Varoufakis: verschuif Griekse afbetalingen naar de verre toekomst!

De Griekse minister van financiën claimt te weten hoe de financiële malaise in Griekenland moet worden opgelost.

Aangezien na zes jaar aanmodderen nog steeds geen oplossing is gevonden voor de Griekse schuldenproblematiek, lijkt men klaar voor drastischere maatregelen. Sommigen zoeken dat in de richting van een Grexit, maar anderen zien meer iets in het voor tientallen jaren opschorten van de verplichting voor Griekenland om schulden af te betalen. Onder hen is ook Yanis Varoufakis, de Griekse minister van financiën:

Griekenland moet in juli en augustus in totaal 6,7 miljard euro betalen aan de ECB, voor de aflossing van Griekse staatsobligaties die de centrale bank in 2010 en 2011 opkocht. Dat geld moet het Griekse ministerie van Financiën ,,op de een of andere manier” zien te lenen van de eurolanden en het IMF, stelde Varoufakis. Vervolgens wacht er echter nog een berg aan aflossingen, die de schuldenlast onhoudbaar zouden maken.

,,Er blijft voor zo’n 27 miljard euro van die obligaties over, die in de komende maanden of jaren moeten worden afbetaald”, rekende Varoufakis voor. ,,Die betalingen zouden naar de verre toekomst moeten worden verschoven. Dat is duidelijk”, aldus de minister.

De excentrieke Varoufakis heeft ook nog een veeg uit de pan voor zij die het aandurven om de minister te bekritiseren:

In een tweet benadrukte Varoufakis na zijn toespraak dat hij niet zinspeelde op het niet betalen van de aflossingen door Griekenland. Wie zijn boodschap wel zo vertaalt maakt zich schuldig aan ,,verbluffende propaganda”, stelde hij.

Maar het is lastig te zien hoe Griekenland aan diens betalingsverplichtingen gaat voldoen, als de gewenste leningen met de ECB en het IMF er dus niet komen. En die nieuwe leningen voor Athene.. die zijn nog niet in zicht. Griekenland en de eurozone zijn nog altijd in overleg, en die overleggen lopen – op z’n zachtst gezegd – nogal stroef. Varoufakis’ opmerking over de ‘onvermijdelijkheid’ van nieuwe leningen moet dan ook worden bezien in het licht van die vastgelopen gesprekken; het is de bedoeling hiermee hardliners als voorzitter Dijsselbloem en de Duitse minister van financiën Schauble onder druk te zetten.

Of Varoufakis’ plan slaagt? Tot dusverre heeft de radicaal-linkse Syriza partij waartoe ook Varoufakis behoort en sinds januari de scepter zwaait over Griekenland nog niet veel klaargespeeld. Of het deze keer anders is, zullen we moeten afwachten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. halo1

  Zou ik ook zeggen.. als ik hem was.. stel een (afschrikwekkend) voorbeeld en trap ze er toch uit!

 2. Simon Brouwenstein

  Ik vrees dat er weinig anders opzit.

 3. W.H.J. Reiss

  Varouflakis heeft het gelijk aan zijn zijde !
  Mijn gedachtegang hierover is exact overgeschreven op GeenStijl ! Het is onmogelijk voor Griekenland om te lenen op de vrije reguliere markt voor obligaties. Dan blijft enkel over het ‘doorrollen’ van ECB obligatieleningen (voor de verwarring mag met het voor mij ook nieuwe of vernieuwde obligaties noemen).
  Heeft Dijselbloem en de andere incompetente consorten hier een probleem mee, dan volgt er een ‘moratorium’ op afbetaling van schulden ! D.w.z. ‘Doorrollen’ die handel ! Overigens is Syriza NIET extreem, maar realistisch ! EXTREEM zijn de partijen, die Griekenland in de Euro hebben geholpen. Dan kom je dus o.a. terecht bij het Franse en Griekse Socialistische tuig. Deze ‘narren’, waarom zet men hier nooit het woord extreem bij ? Zij hebben met hun daden heel veel mensen genivelleerd (financieel gedood) ! Typisch de EU en Nederland door misinformatie steeds en steeds weer met de beschuldigende vinger naar de verkeerde wijzen. Vriendjes beschermen ten koste van de ‘gewone man’ ! Politici het tuig onder de mensen !!!

 4. -Harry

  UITSTEL ? In de hoop dat van uitstel afstel komt , de laaienlichters .

  Als ik die kop van die Varoufakis zie , dan weet ik al genoeg . Als ie bij mij de zaak in zou lopen , dan zou ik daar niet mee in zee gaan , iemand met zo’n boeventronie !
  Rechtsomkeert !

  Degenen onder ons die ooit zaken gedaan hebben met de Grieken weten dat hun scala aan trucs om onder betaling uit te komen haast onuitputtelijk is .

  Wie al lang in het zakenleven zit voelt de bui al groeien bij het eerste begin !
  We hebben er van meet af aan voor gewaarschuwd , dat het zo uit zou pakken !
  Oplichters werken precies hetzelfde .

