Oud-president Mubarak opnieuw voor de rechter

Geen categoriejun 04 2015, 11:06
De voormalige president van Egypte Hosni Mubarak moet weer in het beklaagdenbankje. Een Egyptische rechtbank heeft bepaald dat hij opnieuw moet worden berecht voor zijn rol in de dood van 800 demonstranten in de Egyptische revolutie van 2011.
In 2012 werd de oud-dictator veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de dood van de demonstranten. In 2014 – Egypte was inmiddels onder het bewind van de seculiere generaal Al-Sisi – werd de rechtszaak opnieuw gevoerd, en werd Mubarak vrijgesproken. Nu moet de rechtszaak dus voor de derde keer worden gevoerd.
[caption id="attachment_112022" align="aligncenter" width="300" class=" "]Oproerpolitie houdt de wacht voor de rechtbank in 2012. Mubarak kreeg toen levenslang. Oproerpolitie houdt de wacht voor de rechtbank in 2012. Mubarak kreeg toen levenslang.[/caption]
Mubarak kreeg eerder dit jaar al een gevangenisstraf van drie jaar wegens corruptie en verblijft momenteel in een militair ziekenhuis in Cairo. In 2011 werd Mubarak afgezet na bijna dertig jaar aan de macht te zijn geweest. Aangezien hij sindsdien onder huisarrest heeft gestaan, heeft hij zijn straf wegens corruptie eigenlijk al uitgezeten.
Het regime van president Al-Sisi is Mubarak gunstiger gezind dan de voormalige president Morsi van de Moslimbroederschap, die aan de macht kwam na Mubaraks val. Om die reden werd Mubarak al snel vrijgelaten toen Al-Sisi aan de macht kwam.
Toch heeft een rechter nu bepaald dat Mubaraks vrijspraak in 2014 onterecht was, en dat de rechtszaak over moet. De nieuwe zaak tegen Mubarak zal 5 november voor de rechter komen. Het is de vraag of hij dit zelf nog zal meemaken, want de 87-jarige oud-president schijnt een slechte gezondheid te hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten