Verschillende EU en euro scenario’s

Regelmatig verschijnen er onderzoeksrapporten over de euro, de EU, of over de gevolgen van TTIP. Vaak spreken de resultaten van diverse onderzoeken elkaar tegen, omdat de uitkomsten grotendeels bepaald worden door de variabelen die de onderzoekers zelf ingeven. De objectieve analist schiet er dus doorgaans weinig mee op.

Afgelopen week haalde hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk in zijn column nog eens het bekende PVV-onderzoek aan van Lombard Street Research, waaruit bleek dat een EU-exit voor ons land voordelig kan zijn. Hoewel dit onderzoek een interessante eye-opener was, geeft De Wijk terecht aan dat er sprake was van vooronderstellingen, zoals een geordende exit: iets dat in de praktijk haast niet denkbaar is.

De nieuwe VNL-lijsttrekker Bram Moszkowicz deed vorige week van zich spreken middels een open brief aan premier Rutte in de Volkskrant. Hoewel Bram wat mij betreft de juiste richting te pakken heeft met zijn pleidooi voor het Australisch immigratiemodel, lagere belastingen, meer soevereiniteit en een ander monetair systeem, kleven er grote nadelen aan de oplossing die Moszkowicz voor het laatste oppert, namelijk een gemeenschappelijke noordelijke munt. Ik ga ervan uit dat wie voor een noordelijke munt pleit, impliciet ook pleit voor een zuidelijke munt: het Neuro/Zeuro model dus.

Prof. Eijffinger heeft in 2012 uitgerekend dat invoering van het Neuro/Zeuro model ons ca. 10.000 miljard euro zou kosten, vanwege de verwevenheid van het financiële systeem. Daarnaast houdt het Neuro/Zeuro model ook geen rekening met verschillen tussen individuele landen; zo zijn er zuidelijke landen die wel degelijk hervormd hebben en omgekeerd noordelijke landen, die daarin achterblijven. Verder is een nadeel van de Neuro/Zeuro dat we alle Europese instituties moeten dubbelen, terwijl de ECB net een nieuw gebouw heeft neergezet van maar liefst 1,2 miljard euro. Je zou dan twee ECB’s nodig hebben: één voor de Neuro en één voor de Zeuro.

Ook in de Euro Solution Matrix van Drs. Harry Geels doet de Neuro/Zeuro optie het niet al te best met de 9e plaats. In deze matrix scoort de oplossing van de PVV, terugkeer naar nationale munten, veel beter: een 3e plaats. De winnaars in het model van Geels zijn parallelle nationale munten naast de euro (2e plaats) en The Matheo Solution (1e plaats). Uit de matrix van Geels blijkt dat het Neuro/Zeuro model slecht scoort op de onderdelen Eenheid, Stabiliteit en Kapitaalvlucht. Dat laatste is logisch, want het kapitaal zou vluchten naar de sterkere muntzone, waardoor Zuid-Europa mogelijk geruïneerd wordt. Ook zit je bij het Neuro/Zeuro model met de positie van Frankrijk, dat monetair en economisch gezien meer tot het zuiden behoort, maar dit om politieke redenen nooit zal toegeven.

Iedere vorm van opbreken van de eurozone levert enorme kosten en risico’s op, zeker als het om bepalende landen gaat en niet om een geïsoleerde Grexit. Ook eurokritische denkers moeten dat onder ogen zien. Hetzelfde geldt overigens voor het opbreken van de EU.

Zo heeft onlangs de Duitse Bertelsmann Stichting in nauwe samenwerking met het gerenommeerde Ifo-Instituut van de Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn uitgerekend dat een eventuele Brexit de Britten tot 2030 een verlies van 313 miljard euro aan BBP zou kosten. Ook andere EU-landen zouden veel verlies leiden bij een Brexit; de Duitsers berekenen voor zichzelf de schade op 58 miljard euro. In hoeverre we dit onderzoek serieus moeten nemen weet ik niet, maar ik ga ervan uit dat de gerespecteerde Prof. Dr. Hans-Werner Sinn niet zomaar zijn handtekening zet onder een dergelijk rapport.