  Grieken hebben een pesthekel aan betalen .

  Maar de eurofielen en de linkse onnozelaars weten het altijd beter .

  Dat geld is gewoon wég !

  En komt er ooit nog IETS terug , dan is dat enkel om de gemoederen te bedaren , mondjesmaat .
  De volgende stap zal zijn , dat ze over kwijtschelding gaan beginnen , let maar op .

  En gaat het fout , ach , dan is het toch anderman’s geld , niet , eurofielen ?

  1. Simon Brouwenstein

   Ik ben het op de keper beschouwd wel met Harry eens, dat geld is weg.

   Er is maar één oplossing: ons verlies nemen en afdwingen dat Griekenland zijn economie hervormt.
   Ik eet mijn hoed op als het anders zal lopen.

    1. -Harry

     @Hr Suijkerbuijk ,

     geborduurd met prikkeldraad lijkt me wel wat .

 5. Daniel

  De Grieken, de EU en wij allemaal laten ons leiden door hebzucht.

  Hebzucht is zo dwingend, zo alles omvattend dat alles wat er is, wil het worden opgemerkt en betrokken in het menselijke verkeer, zodanig wordt vervormd, verpakt en aangeboden, dat het optimaal appelleert aan onze primaire driften, lusten en angsten.

  Het kader raakt losgezongen van wat er is. Inhoud verliest haar waarde en enkel vorm en buitenkant blijven over. Oppervlakkigheid en onbenulligheid regeren, bezieling en kwaliteit verdwijnen.

  En wat niet meekan in dit stramien, wordt niet meer opgemerkt en verdwijnt als oud vuil uit het zicht.
  Ook het besef dat het anders kan. Blijmoedig de ondergang van het avond land tegemoet.

  Elke economische crisis komt door de hebzucht van mensen, het is niet een onweer wat ons overkomt, wij zijn erbij, kijken erna en daarna weer verder op weg naar de volgende crisis, Grexit of geen Grexit.

 6. Lieftinck

  Ik denk dat Spanje en Portugal ook wel uitstel willen.

  1. W.H.J. Reiss

   En dat zullen ze ook krijgen als dat nodig is, want een insolvabel land zal hoogstwaarschijnlijk een vertrouwenscrisis in de Euro scheppen. En dan zijn de rapen gaar. Een knappe die dan iets kan voorspellen ! Zie het als een soort Lehmans brothers. Een domino steen die valt…………

 7. Harrybr

  Zijn partij is door de wanhopige Grieken gekozen, die de kleptocrate andere partijen kotszat waren: Iedere politicus heeft zijn eigen zakken volgeladen, vriendjes alles toegeschoven wat er te schuiven was, en alles maar laten betijen. Men is door blijven dansen, tot de ramp onafwendbaar was, en nu betalen de gewone Grieken, die overigens WEL tegen alles liepen te staken en driftig meededen aan de belasting ontduikende economie. ( nix bonnetje met belasting, gewoon netto zwart )
  Het is nu de keuze: kopen we medicijnen of lossen we de schuld aan IMF, ECB enz af.
  Logisch dus, dat Varoufakis iedere “grap” erbij sluert, om zo lang mogelijk zo veel mogelijk financiële adem voor zijn land tracht te creëren.
  Dat WIJ door ONZE politici belazerd, beflikkerd, bedrogen en opgelicht zijn, Frankrijk en Italië toen Griekenland desnoods met fraude de Euro in hebben getrokken, en iedere ander erbij stond en lachte ernaar, is een ander verhaal. Dat men door is blijven gaan om de Grieken maar WEER extra leningen toe te staan.. is natuurlijk een economisch delict geweest, waarvoor er een stel de gevangenis in horen te gaan ipv op de pluche stoelen te blijven zitten.

  Maar dat is niet Syriza / Varoulfakis / Tzypas de schuld.

  De vraag is: willen we een Europees volk zo ver de financiële ramp in laten gaan, dat ze generaties hierna nog in de put zullen zitten, met alle gevallen van financiële vluchtelingen, en het voorgoed afschrijven van alle uitstaande leningen ?
  Linksom, rechtsom, onder- of bovendoor: die centen zijn weg en geen politicus, die er een hap brood minder door eet.

 8. rexm

  Het draait helemaal niet of Griekenland zijn schulden terug betaald, wel of niet.
  Het draait allemaal om, wie heeft straks de wereld energie levering in handen, men kan nu al stellen dat dat
  Rusland is.
  Griekenland is het rijkste land van de EU, met miljarden aan gas voorraden en goud in de grond, Rusland gaat al een pijpleiding via Turkije naar Griekenland aanleggen.
  Griekenland zal wel overstappen naar de BRICS.
  Rusland en China hebben 14 dagen geleden miljarden deals afgesloten waarvan het westen zich eens achter oren moet gaan krabben.
  Er is geen enkele econoom in het westen die momenteel de ware situatie van het westen wil schetsen, alleen enkele vrije journalisten.
  De economen weten dat het westen schaakmat staat en houden zich angstvallig rustig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.