Brabant in de ban van babymelkpoedercriminelen

Geen categoriejun 22 2015, 21:00
De Chinese zucht naar babymelkpoeder in Nederland brengt een omvangrijke criminaliteit met zich mee.
Al enige jaren is er in China een grote behoefte aan onder andere Nederlands babymelkpoeder. In veel supermarkten zijn de pakken niet aan te slepen, terwijl anderen handeltjes hebben opgezet om dat ene product te verschepen naar Azië. Criminelen hebben lucht gekregen van deze praktijk, en zien massaal hun kans schoon:
De levendige handel in Nederlands babymelkpoeder door Chinezen blijkt ook criminelen niet te zijn ontgaan. De politie signaleert een groeiende criminaliteit in de 'babymelkbranche'. Alleen al in Breda zijn dit jaar minstens drie keer handelaren in het melkpoeder overvallen. Vermoedelijk zijn er meer slachtoffers.
De politie vroeg maandagavond aandacht voor het probleem in opsporingsprogramma Bureau Brabant en doet dat dinsdag opnieuw in Opsporing Verzocht. In de uitzending werd de werkwijze van de criminelen uitgelegd. Ze leggen bijvoorbeeld contact met mensen van wie ze weten dat ze regelmatig babymelkpoeder naar China sturen en maken een afspraak om een partij te verkopen. De handelaren worden vervolgens beroofd van hun geld.
Bij Chinezen is nog altijd een grote behoefte aan babymelkpoeder uit Westerse landen, omdat Chinese producenten niet worden vertrouwd. Zeven jaar geleden, in 2008, kwam er een schandaal naar boven waarbij bleek dat fabrikant Sanlu het melk had aangelengd met melamine. Naar aanleiding van die zet raakten 300.000 baby's ziek en overleden er ook een aantal.
Sindsdien zijn Chinezen als de dood voor de binnenlandse productie van babymelk en worden supermarkten in heel Europa en Amerika constant leeggekocht door Chinezen of handelaren die aan Chinezen verkopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten