MKB: verhoging btw is “een dolksteek in de rug van ondernemers”

MKB-Nederland is niet te spreken over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief bijna geheel af te schaffen.

Dat bericht de NOS.

Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland (Midden en Klein Bedrijf Nederland) noemt de plannen een “dolksteek in de rug van ondernemers.” Hij legt uit:

“Die ondernemers hebben net de crisis overleefd en krabbelen nu weer overeind. De btw-verhoging is absoluut onaanvaardbaar.”

Zoals wij eerder vandaag berichtten wil het kabinet het lage btw-tarief bijna helemaal afschaffen. Het tarief van 6% zou alleen nog maar van toepassing zijn op ‘primarie levensmiddelen.’ Alle andere producten en diensten zouden, als het kabinet zijn zin krijgt, in het btw-tarief van 21% gaan vallen.

Dit betekent dat de recreatiesector, de tuinbouw en de schilders- en stukadoorsbranche, en kappers meer btw zullen moeten afdragen, wat natuurlijk in hogere prijzen voor klanten zal resulteren.

Een woordvoerder van Detailhandel Nederland, een organisatie die ook niet te spreken is over de plannen van het kabinet, voegt daar aan toe:

“Producten worden hierdoor duurder, waardoor mensen minder gaan kopen. Dat heeft ernstige gevolgen voor de omzet van winkeliers.”

Ondertussen dringen de oppositiepartijen er bij het kabinet op aan om het debat over de hervorming van het belastingstelsel in alle openbaarheid te voeren. Tot nu toe heeft het kabinet die verzoeken naast zich neergelegd, maar het lijkt waarschijnlijk dat het proces uiteindelijk toch transparanter wordt – zo niet vrijwillig vanuit de regering dan door lekken van de oppositiepartijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Maaike

  Ik hoop dat dat doordringt bij het kabinet.Het kan namelijk slecht uitpakken nu de economie langzaam weer opkrabbelt.

  1. zomaar

   ik denk dat dit kabinet , (de huidige partijen in de tweede en eerste kamer ), buiten de PVV om.

   niet echt wakker liggen hoe het met de burger gesteld is , als de IS gedachten goed maar gewoon een doorgang vindt .

   en dat s de hele wereld hier opvangen en van alle luxe , (die helaas voor de gewone burger steeds zeldzamer aan het worden is) , deze uitvreters voor zien

   dat is volgens de partijen (buiten de PVV om), pas socialisme .der eigen ouders laten zij in de stront zakken .

   1. hans-e-pans

    Het is een groot misverstand dat de economie in een dergelijke mate aantrekt zoals deze regering doet voorkomen, als men goed luistert zijn het alleen maar verwachtingen cq aannames.

    De werkelijke groei die de Nederlandse economie vertoond is vrijwel niets, en alleen maar uit te drukken in een getal ver achter de komma.

    De enige tak van de Nederlandse economie die echt groeit, is de invoer en gelijk weer uitvoer, ja die schijnt rond de 5% te liggen.

    Mensen geven weer geld uit aan gebruikers dingen, die enige tijd, jaren en jaren, zijn uitgesteld. De groei van de economie staat nog steeds op vrijwel 0%, maar als je dit kabinet, en de heulende media, mag geloven zitten we al weer dik op weg naar boven en laten we alle andere landen in de EU ver achter ons.

    Naar verluid zullen er bij de overheden en semioverheden nog forse ontslagronden te verwachten zijn. Wat te denken van de ontslagen die bij MKB gaan vallen tgv de uitgelekte plannen van de grote btw-verhoging tot 21%.

    De 5 miljard (5.000.000.000 Euro) die in het vooruitzicht zijn gesteld als lastenverlichtingen, moeten ergens vandaan komen, waarom denkt men dat de herziening van het belastingstelsel achter gesloten deuren in achterkamertjes moet worden gevoerd.

    Deze roverheid heeft het allen maar over de eerder genoemde 5 miljard (5.000.000.00 Euro) die men gaat uitdelen, ze hebben het niet over waar het vandaan moet komen. Deze miljarden komen o.a. uit een verhoging van de btw.

    Deze roverheid gaat het belastingstelsel alleen maar veranderen omdat ze vinden dat er nog meer te halen moet zijn, en vertellen dat het belastingstelsel moet worden vereenvoudigd is alleen maar een mooie kapstok om een hogere belastingopbrengst aan op te kunnen hangen.

    Persoonlijk heb ik nog nooit meegemaakt dat de burgers er beter van werden als de roverheid een herziening van het belastingstelsel doorvoerde.

   2. Maaike

    Wat zou de PVV doen om de economie te herstellen, zomaar?

