Brabant in de ban van babymelkpoedercriminelen

De Chinese zucht naar babymelkpoeder in Nederland brengt een omvangrijke criminaliteit met zich mee.

Al enige jaren is er in China een grote behoefte aan onder andere Nederlands babymelkpoeder. In veel supermarkten zijn de pakken niet aan te slepen, terwijl anderen handeltjes hebben opgezet om dat ene product te verschepen naar Azië. Criminelen hebben lucht gekregen van deze praktijk, en zien massaal hun kans schoon:

De levendige handel in Nederlands babymelkpoeder door Chinezen blijkt ook criminelen niet te zijn ontgaan. De politie signaleert een groeiende criminaliteit in de ‘babymelkbranche’. Alleen al in Breda zijn dit jaar minstens drie keer handelaren in het melkpoeder overvallen. Vermoedelijk zijn er meer slachtoffers.

De politie vroeg maandagavond aandacht voor het probleem in opsporingsprogramma Bureau Brabant en doet dat dinsdag opnieuw in Opsporing Verzocht. In de uitzending werd de werkwijze van de criminelen uitgelegd. Ze leggen bijvoorbeeld contact met mensen van wie ze weten dat ze regelmatig babymelkpoeder naar China sturen en maken een afspraak om een partij te verkopen. De handelaren worden vervolgens beroofd van hun geld.

Bij Chinezen is nog altijd een grote behoefte aan babymelkpoeder uit Westerse landen, omdat Chinese producenten niet worden vertrouwd. Zeven jaar geleden, in 2008, kwam er een schandaal naar boven waarbij bleek dat fabrikant Sanlu het melk had aangelengd met melamine. Naar aanleiding van die zet raakten 300.000 baby’s ziek en overleden er ook een aantal.

Sindsdien zijn Chinezen als de dood voor de binnenlandse productie van babymelk en worden supermarkten in heel Europa en Amerika constant leeggekocht door Chinezen of handelaren die aan Chinezen verkopen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Beukman

  Het is misschien wat ver gezocht, maar al die Chinese moeders zouden hun kinderen natuurlijk ook gewoon de borst kunnen geven. Is nog gezonder ook dan om het even welk melkpoeier, zowel geestelijk als lichamelijk.

  Trouwens, ik las ooit ergens dat Chinezen per se Nutrilon willen. Er liggen nog wel andere merken ook in de supermarktschappen, die echt niet slechter zijn. Rare jongens, die Chinezen.

  1. toetssteen

   @Beukman
   Yep. Mijn schoondochter (Singapore) heeft het gemakzuchtige gewauwel van haar eigen moeder gelaten voor wat het was en deed met groot succes dat waar het gros der vrouwen toe in staat is, zelf voeden.
   Ja het is wat lastig als je ook werkt, maar ze kolfde af en de melk ging gewoon de vriezer in.
   Denk alleen dat de aandelen Nestlé down the drain gaan als de vrouwen weer eens zouden ontdekken waar die natuurlijke melkfabrieken voor zijn gemaakt.

 2. V.K.

  -Tsja, misschien is het niet toegestaan om je kind naar je werk mee te nemen waar je vaak ook nog eens slaapt.

  1. toetssteen

   @VK
   Weleens gehoord van kolven en een vriezer? Flesje, oma en een flessenwarmer.

 3. V.K.

  -@Toets,

  -Wanneer je zo’n pakweg tig kilometer van je huis woont en pakweg per jaar 3 weken thuis bent, dan heb je nodig 1 vriezer op je werk, 1 vriezer voor het vervoer en 1 vriezer bij oma.

  http://www.splendidchina.eu/277/

  1. toetssteen

   @VK
   Onder welke steen lig je VK? In Singapore is het na drie maande verlof (dat dan weer wel, vol aan de bak, maar dan in de melkleverantie in die voorgevel op volle toeren! Afkolven en in de vriezer, meenemen in een superbox, thuis in de vriezer en de nanny kan de boel in de fles doen. Je gaat dat kind niet meezeulen nitwit! Je maakt gebruik van iets lulligs als een vriezer en een kolf!
   Enne als je meent dat een vrouw niet genoeg aanmaakt, denk je vaut.

   Breek dus de melkpoedermafia vrouwen Hup de borst ontbloot en eraan met die kleine gulzigaards!

 4. V.K.

  -@Toets,
  het gaat over China, niet over Singapore. Beukman kwam met het geweldige idee om Chinese vrouwen maar te laten kolven(op google krijg ik bij het intikken China+kolven, bedoeld u China goven),dit om de Chinese maffia een hak te zetten.

 5. Maaike

  Er zijn vrouwen die om welke reden dan ook geen borstvoeding geven. Laat hen gewoon vrij in die keuze, heren! Daar gaat het in dit artikel trouwens ook niet om. Het gaat er om dat de behoefte aan nederlandse babymelkpoeder blijkbaar zo groot is dat men er niet voor schuwt er een criminele activiteit van te maken.

 6. Beukman

  @Maaike
  Dat “om welke reden dan ook” zou dus heel goed de melkpoeier-mafia kunnen zijn, die middels reclamecampagnes vrouwen zodanig hersenspoelt dat ze gaan denken dat ze hun zuigeling (aangelengd) poeier moeten geven ipv The Real Thing. In Nederland gaat dit ook zo; Nutricia dringt zich al decennia op ondanks alle convenanten.
  Wat V.K. beweert over de onmogelijkheid van kolven, snijdt natuurlijk ook wel hout. Geen idee hoe groot dit probleem is. Maar ook dan zeg ik: zorg dat ook Chinese vrouwen de mogelijkheid hebben om hun kroost bv te geven, op welke manier dan ook.

