Nu officieel: coalitie komt twee zetels tekort voor meerderheid Eerste Kamer

Goed nieuws.

Goed nieuws om de eerste dag van de week mee te eindigen: VVD, PvdA plus D66, ChristenUnie en SGP hebben straks definitief niet genoeg zetels voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Ze komen twee zetels tekort en blijven steken op 36 zetels. Dat wisten we al een dag na de verkiezingen, maar het is nu officieel vastgesteld door de Kiesraad. Via De Telegraaf:

Die projectie van de zetelverdeling door de ANP Verkiezingsdienst in de nacht van woensdag op donderdag blijft daarmee gehandhaafd. De regeringscoalitie van VVD (13 zetels) en PvdA (8) neemt in de Eerste Kamer 21 zetels in. Zelfs met steun van D66 (10 zetels), ChristenUnie (3) en SGP (2) kan de regering niet bogen op een meerderheid in de Senaat. Daarvoor zijn 38 zetels vereist.

De leden van de Provinciale Staten bepalen 26 mei wie er in de Eerste Kamer komen te zitten, dus er zou nog wat kunnen veranderen aan de samenstelling als Statenleden op de verkeerde partij stemmen (bij D66 hebben ze daar nogal een handje van). Maar hier komt het op neer: de VVD wordt de grootste partij met 13 zetels, het CDA tweede met 12 zetels en de PVV vijfde met 9 zetels.

Het is jammer dat de échte oppositiepartijen niet wat groter zijn geworden bij de verkiezingen, want nu kan het kabinet waarschijnlijk gewoon blijven doorregeren door GroenLinks bij de gedoogpartners te trekken. Als zelfs dat niet mogelijk was geweest, dan had de coalitie moeten samenwerken met nog twee partijen, waardoor het totaal aantal gedoogpartners op vijf zou komen te staan (D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en een vijfde partij).

Regeren is nu al moeilijk genoeg voor ze, maar dat zou dan echt onmogelijk worden. Helaas.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. rinus

  Tja, vooral ontzettend jammer dat de PVV niet meer zetels heeft behaald. Nu heeft de coalitie van 5 tóch weer bijna genoeg zetels. Ze komen maar 2 zeteltjes te kort, dus kunnen ze bij veel partijen aankloppen. Mij lijkt het een ”makkie” om Gr Links er nog even bij te nemen. Heel erg jammer!

  1. loritta

   Inderdaad, dit is zeker heel erg jammer!!
   Zo komen wij nooit van dit rariteiten kabinet af!!!!!!!!!!!

 2. The Fox

  Het land is onbestuurbaar aan het worden dankzij het gedrag van de leugenaar Rutte en partijen zoals VVD en PvdA, waar fraude meer regel wordt dan uitzondering. Als Rutte trouw was gebleven aan de principes zouden ze nu op rozen zitten.

  Mogelijk wil GL in ruil voor verdere belastingverhogingen om linkse hobbies te bekostigen wel steunen. En vervolgens zal het nog moeiljker worden bij de volgende verkiezingen. Mogelijk kunnen ze fuseren tot de Cordon Sanitaire partij en in werkelijkheid Brussel de macht geven.

  1. LantR.fant

   Niet alles is de schuld van Rutte.

   Dit probleem begon toen de (linkse) oppositie tijdens Rutte 1 op het lumineuze idee kwam om de functie van de 1e kamer te veranderen naar een 2e 2e kamer.

   Destijds konden ze het door hun gehate kabinetsbeleid aardig dwarsbomen, maar die sukkels hebben zich niet gerealiseerd dat de 1e kamer die rol zal spelen bij andere kabinetten.
   Met name de PvdA plukt nu de wrange vruchten van haar verziekende gedrag van destijds.

   De geest is uit de fles en hiermee heeft die oppositie ons land onbestuurbaar gemaakt.

   1. Niek Verheyen

    To the point, Lanterfant!

 3. carthago

  De huidige regering is een groot cordon sanitair complot zooitje.

  1. Niek Verheyen

   Inderdaad, Carthago, laten we vanaf nu de zaak maar terugbrengen naar twee partijen. De PSC (Partij Cordon Sanitaire) en de PVV, dat bekt wat makkelijker.

 4. JdeHaai

  Interessant is de situatie in Groningen: De PVV zou daar van 3 naar 5 zetels gaan. Dankzij allerlei lijstverbindingen en linkse valstrikken blijft de partij nu op 3 zetels en gaan die andere 2 naar Partij voor de Dieren en GroenLinks.. Terwijl zij aanzienlijk minder stemmen hadden. Lang leve de democratie …

 5. Nog1

  Volstrekte nonsens wat hier beweert wordt.

  De verkiezing voor de Senaat is namenlijk pas in mei. Daar is de officiele uitslag dus nog lang niet van binnen.

  Wie op de website van de Kiesraad jijkt, zal dan ook zien dat de officiele uitslag alleen gaat over de Provinciale Statenverkiezing.

  https://www.kiesraad.nl/nieuws/definitieve-uitslagen-provinciale-statenverkiezingen

  De Telegraaf ontrbeert kennelijk iemand die de grondwet kent, of enige kennis betreffende de vorige Senaatsverkiezingen bezit. En Frank bezit (gezien dit onzinnige artikel) deze kennis ook niet.

  Hoe de 570 statenleden straks in mei gaan stemmen is niet bekend, maar wel zeker is dat ze niet allemaal op hun eigen partij gaan stemmen. Dat gebeurt immers nooit.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.