Oud-president Mubarak opnieuw voor de rechter

De voormalige president van Egypte Hosni Mubarak moet weer in het beklaagdenbankje. Een Egyptische rechtbank heeft bepaald dat hij opnieuw moet worden berecht voor zijn rol in de dood van 800 demonstranten in de Egyptische revolutie van 2011. 

In 2012 werd de oud-dictator veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de dood van de demonstranten. In 2014 – Egypte was inmiddels onder het bewind van de seculiere generaal Al-Sisi – werd de rechtszaak opnieuw gevoerd, en werd Mubarak vrijgesproken. Nu moet de rechtszaak dus voor de derde keer worden gevoerd.

Oproerpolitie houdt de wacht voor de rechtbank in 2012. Mubarak kreeg toen levenslang.
Oproerpolitie houdt de wacht voor de rechtbank in 2012. Mubarak kreeg toen levenslang.

Mubarak kreeg eerder dit jaar al een gevangenisstraf van drie jaar wegens corruptie en verblijft momenteel in een militair ziekenhuis in Cairo. In 2011 werd Mubarak afgezet na bijna dertig jaar aan de macht te zijn geweest. Aangezien hij sindsdien onder huisarrest heeft gestaan, heeft hij zijn straf wegens corruptie eigenlijk al uitgezeten.

Het regime van president Al-Sisi is Mubarak gunstiger gezind dan de voormalige president Morsi van de Moslimbroederschap, die aan de macht kwam na Mubaraks val. Om die reden werd Mubarak al snel vrijgelaten toen Al-Sisi aan de macht kwam.

Toch heeft een rechter nu bepaald dat Mubaraks vrijspraak in 2014 onterecht was, en dat de rechtszaak over moet. De nieuwe zaak tegen Mubarak zal 5 november voor de rechter komen. Het is de vraag of hij dit zelf nog zal meemaken, want de 87-jarige oud-president schijnt een slechte gezondheid te hebben.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. carthago

    Valt mij nog mee de rechtspraak in die mega moslim zandbak. Onder morsi zou het al een isis kalifaat zijn geweest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.