de duurzame energie in de UK op een laag pitje? Wie weet, maar nu nog even niet.
  http://www.express.be/sectors/nl/energy/groot-brittannie-bouwt-grootste-offshore-windpark-van-de-wereld/211481.htm

 4. Hans Labohm

  Herman Vruggink,

  Dank voor de verwijzing!

  Ik lees ook:

  ‘Volgens een aantal bronnen zal de realisatie van het project echter in belangrijke mate afhangen van het Britse subsidie-beleid. Daarbij wordt gewezen op de Britse algemene verkiezingen in mei van dit jaar, waarbij eventueel een regering aan het bewind zou kunnen komen die aan hernieuwbare energie een grotere of kleinere prioriteit zou kunnen verlenen.’

  1. Herman Vruggink

   Ik heb geen kristallen bol. Support voor duurzaam is in de UK onveranderd groot (78%) Verder heeft de UK ook een forse duurzame verplichting te vervullen in de EU (of ze moeten uit de EU stappen). Het subsidie beleid lijkt een switch te maken naar een CO2 prijs, in de UK is een bodemprijs ingevoerd van 16 pond per ton.

 5. provencaal

  leuk dat gesteggel over duurzaam. zelfs onze planeet is sowieso niet duurzaam. het een gaat wat langer mee dan het ander, maar daar is alles mee gezegd. ik hoef echt niet terug naar de tijd van de rieten rokjes en het geitenvel om mijn schouders. daar hoorde echter wel een grote knots bij om anderen de schedel in te kunnen slaan. De mens vernieuwt zich wel, dus ook dat is nog steeds duurzaam en elkaar de schedel inslaan houdt de bevolkingsaantallen tenminste nog een beetje in toom; ook al heel duurzaam. Leve de duurzaamheidsprofeten. Tijd om eens wat genuanceerder te gaan denken misschien?

 6. Hetzler

  Eigenlijk dus een knotsgekke vertoning al dat gepraat over duurzaam. Pech voor die 78% misleide mensen die nog geloven dat hernieuwbaar ook duurzaam zou zijn. Maar zo werkt democratie nu eenmaal. Soms zijn er harde lessen nodig zoals zichzelf tegenkomen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.