  1. Maaike

   Vrouwen zijn heel goed in staat om zelf een keuze te maken Beukman, of zij borstvoeding of flesvoeding willen geven. Dat heeft niets met een melkpoeiermaffia te maken.En hoe weet jij of chinese vrouwen wel of geen mogelijkheden krijgen om melk te kolven tijdens het werk?

   1. Beukman

    @Maaike
    Ik weet niet of vrouwen op het werk de mogelijkheid krijgen om te kolven Maaike, maar als ze die niet krijgen, dan zou dit toch moeten veranderen?

    Verder is het precies zoals ik had voorspeld. De gedachte dat vrouwen heel goed zelf weten wat voor voeding ze hun kind willen geven, is naief, want wie is er bestand tegen grootschalige hersenspoeling:

    http://goo.gl/h2Rkbh
    “Tientallen jaren van agressieve reclamecampagnes van melkpoederproducenten hebben ertoe geleid dat China sinds 2008 de hoogste verkoopcijfers van melkpoeder ter wereld heeft.
    [….]
    “Er is veel onwetendheid. Mensen denken dat het het allerbeste is voor hun kind als ze veel geld uitgeven aan melkpoeder, zeker als het van een kwalitatief goed buitenlands merk is.” Daarnaast hebben vrouwen die kiezen voor borstvoeding te maken met weerstand in hun omgeving. In China zijn oudere familieleden vaak actief betrokken bij het opvoeden van kleinkinderen. Zij vinden melkpoeder makkelijker. “Familieleden kunnen soms fel tegenstander zijn.”

    Die agressieve campagnes worden in China trouwens onder andere gevoerd door Nutricia, dat in Nederland door de overheid aan banden is gelegd.

    1. Maaike

     Okee Beukman, bedankt voor de link. Dat moet voor de chinese vrouwen heel moeilijk zijn om daar weerstand tegen te bieden. Maar er lijkt dus een kentering in te komen. Ik vind dat vrouwen zo neutraal mogelijk voorgelicht moeten worden over babyvoeding, en dat ze dan uiteindelijk zelf de keuze moet maken. Melkpoeder is uiteindelijk wel een heel goed alternatief, als borstvoeding uiteindelijk niet gaat bijvoorbeeld, of als moeder er geen borstvoeding wil geven, of wat dan ook.

     1. Beukman

      @Maaike
      Neutraal betekent ook eerlijk. Moeder goed leren om baby correct aan te leggen. Bakerpraatjes over borstvoeding de kop indrukken. Benadrukken dat niets kan tippen aan moedermelk. Voorlichting geven over huid op huidcontact. Richtijnen van de WHO erin stampen: minstens een half jaar uitsluitend borstvoeding is het advies, daarna zeer langzaam afbouwen tot als het even kan twee jaar. Consultatiebureaus niet laten sponsoren door Nutricia (Nutrilon) en aanverwanten; dat is ronduit pervers.

      In Nederland lijkt de voortdurende strijd tegen de invloed van de babyvoedingsindustrie wel wat op de strijd tegen het roken. Aan borstvoeding valt niets te verdienen. Er is geen Borstvoeding BV met een reclamebudget. Er is wél een kunstmatige babyvoedingsindustrie, met een vrijwel onbegrensd budget om haar product te promoten. Die industrie afficheert zichzelf al te graag als een soort van filantropische instelling.
      Tuin er niet in!

     2. toetssteen

      @Maaike
      Vrouwen kunnen die poederlobby kapot maken door de zuigeling aan de daartoe bestemde melkvoorziening te leggen! Dan rest een klein deel (want het is echt waar maar een marginaal deel) dat niet genoeg produceert. Maar hé als 90% vrolijk zelf voedt, kolft, dan wint de vrouw en moed de melkpoeder gigant op de knieën!

     3. toetssteen

      @Maaike
      Vrouwen kunnen die poederlobby kapot maken door de zuigeling aan de daartoe bestemde melkvoorziening te leggen! Dan rest een klein deel (want het is echt waar maar een marginaal deel) dat niet genoeg produceert. Maar hé als 90% vrolijk zelf voedt, kolft, dan wint de vrouw en moet de melkpoeder gigant op de knieën!

 7. toetssteen

  @Beukman
  Yep. Op het Chinese platteland geven de vrouwen nog gewoon borstvoeding. Logisch, ze kunnen zich dat geld niet eens permitteren om een bus rommel te kopen. Het is een probleem in de grote steden dat stomweg is gecreëerd.

  Ja, soms hebben vrouwen niet genoeg voeding. Veelal zijn dat nota bene die enorme voorgevels. Mijn vrouw, maatje 65AA nam het buurkindje erbij. (in die periode had ze de enorme maat 85. Ernaar wijzen en de melk spoot eruit. Pff, aan elke uier 1 en de room liep weer uit de neusjes.
  Niemand kan mij wijsmaken dat het gros van de vrouwen niet in staat is zelf te voeden.

  In China is net zoals in Singapore de mogelijkheid tot kolven, zijn ze de achterlijkheid ook al lang voorbij. Ik vermoed dat er geheel iets anders schuilt op de achtergrond.

  Hoe dan ook, aan de tiet ermee en trek een lange neus naar die poederleveranciers.

 8. Maaike

  Beste Beukman,

  In Nederland is de voorlichting over borstvoeding prima. Kraamverzorgenden weten er ook veel van en kunnen de moeder helpen met het op de juiste manier geven van borstvoeding.

  Er pleit een heleboel voor borstvoeding, maar het moet niet zo zijn dat een moeder zich schuldig moet gaan voelen als ze haar kind flesvoeding wil gaan geven. En gelukkig is de melkpoeder in Nederland van uitstekende kwaliteit. Uiteindelijk is dus de keuze aan de moeder, die moet doen wat zij zelf het beste vind.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.