Buma (CDA): regering moet transparant zijn over belastingplannen

Geen categoriejun 14 2015, 19:00
"In een democratie maak je belastingplannen openbaar."
Nadat Arie Slob van de ChristenUnie de regering gisteren al bekritiseerde omdat die geen openheid van zaken wenst te geven over de op handen zijnde belastinghervormingen, deed Sybrand Buma van het CDA vandaag hetzelfde. In het tv-programma Buitenhof zei hij:
De keuze van premier Mark Rutte (VVD) om de nieuwe plannen voor de belastinghervorming niet openbaar te maken, omdat ze dan 'verscheurd zullen worden door de oppositie' noemt Buma 'een bedenkelijke opvatting over de democratie'.
'De democratie is dat een kabinet met een voorstel komt en dat het kabinet mag verwachten dat de Kamer daar open naar kijkt. Dat zal het CDA ook doen. Maar het is niet zo dat een premier maar mag roepen "we gaan het in de achterkamertjes doen, want de openbaarheid verscheurt onze plannen",' aldus Buma.
De christendemocraat voegde eraan toe dat hij niet begrijpt waarom Rutte zo geheimzinnig doet:
"Als je trots bent op je plannen, dan maak je ze bekend. Als je ervan overtuigd bent dat het goed is, dan vraag je vervolgens om steun. Het CDA wil ook steun geven en zit er niet klaar voor om dingen af te fakkelen."
Wat Ruttes plan betreft om alles in de achterkamertjes te regelen zei Buma het volgende:
"Dat begrijp ik alleen als je vergeet dat Nederland een democratie is."
Staatssecretaris Wiebes liet eerder weten dat PvdA en VVD een akkoord 'op hoofdlijnen' hebben gesloten wat de belastinghervormingen betreft. Hij en de andere leden van het kabinet willen dat de oppositiepartijen naar die afspraken kijken en hun handtekening eronder zetten, waardoor het goedgekeurd kan worden door zowel het Parlement als, evenzeer belangrijk, de Senaat.
Het heeft er alle schijn van dat dit lastiger wordt dan Rutte en Wiebes tot voor kort dachten. De oppositie wil niet alleen dat de onderhandelingen in alle openbaarheid plaatsvinden, maar willen duidelijk ook flink wat invloed uitoefenen op de uiteindelijke deal. Het is nog maar de vraag of PvdA en VVD daar allebei mee akkoord gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten