Kabinet heeft moeite steun voor belastingmaatregelen bij elkaar te schrapen

Premier Rutte en VVD-fractievoorzitter Zijlstra moesten vanmiddag alle zeilen bijzetten om nog wat overeind te houden van de belastingplannen die ze hebben.

Het was een spannende middag vandaag in de Tweede Kamer:

De invulling van ‘pakket 1’ van het belastingplan van het kabinet, met daarin de verlaging van de inkomstenbelastingen, kan toch nog gewijzigd worden. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens het debat over de plannen, en werd daarna bevestigd door premier Rutte. […]

Tijdens het debat bleek dat het CDA de btw-verhoging bijvoorbeeld niet steunt. De constructieve oppositiepartijen SGP, GroenLinks en ChristenUnie waren heel kritisch. Zo is GroenLinks-leider Jesse Klaver tegen de verhoging van de btw op onder meer cultuur. Wel pleitte hij voor een hogere btw op vlees.

Gedurende het debat flirtten Rutte en Zijlstra geregeld met enkele oppositiepartijen. Het CDA, D66, de ChristenUnie, GroenLinks en de SGP konden allemaal rekenen op toezeggingen dat er wat het kabinet betreft geen heilige huisjes zijn en overal ove gesproken kan worden. Het kabinet heeft deze partijen nodig, omdat de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer een versplinterd politiek landschap opleverde, waarin er naast coalitiepartijen VVD en PvdA nog een aantal andere partijen nodig zijn om tot een meerderheid te komen.

In het belastingoverleg in de Tweede Kamer vandaag maakten de oppositiepartijen op hun beurt duidelijk dat het kabinet voor twee van de drie paketten die het heeft, niet veel steun hoeft te verwachten. Het enige pakket dat waarschijnlijk wél de Eerste en Tweede Kamer doorkomt, is het Pakket 1 wat voor in totaal €5 miljard aan lastenverlichtingen voor voornamelijk werkende Nederlanders bevat. Pakketten 2 (btw-verhoging) en 3 (verplaatsing van belastingheffende bevoegdheid van het Rijk naar de gemeenten) lijken de oppositiepartijen niet van gecharmeerd.

Het grootste gevaar voor het kabinet lijkt verder te zijn dat D66 binnenboord moet worden gehouden. De sociaal-liberalen zijn over het gehele proces namelijk niet erg te spreken, en dreigen te stoppen met . Dat zou een grote aanslag zijn op de slagvaardigheid en overlevingskansen van het kabinet:

https://twitter.com/marceltenbroeke/status/613710260575076353

Binnenkort zullen de coalitie en de geïnteresseerde oppositiepartijen naar de achterkamertjes verdwijnen om het akkoord te smeden. Maar of D66 daar bij zit, is dus nog eventjes afwachten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. CJD

  De bijltjes zijn scherp! Rutte is officieel een lame duck!

  1. Terzo

   Welnee, de gehele oppositie op de PVV na zuigt de kaas van zijn snikkel af uit angst dat de PVV de grootste wordt, ook de SP loopt het dun door de rode broek.

   1. Simon Brouwenstein

    Kunt u uw homo-erotische dwanggedachten niet tussen u en uw vriend houden? Ik vind ze nogal onsmakelijk en bovendien niet bijzonder terzake.

    1. Terzo

     Lekker belangrijk wat jij vindt trol…..

     1. AnnieJansz

      maar wie bent u nou Terzo, de mening van Simon doet er juist heel veel toe!

      Dat jij als oudere man een knipperlichtrelatie hebt met Harry moet je natuurlijk zelf weten, maar je erotische gedachten moet je toch echt voor jezelf houden.

  2. Simon Brouwenstein

   Voor een lame duck krijgt hij wel verbazingwekkend veel voor elkaar.

   1. carthago

    Zegt alles over de rest in de eendenkooi .

   2. CJD

    Als hij geen meerderheid kan vinden die hem verder willen helpen dan houdt het op. Zelfs voor de constructieve oppositie zit er een eind aan

 2. carthago

  Pechtold moet het verschil gaan maken dus,jaja, de jan klaassen van de politiek heeft geen rechte rug meer door alle stokslagen van de Eussr hijgers uit Brussel.

 3. Wouters

  Degenen die praten in termen van “#uitgeregeerd”, missen de meest voor de hand liggende optie bij afhaken van D66: namelijk het plan aanpassen. Het zou niet de eerste keer zijn dat een regeringsplan wordt veranderd om het door de 1e of 2e kamer te krijgen. Volgens mij heet dat #politiek bedrijven.

 4. toetssteen

  Wie zei er ook weer dat kereltje Pechtold in het echtelijke bed zou liggen? Inmiddels is het een breed matras geworden waarvoor een VVD zich moet schamen.
  Schrijf nieuwe verkiezingen uit. Niet dat ik de illusie heb dat er iets zal veranderen. Maar dit doormodderen is een schande voor de democratie.

  1. Maaike

   Dit is juist heel erg democratisch. Iedereen kan het plan meebepalen. En het kabinet moet wel luisteren, want anders krijgen ze geen meerderheid. Hoeveel democratischer wil je het dan hebben toetssteen? Dat het zo langzamerhand een onwerkbare situatie wordt is wel een discussie waard vind ik.

 5. H.Vaes

  Het Cda gaat nu een rol spelen. Ze stemmen in met pakket 1 en daarna stemmen ze ook in met pakket 2 en spoedig daarna volgt ook pakket 3..
  En de volgende coalitie is dan bijna gesmeed.
  Ik hoor het Buma nog zeggen….Nooit zal ik met dit kabinet zaken doen.
  Het kan verkeren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.