Dit slagveld aan berekeningen en scenario’s overziend, moet ik denken aan het aloude spreekwoord “bezint, eer ge begint”. Het was niet zo moeilijk om te beginnen aan een muntunie en een geïntegreerde EU; ervan af komen blijkt een stuk lastiger en zou kunnen leiden tot een “chaotisch bloedbad”, om met Bolkestein te spreken.

Daarom zou het goed zijn als eurokritische politieke partijen nog eens kijken naar alternatieve opties zoals TMS of de optie van nationale munten parallel aan de euro (TMS is géén parallelle munt, maar een model gebaseerd op de scheiding van de functies van geld). De optie van parallelle nationale munten naast de euro is in 1975 al geadviseerd aan de Europese Commissie door de Optica groep van topeconomen. Beide modellen (TMS en de parallelle munt) hebben als voordeel dat de euro gewoon kan blijven bestaan als wereldwijde reservemunt en als betaalmiddel (in het geval van TMS zelfs als enig wettig betaalmiddel van de eurozone). De EU kan intact blijven maar er komt weer monetaire flexibiliteit. De kosten van implementatie zijn beperkt, zeker in vergelijking met het Neuro/Zeuro model.

In mijn visie is het zo dat monetaire flexibiliteit ook politieke flexibiliteit mogelijk maakt. Daarmee komen we op het belangrijke punt van nationale soevereiniteit. Ook al weten we dat alle Europese landen moeten hervormen, afhankelijk van hun democratisch proces en allerlei andere omstandigheden (geografisch, cultureel, fiscaal etc.) zullen ze dat nooit in hetzelfde tempo doen. Daarom is monetaire flexibiliteit nodig (het aanpassen van rente, lonen en prijzen aan de nationale en steeds meer ook aan regionale omstandigheden).

Een EU/eurozone met monetaire flexibiliteit zou makkelijker te vormen zijn in de richting die de premiers Cameron en Rutte eerder bepleit hebben: een flexibele samenwerking op hoofdpunten tussen soevereine staten in plaats van een bureaucratisch monster, dat de lidstaten tot in alle details de wet voorschrijft. De rigide eenheidseuro daarentegen, leidt onherroepelijk tot de vorming van een ondemocratische EU-superstaat.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Gielah

  De euro is een vloek gebleken.
  Ik zie nog de immer schaterlachende Zalm, die hem ons aanprees.
  “Ja”, zei hij er wél eerlijk bij, de eerste week na de invoering: ” mijn vrouw mopperde wel een beetje, nadat ze boodschappen gedaan had” … maar ZIJN vrouw had – via hem- een inkomen, dat een en ander wel een beetje kon hébben…. en dat kon niet iedereen zeggen.

  Dat Bolkestein meende, dat een uit de euro gaan een chaotisch bloedbad zou opleveren ( letterlijk?) is wellicht toch korte termijn denken.
  Arm worden we… in de EU… tóch.. zó we dat al niet geworden zijn.
  Onvrij worden we…in de EU… toch… zó we dat al niet geworden zijn.
  Het zal nooit beter worden… alleen maar veel, veel erger.
  Denk aan dat EU-leger, dat die godvergeten gekken nu weer willen.

  Ik zou zeggen: toch maar dwárs door de moeilijkheden heen, dan… om in de toekomst én weer iets óp te kunnen bouwen én in elk geval onze vrijheid op termijn terug te krijgen.
  Eigen munt, dus…, grenzen dicht en een flink aantal (= de meeste) politici uit dit kabinet en een aantal vórige … die dit allemaal bekokstoofd hebben, naar de rechter, wegens het op eigen houtje wegdonderen van onze vrijheid en soevereiniteit…!
  De banken opschonen… daar ontkomen we ook niet aan.
  Het leger aan ambtenaren weer op neutrále rails krijgen.
  Objectieve mediamedewerkers vinden en aanstellen.

  Er is nog héél veel te doen, maar laten we dan wel onmiddellijk proberen te beginnen, voordat men ons nog dieper de ellende in duwt.

 2. Lieftinck

  De Euro wordt een bloedbad, terwijl ik mij de woorden van Wim Kok nog herinner, zonder de Euro wordt het een bloedbad met al die valuta. Het kan verkeren.

  Het opbreken van de Euro kost inderdaad veel geld, echter, een waarschuwing is wel nodig. Veel berekeningen over kosten zijn gemaakt door banken, die erg biassed zijn.

  De effecten op de betalingsbalans worden overdreven, want als Nederland echt niets meer exporteert dan daalt de gulden vanzelf.
  Belangrijker is, hoe meer de gulden stijgt hoe lager de staatsschuld. Als de gulden 2 maal zoveel waard zou worden als de Euro, betekent dat tevens dat de staatsschuld halveert, en dat leest u niet in de berekeningen die banken gemaakt hebben.
  Al met al ben ik het ermee eens dat de TMS een goede overgangssituatie is tot een ander monetaire geldsysteem.

 3. Lieftinck

  Met staatsschuld, bedoel ik de schulden die in Euro’s noteren.

 4. Antivenin

  De vorming van een ondemocratische EU-superstaat (met een eigen Europees leger nog wel!) leidt onherroepelijk tot een oorlog. Heeft iemand al berekend hoeveel die gaat kosten?

  We denken toch niet echt dat die machtswellustelingen in Brussel ooit een keer ophouden met de EUSSR uit te breiden? Richting Oosten, richting Afrika. Op een gegeven ogenblik loopt dat gegarandeerd spaak en hoppa, dan mogen we onze kinderen weer gaan opofferen als kannonenvoer.

  Het zal mij een zorg zijn hoeveel het kost om dit Brusselse wangedrocht af te breken. De kosten van dat nalaten zullen nog veel hoger zijn, en ze zullen ook niet alleen in klinkende munt betaald worden.

  1. Ronald Zomer

   De EU, de Euro, Schengen… het is de opmaat naar de volgende massa vernietiging in Europa. Binnen 20 jaar is moord en doodslag binnen Europa normaal. Nu al zijn er elementen in onze staat die zich totaal niet verbonden willen voelen met Nederland. Nu al wordt de vrijheid met doodslag bedreigd. Nu al krijgt een ‘vluchteling’ meer dan een agent kost. Het is aftellen,… de tikkende bom. Rusland hoeft alleen maar af te wachten. Europa laat ’n menselijke ‘bom’ naar binnen dobberen.

   tik

   tik

   tik

 5. W.H.J. Reiss

  Leuk geschreven en ook goed geschreven.
  Maar….helaas U bent geen Idealist. En Idealisten Regeren momenteel in de EU !
  .
  M.b.t. flexibiliteit en aanpassing kan ik maar 1 ding zeggen. Dit gaat altijd ten kosten van de gewone arbeider (mens). Maar aan de bewoordingen zie je dat niet, dat is de kunde van onze gluiperige politici !
  Die ‘flexibiliteit’ gaat ons nog een keer opbreken ! We creëren mensen zonder toekomst(-verwachting). En die ‘flexibiliteit’ wordt steeds groter. Bij een grote recessie zou die ‘flexibiliteit’ (de mens) weleens kunnen barsten ! En dat zou kunnen leiden tot een kleine korte burgeroorlog !
  .
  Wat heeft een mens zonder vooruitzichten te vrezen ? Niks !

 6. Philippine

  Lees de gepeperde column van Ewald Engelen over TTIP op Follow The Money.

 7. Nicky

  Uitstekend en verhelderend stukje, een ook noodzakelijk.

 8. Ruud562

  Gielah, Antivenin: helemaal waar!! Wij Nederland moeten subiet uit de euro én EU. Terug naar gesloten grenzen, eigen immigratiepolitiek, en een samenwerkingsverband met België, Luxemburg zoals voorheen in de Benelux.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.