Koerden heroveren legerbasis op ISIS

Geen categoriejun 23 2015, 11:23
Koerdische strijders hebben een belangrijke overwinning geboekt op ISIS in Syrië.
Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten en een woordvoerder van de Koerden hebben die laatsten een legerbasis nabij de stad Raqqa veroverd. Die stad is om twee redenen van strategisch en psychologisch belang: ten eerste ligt de stad op een belangrijke route, en ten tweede is het de hoofdstad van het door ISIS uitgeroepen radicaal-islamitische kalifaat.
Raqqa is dan ook het bolwerk van ISIS in Syrië. Er worden veel (toekomstige) vechters opgeleid en de stad wordt met harde hand geregeerd volgens de sharia.
De nabijgelegen basis Liwa 93 was al sinds vorig jaar in handen van IS. Met hulp van de VS, die steun boden vanuit de lucht, wisten de Koerden de terroristen te verjagen van de basis.
Het is de tweede belangrijke Koerdische overwinning in korte tijd. Vorige week veroverden de Koerden de stad Tal Abyad al, bij de Turks-Syrische grens. Ook die stad is strategisch behoorlijk waardevol.
Zo zijn en blijven het dus eerst en vooral de Koerden die erin slagen om het ISIS lastig te maken en de terroristische organisatie zelfs terug te dringen. Toch zijn critic van het Europese en Amerikaanse beleid tegen ISIS niet te spreken over de strategie van hun respectievelijke overheden. Zij zijn ervan overtuigd dat de Koerden veel meer kunnen doen als ze beter bewapend worden door het Westen én op meer (lucht- of andersoortige vormen van militaire) steun kunnen rekenen.
Ondertussen maken de Turkse autoriteiten zich juist grote zorgen over de opmars van de YPG van de Koerden - een organisatie die nauwe banden onderhoudt met de marxistische terroristische organisatie genaamd de PKK. Ankara is bang dat de wapens van de YPG uiteindelijk in handen vallen van de PKK, die ze vervolgens kan inzetten tegen Turkse doelwitten... in Turkije zelf. Dit verklaart voor een groot deel waarom Ankara volgens experts verschillende jihadistische groeperingen in Syrië steunt of gesteund heeft; voor Turkije is de PKK volksvijand nummer één.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten