PGB-houders zijn boos op D66 vanwege draai

Geen categoriejun 06 2015, 10:00
In de aanloop naar een debat met staatssecretaris Van Rijn was D66 één van zijn grootste criticasters. Maar toen een motie van wantrouwen ten tafel kwam, was D66 daar ineens tegen.
De Telegraaf rapporteert vandaag over een onder PGB-houders uitgebroken ophef over de houding van D66. Afgelopen donderdag was er immers een debat met staatssecretaris Martin van Rijn, waarbij de bewindsman zich moest verantwoorden voor het feit dat aan talloze mensen deze uiterking nog steeds niet overgemaakt is. In de tweede termijn werd een motie van wantrouwen ingediend én gesteund door het CDA, de PVV, GroenLinks en de SP. D66 ontbrak echter op het lijstje van voorstemmers, wat een vreemde gewaarwording was voor vele ontvangers van een persoonsgebonden budget. D66 was tot dit debat namelijk één van de grootste critici van het PGB-beleid van Van Rijn:
Twee weken eerder werd het debat hierover namelijk nog een uur voor tijd afgelast, juist omdat D66 het vertrouwen in de PvdA-bewindsman wilde opzeggen. „D66’er Dijkstra liep met een motie van wantrouwen in de hand de fracties langs op zoek naar steun”, herinnert iemand bij een grote oppositiepartij zich. Ook Kamerleden bij andere oppositiefracties kunnen zich dit nog goed heugen.
De democraten hadden het debat aangevraagd over de chaos bij de Sociale Verzekeringsbank, die sinds januari verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de pgb’s. Tijdens dat debat was Dijkstra nog erg kritisch over de manier waarop Van Rijn zich verdedigde, onder meer over hoe hij de Kamer van informatie voorzag.
Overigens werd de motie van wantrouwen ook niet gesteund door de ChristenUnie. Dit leidde tot speculatie over wat de christelijke partij - samen met de sociaal-liberale partij - dan misschien wel teruggekregen zouden hebben daarvoor:
Aan het Binnenhof wordt volop gespeculeerd of er ’cadeautjes’ zijn beloofd aan D66 en de ChristenUnie, die ook het vertrouwen hield in de staatssecretaris ondanks zeer felle kritiek. Dit wordt door kabinetsbronnen en binnen beide oppositiefracties categorisch ontkend.
D66 zelf haalt in ieder geval de schouders op over de ophef. Droogjes merkt de partij op dat er slechts twee leden hun lidmaatschap hebben opgezegd over de PGB-ophef, maar er in dezelfde tijd maar liefst zeven voor heeft teruggekregen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten