Leider Al Qaeda in Jemen uitgeschakeld door Amerikanen

Al-Wuhayshi werd afgelopen vrijdag gedood bij een drone-aanval van het Amerikaanse leger.

De Jemenitische tak van Al Qaeda heeft toegegeven dat diens leider, Nasir al-Wuhayshi, afgelopen vrijdag om het leven is gekomen bij een drone-aanval van Amerika. Er verschenen al verschillende berichten over deze geslaagde actie van de Amerikanen in bepaalde media, maar nu heeft de terroristische groepering het dus zelf ook toegegeven.

De dood van Al-Wuhayshi wordt gezien als een flinke klap voor Al Qaeda. Hij was namelijk ooit een vertrouwde medewerker van Osama bin Laden. Ook had hij behoorlijk veel macht en invloed.

Nu dus niet meer.

Hoewel president Obama vaak gebruik maakt van dit soort drone-aanvallen waarbij bepaalde terroristische kopstukken worden uitgeschakeld zeggen critici dat deze strategie niet afdoende is. Volgens hen moet er een grootschalige campagne worden opgezet waarbij er niet één of twee leiders worden geëlimineerd, maar hele terroristische groeperingen. De redenering hierachter is dat het veel te gemakkelijk is voor terroristische organisaties om gevallen leiders te vervangen, zoals enkele jaren geleden zelfs gebeurde met de bekendste terrorist van allemaal, Osama bin Laden zelf. Toen hij uitgeschakeld werd volgende Ayman al-Zawahiri hem onmiddellijk op.

Hetzelfde lijkt nu te gebeuren met Al-Wuhayshi. De tweede man van Al Qaeda in Jemen, Qasm al-Rimi, is namelijk al benoemd tot de nieuwe leider. Het is daardoor nog maar de vraag of er veel verandert.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. carthago

    Die kalief in Washington zal geen verbetering brengen in de strijd tegen de islamziekte. Voor elk dode moslimvarken twee nieuwe biggetjes.het beste is te stimuleren alles in het middenoosten door de 500 Allahreligies in de fik te laten steken ,kost minder en geen gelukzoekers hier meer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.