Dijsselbloem zegt interview af, met geruchten dat Tsipras naar Brussel vliegt voor Griekenlanddeal op allerlaatste moment

Vandaag is de dag dat de deadline verstrijkt waarop Griekenland €1,7 miljard moet betalen aan het IMF. Zowel in de EU als in Griekenland gebeurt er nog het één en ander om dat af te wenden.

Jeroen Dijsselbloem heeft zojuist zijn wekelijkse interview met RTL Z afgezegd, waardoor speculatie op gang komt over de vraag of er momenteel niet tóch nog hard gewerkt wordt aan een deal voor Griekenland. Eerdere berichten waren dat Tsipras en zijn kabinet in conclaaf waren over een nieuwe deal die Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bedacht had, en gecommuniceerd aan de staf van de Griekse premier Alexis Tsipras. Laatstgenoemde zou zelfs op het vliegtuig naar België zijn gestapt om in Brussel hoogstpersoonlijk de laatste details uit te onderhandelen.

Ook komen er berichten binnen dat Griekenland een steunverzoek zou hebben ingediend bij het ESM, het noodfonds dat de eurolanden hebben opgetuigd om omvallende landen te helpen:

Of het echt tot een deal komt waarmee Griekenland de zogenaamde bailout kan verlengen, vraagt menigeen zich af. Vooraanstaand financieel journalist Peter Spiegel geeft in ieder geval aan dat de tijd wel bijzonder, bijzonder krap is:

Ook de Duitse bondskanselier Merkel is er nuchter over:

“This evening at exactly midnight central European time the programme expires. And I am not aware of any real indications of anything else,” Merkel said at a news conference with Kosovo’s prime minister.

Of Griekenland de IMF-deadline echt laat verstrijken moeten we nog even afwachten. Aangezien het IMF gevestigd is in Washington D.C. op de Amerikaanse oostkust, is die tijdzone leidend. Als het daar middernacht is, is Griekenland officieel een wanbetaler geworden. Dat is omgerekend naar onze tijdzone 6.00u morgenochtend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. CJD

  Tsipras toont ontzettend veel inzet om met een deal te komen ondanks de tegengas van EU maffia. Hiermee verspilt hij echter wel zijn tijd aan

  1. Simon Brouwenstein

   Tsipras zoekt eieren voor zijn geld. De kans is groot dat hij het tragische referendum zal verliezen en dan moet hij in ieder geval opstappen.
   Nu kan hij nog proberen zijn huid te redden door op het laatste moment consessies te doen in ruil voor steun uit het noodfonds van het ESM.

   1. carthago

    Alles wat be

   2. CJD

    Hij heeft deze concessies al gedaan. Kwam met een redelijke begroting maar deze is door de IMF geblokkeerd. Dat heb je toch meegekregen neem ik aan. Het is de IMF en Europa die zich onredelijk opstellen

    1. CJD

     Als een deal dus mislukt is het volledig te danken aan de EU onderhandelaars

     1. Wouters

      Een tikkie kort door de bocht, vind je zelf ook niet? Tsipras stond nou niet heel welwillend tegenover welke hervorming dan ook.

   3. carthago

    Alles wat beëindiging van het gebruik van een ultiem democratisch middel zoals een referendum betekent, juicht onze haatimam griezelstein van harte toe .

    1. CJD

     Ik ben het met je eens. Tsipras verspilt zijn tijd hiermee, en maakt een grote vergissing door een zelf aangeboden referendum nu te ontlopen

    2. Simon Brouwenstein

     Wie is griezelstein?

     1. Q. I. Bus

      Volgens mij word u daarmee bedoeld.

     2. Simon Brouwenstein

      Dat kan niet kloppen, mijn naam is Brouwenstein.

     3. carthago

      Een UFO, lost in paradise.

     4. Q. I. Bus

      Ach mijnheer Brouwenstein, ik zou er niet zo zwaar aan tillen als ik u was.
      U weet hoe het gaat met de jeugd van tegenwoordig.
      Hoofdlettergebruik, correcte spelling, dat zijn allemaal zaken waar heden ten dage nu eenmaal minder gewicht aan word toegekend. Het je-weet-toch-wat-ik-bedoel gevoel wat de komende generatie Nix als universele waarde ervaart.

      Het is wel maf overigens dat u dat je-weet-toch-wat-ik-bedoel gevoel enigszins schijnt te missen.

      Weet u eigenlijk wel dat een dergelijk gebrek erop zou kunnen wijzen dat u ook in overige zaken de aansluiting met de realiteit van de moderne samenleving toch een beetje kwijt aan het raken bent ?

 2. Bromsnor

  Tsipras heeft gegokt en verloren. En nu krabbelt hij terug.

  Ik hoop dat de EU voet bij stuk houd en niet ingaat op de voorstellen van Tsipras.

  Er is al teveel belastinggeld naar Griekenland gegaan. Ons verlies nemen, en geen cent meer er naar toe.

  1. CJD

   Dat hoop ik ook Bromsnor. Dan is de einde van de EU inzicht

   1. LantR.fant

    En daarom zal men er alles aan doen om Griekenland binnen te houden. Koste wat het kost, want dat geld is toch maar van de burgers.

 3. Nog1

  ‘Of Griekenland de IMF-deadline echt laat verstrijken’

  De deadline is een betalingstermijn, en men heeft altijd nog 30 dagen na dit moment voordat men formeel in gebreke blijft.

  De tweet van Peter Spiegel is zowel arrogant als onzinnig; ‘bailout extension must be approved by the Bundestag. And it’s 3pm’

  Een aanvraag aan het ESM wordt anders behandeld dan een verlenging van de bailout;

  ‘Moet er echter op zeer korte termijn een besluit worden genomen over steun bij een noodsituatie, dan hoeven de eurolanden daarover niet unaniem te zijn. Een gekwalificeerde meerderheid van 85 procent is dan voldoende.’

  En bij deze spoedprocedure zijn het de regeringsleiders en niet de parlementen die beslissen.

 4. josef kuijpers

  Of Griekenland steuntoezeggingen van de Turken en/of de Russen heeft blijft onduidelijk, maar men dient daarmee wél te rekenen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.