Nu officieel: coalitie komt twee zetels tekort voor meerderheid Eerste Kamer

Geen categoriemrt 23 2015, 20:00
Goed nieuws.
Goed nieuws om de eerste dag van de week mee te eindigen: VVD, PvdA plus D66, ChristenUnie en SGP hebben straks definitief niet genoeg zetels voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Ze komen twee zetels tekort en blijven steken op 36 zetels. Dat wisten we al een dag na de verkiezingen, maar het is nu officieel vastgesteld door de Kiesraad. Via De Telegraaf:
Die projectie van de zetelverdeling door de ANP Verkiezingsdienst in de nacht van woensdag op donderdag blijft daarmee gehandhaafd. De regeringscoalitie van VVD (13 zetels) en PvdA (8) neemt in de Eerste Kamer 21 zetels in. Zelfs met steun van D66 (10 zetels), ChristenUnie (3) en SGP (2) kan de regering niet bogen op een meerderheid in de Senaat. Daarvoor zijn 38 zetels vereist.
De leden van de Provinciale Staten bepalen 26 mei wie er in de Eerste Kamer komen te zitten, dus er zou nog wat kunnen veranderen aan de samenstelling als Statenleden op de verkeerde partij stemmen (bij D66 hebben ze daar nogal een handje van). Maar hier komt het op neer: de VVD wordt de grootste partij met 13 zetels, het CDA tweede met 12 zetels en de PVV vijfde met 9 zetels.
Het is jammer dat de échte oppositiepartijen niet wat groter zijn geworden bij de verkiezingen, want nu kan het kabinet waarschijnlijk gewoon blijven doorregeren door GroenLinks bij de gedoogpartners te trekken. Als zelfs dat niet mogelijk was geweest, dan had de coalitie moeten samenwerken met nog twee partijen, waardoor het totaal aantal gedoogpartners op vijf zou komen te staan (D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en een vijfde partij).
Regeren is nu al moeilijk genoeg voor ze, maar dat zou dan echt onmogelijk worden. Helaas.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten