Dijsselbloem: 'De Grieken wijzen te veel voorstellen af'

Geen categoriejun 04 2015, 18:08
De voorzitter van de Eurogroep is behoorlijk kritisch over de houding van zijn Griekse onderhandelingspartners.
Onze minister van financiën Jeroen Dijsselbloem heeft in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Eurogroep - de vergadering van alle ministers van financiën van de eurozone - vandaag commentaar geleverd op de onderhandelingswijzen van de Grieken. Gisteren had hij een ontmoeting met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, en Alexis Tsipras, de minister-president van Griekenland. Het overleg in Brussel resulteerde niet in een akkoord. Wel had Dijsselbloem het volgende te zeggen over Tsipras:
Als Griekenland te veel hervormingsvoorstellen uitsluit, dan wordt het onmogelijk de begroting in balans te brengen en de economie terug op de rails te zetten. Dat zei eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem donderdag in Amsterdam.
Dijsselbloem verwacht dat Griekenland in de komende dagen met alternatieven komt. Hoewel de gesprekken woensdag de onderlinge verschillen kleiner hebben gemaakt, blijven ze ,,nog steeds vrij groot'', zei hij.
Inmiddels zijn afgevaardigden van de Europese Unie, de ECB en het IMF alweer maanden met Athene aan het overleggen voor verlenging van steunmaatregelen aan Griekenland. Deze zijn geregeld gehinderd door incidenten, zoals het lekken van concept-akkoorden naar de pers of het feit dat de Griekse minister van financiën, Yanis Varoufakis, geheime besprekingen in Riga opnam.
Vrijdag spreken Dijsselbloem, Tsipras en Juncker verder. De situatie voor Griekenland wordt ondertussen steeds nijpender: eerder heeft Griekenland allerlei semi-overheidsinstellingen als kinderdagverblijven al moeten bevelen hun spaargeld naar de centrale regering over te maken om alle rekeningen en terugbetalingen nog te kunnen voldoen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten