Buma (CDA): regering moet transparant zijn over belastingplannen

“In een democratie maak je belastingplannen openbaar.”

Nadat Arie Slob van de ChristenUnie de regering gisteren al bekritiseerde omdat die geen openheid van zaken wenst te geven over de op handen zijnde belastinghervormingen, deed Sybrand Buma van het CDA vandaag hetzelfde. In het tv-programma Buitenhof zei hij:

De keuze van premier Mark Rutte (VVD) om de nieuwe plannen voor de belastinghervorming niet openbaar te maken, omdat ze dan ‘verscheurd zullen worden door de oppositie’ noemt Buma ‘een bedenkelijke opvatting over de democratie’.

‘De democratie is dat een kabinet met een voorstel komt en dat het kabinet mag verwachten dat de Kamer daar open naar kijkt. Dat zal het CDA ook doen. Maar het is niet zo dat een premier maar mag roepen “we gaan het in de achterkamertjes doen, want de openbaarheid verscheurt onze plannen”,’ aldus Buma.

De christendemocraat voegde eraan toe dat hij niet begrijpt waarom Rutte zo geheimzinnig doet:

“Als je trots bent op je plannen, dan maak je ze bekend. Als je ervan overtuigd bent dat het goed is, dan vraag je vervolgens om steun. Het CDA wil ook steun geven en zit er niet klaar voor om dingen af te fakkelen.”

 Wat Ruttes plan betreft om alles in de achterkamertjes te regelen zei Buma het volgende:

“Dat begrijp ik alleen als je vergeet dat Nederland een democratie is.”

Staatssecretaris Wiebes liet eerder weten dat PvdA en VVD een akkoord ‘op hoofdlijnen’ hebben gesloten wat de belastinghervormingen betreft. Hij en de andere leden van het kabinet willen dat de oppositiepartijen naar die afspraken kijken en hun handtekening eronder zetten, waardoor het goedgekeurd kan worden door zowel het Parlement als, evenzeer belangrijk, de Senaat.

Het heeft er alle schijn van dat dit lastiger wordt dan Rutte en Wiebes tot voor kort dachten. De oppositie wil niet alleen dat de onderhandelingen in alle openbaarheid plaatsvinden, maar willen duidelijk ook flink wat invloed uitoefenen op de uiteindelijke deal. Het is nog maar de vraag of PvdA en VVD daar allebei mee akkoord gaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Lost Paradise

  Wie nog denkt dat we in een democratie leven is wel buitengewoon naïef. Nee, onnozel. We leven in een dictatoriaal geleide bananenmonarchie met maffialeiders als sturende krachten.

  1. Simon Brouwenstein

   Gelukkig, beste Lost Paradise, hebben we bij de volgende verkiezingen de mogelijkheid massaal gebruik maken van de vrijheid om op een brede waaier van partijen te stemmen en niemand zal ons de privacy van het stemhokje ontnemen.

   Uw probleem lijkt niet te zijn dat we hier geen vrije democratie hebben maar dat slechts een minderheid uw opvattingen deelt.

   1. Lost Paradise

    Nee Brouwenstein, vrijwel alle partijen maken deel uit van het door mij genoemde systeem, zodat stemmen -voor verandering- geen zin heeft noch resultaat oplevert. En het is niet alleen mijn probleem, maar ook het uwe maar uw oogkleppen verhinderen een klare blik. En ik denk dat een buitengewoon groot deel van de bevolking mijn mening deelt, afgaande op soortgelijke reacties op de vele, vele web- en nieuwssites die ik dagelijks bezoek.

    1. Simon Brouwenstein

     U kunt stemmen van SP tot PVV en dat kunt u in vrijheid doen. Meent u dat SP en PVV ook tot ‘het systeem’ behoren?

   2. -Harry

    Die “brede waaier” hebben we alleen te danken aan het feit dat het linkse gebroed onderling ook nogal sterk verdeeld is .

    Net als bij een handgranaat , overal vind je de splinters van hetzelfde klereding .

    We hebben geeneens een rechtse partij , alleen links en iets minder links .

   3. carthago

    En toch blijf ik van mening dat de islam de democratie wil afschaffen en ondermijnen, terwijl rutte c.s. de kant van Brussel blijft opkijken ,en ondertussen de kokosnoten en kalifaatgangers met bootjes bij texel aan land komen ,griezelstein .

 2. carthago

  Dat rutte c.s.,en gij ook cda, vergeten zijn dat nederigland een “democratie”is ,is geen nieuws .Dat werd al pijnlijk duidelijk bij de totstandkoming van de Eussr onder balkenbende .Het zgn verdrag van Lissabon is ondanks een duidelijke wens van de bevolking geheel zonder inspraak dmv het ultieme referendum ,toen ook al speerpunt van D666 maar verraderlijk niet opgeëist , feodaal geïmplementeerd.

  1. Le Pro 58

   Prima verwoord en goed onthouden van het verdrag van Lissabon .
   Balkenende was van het CDA hier debet aan .
   Buma , Rutte , Samson of Pechtold , het is allemaal een pot nat en zijn eurofielen puur sang en verkwanselen Nederland waar je bij staat en roven je leeg met hun belastingen .

 3. Simon Brouwenstein

  Mensen die klagen over het gebrek aan democratie in Nederland stemmen meestal op de PVV. Die partij verloor vier verkiezingen op rij en heeft niets in te brengen.
  Dat is frustrerend voor de extremisten die op deze partij stemmen maar bewijst niet dat Nederland geen democratie is.

  1. carthago

   Het gebrek aan democratie ligt bij de gezamenlijke inspanning van de meeste partijen een partij die voor behoud van vrijheid en waardigheid uit te willen sluiten, uit vrees voor verlies van macht ,persoonlijk gewin en ijdelheid ,griezelstein .

   1. carthago

    Een partij die voor behoud van vrijheid en waardigheid is

    1. Simon Brouwenstein

     Beste Carthago,

     Met de partij die voor behoud van vrijheid en waardigheid is doelt u waarschijnlijk op de PVV. Die partij wens ik niet uit te sluiten. Ik hoop dat elke Nederlander in vrijheid op die partij kan stemmen als hij dat wil. Feit is echter dat niet zoveel mensen dat willen en dat zou u te denken moeten geven.

  2. Lost Paradise

   Het gaat niet alleen om keuzemogelijkheden en stemgedrag, maar om democratie in de praktijk. Je ziet toch -alleen al in bovenstaand artikel- dat Rutte de democratie aan zijn laars lapt en belastinghervorming in de Achterkamer bedisselt. Voorts talloze WOB-verzoeken die niet worden gehonoreerd, ministers die niet komen opdagen na een kamerverzoek etc., etc. enzovoorts.

   1. Wachteres

    Ja, maar hier antwoordt Simon niet op.

    Zijn riedeltjes werken hier niet.

  3. -Harry

   Hoe vaak heb je die debiele riedel hier al niet afgedraaid , Laarmans ?
   Ben je nou zo vergeetachtig dat je dat al niet meer weet ? Begint de ernstige verrimpeling die we op je gezicht zien als we Wim Hutten googelen door te trekken naar binnen ?
   Hersenverschrompeling , zeg maar ?
   Of is het die ouwe vertrouwde Goebbelstactiek , waar je je kennelijk niet voor schaamt ?

   We worden er onderhand misselijk van , iedere paar dagen hetzelfde , soms meerdere malen per dag .
   Geen inspiratie meer ?

   Wij PVV-ers hoeven tenminste niet bij iedere verkiezing een andere minkukel naar voren te schuiven om even te pieken tijdens de verkiezing .
   Waarbij de oude een mes in z’n rug krijgt .
   Of vlucht met als excuus : de kinderen .

   Om meteen na de verkiezingen weer in het eigengegraven gat te donderen .
   Zelfs de geitenbrigade ontvlucht de muffe sfeer van die vieze ongewassen schapenwollen trui en rubberface Didi .

   Gefeliciteerd trouwens met de winst van de pvda , in één week tien procent groei ! Ongekend , ongeëvenaard !
   Nou is tien procent van bijna niks niet zo veel , maar toch ……………

   Je ziet het , wij kunnen de zon best in het water zien schijnen .

 4. Wachteres

  http://joostniemoller.nl/2015/06/we-staan-tegenover-het-kwaad-maar-kijken-weg/

  We staan tegenover Het Kwaad, maar kijken weg

  Twee boeken over de ware aard van de islam.

  Een artikel van Joost Niemöller, dat zeer de moeite waard is om tot je te laten doordringen, voor het te laat is.

 5. Seneca

  Democratie, met de woorden ‘eerlijk’ en ‘waarheid’ de meest verkrachte woorden. Als ik iemand hoor die het woord democratie gebruikt, vraag ik hem/haar of men weet wat de betekenis is van dat woord. In 99% van de gevallen wordt er geantwoord: ‘je mag stemmen’. Dank je de koekoek, onder Hitler, Stalin, HoChiMinh etc.etc. mocht je ook stemmen. Maar dat was geen democratie. De landen die in hun tenaamstelling het woord democratisch gebruikten, waren de landen waar mensenrechten met voeten getreden werden. Ook op dit forum moet ik helaas constateren dat de meesten onder u geen begrip hebben van het woord democratie en dat is wel zo makkelijk voor de meisjes en jongens politici. Een individu op dit forum stelt dat men niet op PVV wilt stemmen. Men heeft nooit gehoord van het gezegde: ‘een profeet in eigen land wordt niet geëerd’.

 6. Philippine

  Buma zegt:
  ‘Dat begrijp ik alleen als je vergeet dat Nederland een democratie is’.
  Daar ben ik het mee eens.
  Maar eigenlijk zegt Buma dat Nederlanders het zich aankondigende fascisme niet herkennen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.