 2. Lieftinck

  De BTW verhoging moet van de EU. Om dat te camoufleren doet men net alsof dit bij de belastinghervorming hoort.

  http://www.schoenmaker.nl/pages/145/Mogelijkookna2010verlaagdbtwtariefoparbeidsintensievediensten.html

  Mogelijk ook na 2010 verlaagd btw-tarief op arbeidsintensieve diensten

  De Europese Unie wil een eind maken aan de internationale lappendeken van btw-experimenten (…)
  Het verlaagde tarief op arbeidsintensieve diensten van 6% werd in Nederland in 2000 bij wijze van experiment, en met Europese ontheffing, ingevoerd

  1. Simon Brouwenstein

   Beste heer Lieftinck,

   Voor zover ik kan nagaan wordt in de bron niet gezegd dat de EU een verlaagd BTW-tarief wenst te verbieden.

   1. Lieftinck

    Neen, het is een wens van de EU, Jan Kees de Jager heeft er hard voor moeten vechten dit nog een aantal jaren te mogen volhouden, het lage BTW tarief op bepaalde arbeidsintensieve diensten.
    Tegenwoordig pakt de EU dit slimmer aan, door in de wandelgangen te vragen iets aan het BTW tarief te doen, om zo de Nederlandse bevolking in de waan te laten dat het nationaal beleid is.

    De EU wil dat alle landen dezelfde BTW tarieven hanteren, en wil eigenlijk geen laag tarief voor arbeidsintensieve diensten. Het is dus niet zo gek dat deze door Rutte zo snel mogelijk worden afgeschaft, zodat hij weer in de pas loopt en weer meer kans maakt op een baantje.

    http://www.flexnieuws.nl/2008/07/07/eu-lage-btw-blijft-mogelijk/#.VYFyg00w-Uk
    Lagere tarief tot 2010
    Uit onderzoek van onder meer de Europese Commissie bleken geen positieve gevolgen van de werkgelegenheid en de toenmalig eurocommissaris van interne markt en belastingzaken Frits Bolkestein overwoog dan ook om de regeling in 2004 weer te schrappen. De regering-Balkenende bleef zich echter inzetten voor verlenging van de ontheffing voor het lagere tarief. Deze zou eind 2010 aflopen.
    (…)
    Lappendeken blijft
    Volgens de werkgeversorganisatie Business Europe zijn de plannen van Kovács in zoverre een verbetering dat voortaan voor elk EU-land vastligt wat onder een laag tarief valt. Het bezwaar is echter dat de lidstaten zelf mogen kiezen of ze het lage BTW-tarief ook daadwerkelijk hanteren. Zo blijft de lappendeken op Europees niveau gehandhaafd.

 3. Stevie

  Dit rampen kabinet bestaat uit 100% landverraders … hypocrieten en leugenaars …voor de zoveelste keer bedank ik de nitwits die op deze bende gestemd hebben .

  1. Daniel

   Geen dank Stevie. Graag gedaan.

   1. cmsuijkerbuijk

    @ Daniel
    17 juni 2015 at 15:12
    Zelfkennis! Da’s belangrijk……….

  2. Maaike

   Waaruit blijkt dat het huidige kabinet uit landverraders bestaat, Stevie? Kunt u mij daarvan een aantal wetenschappelijke bronnen geven?

 4. railabru

  De MKB’er heeft geen tijd om te staken of in opstand te komen. Veel te hard bezig zijn hoofd boven water te houden… Tenzij…. We staken met BTW afdracht… Allemaal, een half jaar de BTW bedragen ergens anders stallen maar niet bij de belastingdienst

 5. Parestado4

  Ik denk zo,dat er te weinig ondernemrs zitten in de regering.Velen zijn populisten en carrière jagers denken.
  Verwaandheid en arrogantie zegt:Dat maken wij wel uit!Daar heb jij niets mee te maken.
  Verstandige regeerders leggen hun oor te luisteren naar de samenleving.Weten wat er speelt.Maar de meeste in dit “kabinet staan met de rug naar de samenleving en ze zien alleen nog maar zichzelf.

 6. Parestado4

  MKB is de motor waar de econmie en de export op draait Daar moeten die geaffecteerd orerende commandoballen met hun tengels van af blijven

 7. Ruud562

  Tja, van een ‘vooruitziend’ kabinet had je toch mogen verwachten dat ze het lage btw-tarief erin zouden houden, en zéker als het bedrijfsleven hierom roept! Maar oh, wacht, …. een hogere autoriteit te Brussel roept en de popiejopie der lage landen, de mp, moet de moslims nog een goede ramadan toewensen. Ja, je kan het er maar mee druk hebben, hé…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.