Kabinet kondigt grote lastenverlichtingsoperatie aan

Geen categoriejun 10 2015, 18:00
Naar verluid kan de burger volgend jaar €5 miljard in eigen zak houden, nadat het kabinet de belastingen fors wil verlagen.
Al sinds het Kunduz-akkoord dat gesloten werd in het voorjaar van 2012, hebben de Kabinetten-Rutte I en II een aantal belastingen verhoogd. Zo is de BTW omhooggegaan, maar ook de inkomstenbelasting werd opgevoerd en moesten mensen ook meer accijns betalen over hun volle glas bier of hun volle brandstoftank.
De Telegraaf kondigt echter aan dat coalitiepartijen VVD en PvdA een akkoord hebben bereikt over lastenverlichting en hun deal zo snel mogelijk gaan voorleggen aan de Tweede Kamer:
Nederland wacht een forse belastingverlaging. De burger mag volgend jaar in totaal voor zo’n vijf miljard euro op zak houden. Met name werkend Nederland is spekkoper; VVD en PvdA hebben afgesproken dat de lasten op arbeid omlaag gaan.
De twee partijen zijn het eens over de contouren van enkele belastingmaatregelen voor 2016, die officieel met Prinsjesdag gepresenteerd zullen worden.
Momenteel voorzien de voorstellen erin de belasting te verlagen op een aantal terreinen:
Naast de lasten op arbeid en de btw is er ook nagedacht over de toekomst van zelfstandigenaftrek voor zpp’ers, de toekomst van de zorgtoeslag en veranderingen aan het belasten van vermogen van mensen.
Ook zullen er enkele zaken worden aangepast aan belastingen op voertuigen.
De belastingverlaging is ondere mogelijk gemaakt doordat het CPB met zeer positieve cijfers kwam over de groei van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van dit jaar. In totaal kwam er 8 miljard beschikbaar, waarvan een groot deel echter bestemd wordt om het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen mee te financieren.
Er zitten wel een paar haken en ogen aan het plan: omdat VVD en PvdA de steun nodig hebben van nog een paar andere partijen om ook in de Eerste Kamer tot een meerderheid te komen, zal eerst informeel moeten worden onderhandeld met enkele oppositiepartijen. Uiteraard zal men kijken naar de 'vriendschappelijke drie' van D66, SGP en ChristenUnie, maar ook steun van partijen als het CDA en GroenLinks zal meer dan welkom zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten