Dijsselbloem: ‘De Grieken wijzen te veel voorstellen af’

De voorzitter van de Eurogroep is behoorlijk kritisch over de houding van zijn Griekse onderhandelingspartners.

Onze minister van financiën Jeroen Dijsselbloem heeft in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Eurogroep – de vergadering van alle ministers van financiën van de eurozone – vandaag commentaar geleverd op de onderhandelingswijzen van de Grieken. Gisteren had hij een ontmoeting met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, en Alexis Tsipras, de minister-president van Griekenland. Het overleg in Brussel resulteerde niet in een akkoord. Wel had Dijsselbloem het volgende te zeggen over Tsipras:

Als Griekenland te veel hervormingsvoorstellen uitsluit, dan wordt het onmogelijk de begroting in balans te brengen en de economie terug op de rails te zetten. Dat zei eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem donderdag in Amsterdam.

Dijsselbloem verwacht dat Griekenland in de komende dagen met alternatieven komt. Hoewel de gesprekken woensdag de onderlinge verschillen kleiner hebben gemaakt, blijven ze ,,nog steeds vrij groot”, zei hij.

Inmiddels zijn afgevaardigden van de Europese Unie, de ECB en het IMF alweer maanden met Athene aan het overleggen voor verlenging van steunmaatregelen aan Griekenland. Deze zijn geregeld gehinderd door incidenten, zoals het lekken van concept-akkoorden naar de pers of het feit dat de Griekse minister van financiën, Yanis Varoufakis, geheime besprekingen in Riga opnam.

Vrijdag spreken Dijsselbloem, Tsipras en Juncker verder. De situatie voor Griekenland wordt ondertussen steeds nijpender: eerder heeft Griekenland allerlei semi-overheidsinstellingen als kinderdagverblijven al moeten bevelen hun spaargeld naar de centrale regering over te maken om alle rekeningen en terugbetalingen nog te kunnen voldoen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Griekenland is in het klein, voor wat de EU te wachten staat, als wij maar koppig aan de € en de EU vast blijven houden. Aan een dood paard kun je trekken, tot je er bij neervalt, het komt nooit meer tot leven, gaat enorm stinken, rotten en uiteindelijk wordt het door de wormen opgevreten!

 2. reageerbuis

  Ik had begrepen dat het slikken of stikken was, maar nee ze kletsen weer rustig verder….en blijven doormodderen op niets af. Walgelijk

 3. LantR.fant

  Het hoort allemaal bij het script van Toneelvereniging De Euro. Men laat Griekenland wat bungelen en op het laatste moment behoedt men het voor sterven.
  Want hun munt -of beter gezegd, hun zonnekoning-huishouden mag niet in gevaar komen.

 4. Philippine

  Zondag begint het G7 overleg in Elmau. Daar zal vast en zeker over Griekenland gepraat worden. De VS willen niet dat de Grieken uit de EU stappen vanwege hun strategische ligging voor de NAVO. En wat de VS willen gebeurt dat is nu wel duidelijk. Ook zal daar over de ophanden zijnde TTIP gesproken worden, de economische NAVO.
  Ik denk dat de gesprekken met Tsipras voor de Bühne zijn. (LantR.fant: Toneelvereniging De Euro!!!).
  Op dit moment zijn 10.000 mensen in München aan het demonstreren tegen de G7 conferentie, maar de NOS weet weer eens van niets.

 5. Philippine

  En Dijsselbloem liegt.

  1. hans-e-pans

   Het zou dus de onbekende tweelingbroer van Mark Rutte kunnen zijn, of andersom.

 6. halo1

  Ik geloof aan het afschrikwekkende voorbeeld : trap-ze-eruit!

  1. toetssteen

   @halo1
   Kan niet. Ook weer zoiets bizars. Word lid van om het even welke club, overtreedt de regels en het is exit. Nee, bij de EU moet desbetreffend lid aan de stutten trekken.
   Daarom doet Nederland er samen met de UK en Duitsland, Denemarken, goed aan om uit die EU te stappen. De handel blijft toch wel.

 7. carthago

  Jeroentje is een groentje.
  Griekenland heeft dus nog helemaal nooit een voorstel nageleefd dus dit is heel oud nieuws van jeroen ,en dus alleen voor de bühne .
  De euromythe is een inmiddels politiek correct en burgerlijk geaccepteerde nachtmerrie ,de mooiste droom van de banksters .

 8. Lieftinck

  De uitkomst staat al lang vast. Er moet alleen nog een toneelstukje gespeeld worden, dat men alles op alles zet.

  Eind van het liedje zal zijn dat het ons nog veeeeel meer gaat kosten, ze blijven in de Euro-zone, doen een paar beloften, en over een jaar hebben ze weer meer geld nodig.

  En de EU betaalt braaf, en de mensen blijven in meerderheid op partijen stemmen die zeggen kritisch te zijn op de EU en immigratie, maar in werkelijkheid achter de schermen het omgekeerde doen en lak hebben aan de kiezer, die er toch altijd weer met gemak intuint, dus waarom zou je de lobby-isten niet gehoorzamen, als de kiezer toch wel op je stemt?

  Griekenland blijft gewoon een zwart gat, nooit te verzadigen en altijd maar meer geld nodig, zonder dat er iets voor terugkomt.

 9. Simon Brouwenstein

  Er is een goede reden waarom Griekenland niet uit de EU vertrekt: de Grieken willen het niet en de rest van Europa wil het niet.

 10. _Mediaevist_

  Distelbloem heeft niets te vertellen, de Groothertog Juncker beslist en die wil de Grieken er per se inhouden.

  1. rexm

   Groothertog dat zou hij maar wat graag willen, hij is benoemd en niet gekozen, dus een dictator.

 11. Wachteres

  Jodocus wil ons wijs maken dat het volk nog iets in te brengen heeft in de EU.

  Ha ha ha

  1. Wachteres

   Zelfs de landelijke regeringen mogen alleen maar ja-knikkende slaafjes zijn, anders kan men de politieke carrière en de goed betaalde baantjes nadien, bij de banken/het bedrijfsleven of bij de EU, wel op zijn buik schrijven.

  2. Simon Brouwenstein

   De aanstekelijke gulle lach van Wachteres altijd weer hartverwarmend.

   1. Wachteres

    Dat heb ik vaker gehoord, Simon!

    Er is weinig waarmee men mij nog kan bedonderen en die wetenschap schenkt vreugde in het leven.

    1. Wachteres

     “De waarheid lijdt wel nood maar nooit de dood.
     Uiteindelijk komt de waarheid altijd boven water”.

     En echt, zolang zal het niet meer duren.

 12. rexm

  Mag die Grieken wel, ze zijn niet zo stom als de Nederlanders die alles slikken van de EU, niet waar Dijselbloempje.??

 13. Seneca

  @Carthago
  Jeroentje is geen groentje. Jeroentje weet exact wat hij doet en wij niet – moet – doen. Laat ons allen hopen en/of bidden dat Griekenland de EU de rug toekeert; dat geeft ons perspectief en de mogelijkheid om eveneens de vervloekte EU en haar eveneens vervloekte munt € te verlaten. Volgens SB gebeurt dat niet omdat Europa dat niet zou willen. Welk Europa? De zelfbenoemde stinkerds in Brussel, Luxemburg en Straatsburg? Dat is geen Europa, dat is een olichargie. Nog meer van die kreten: € en EU zijn onomkeerbaar; dat dachten ze in Duitsland ook, Oost en West Duitsland zouden nooit verenigd worden en in een oogwenk was het gebeurd. Dat gebeurt ook – hoop ik van ganser harte – met de vermaledijde EU.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.