President Obama zegt tegen Willem-Alexander Nederland als één van de grootste bondgenoten te zien. Is dat ook zo?

Geen categoriejun 01 2015, 19:00
Koning Willem-Alexander is vandaag te gast in het Witte Huis bij Obama. Daar wordt hij overladen met complimentjes, maar hoe oprecht zijn die?
Het Koninklijke paar is momenteel bezig met een langdurig bezoek aan Noord-Amerika. Na Canada te hebben bezocht, zijn Willem-Alexander en Maxima momenteel in Washington D.C. waar ze ook een onderonsje hebben gehad met President Barack Obama. Willem-Alexander liet zich van z'n meest meelevende kant zien, en heeft via Barack Obama z'n innige deelneming betuigd aan vice-president Joe Biden. De zoon van laatstgenoemde overleed eerder deze week aan hersenkanker.
https://twitter.com/Acosta/status/605402016706404352
Maar van Obama was er richting onze Koning ook hartelijke taal:
https://twitter.com/markknoller/status/605402798503653377
"One of our closest allies" is natuurlijk een groot compliment voor een relatief klein landje als Nederland: kennelijk kunnen wij met onze twaalf provinciën toch nog een hoop steun leveren aan de vijftig staten van Amerika. Dus: hoera! We worden gezien en gekend!
Maar tot in hoeverre zijn dat soort complimentjes nu echt oprecht? De Deen Thomas Buch-Andersen onderzocht voor het tv-programma Detektor al wat Obama zoal zei tegen de staatshoofden en regeringsleiders die op de thee komen in de Oval Office. In het fragment zit ook Mark Rutte, tegen wie hij bijna letterlijk hetzelfde zei als vandaag tegen de Koning.
Maar kijk maar eens wat de president zegt tegen alle andere bezoekende staatslieden uit landen als Australië, Polen en Zuid-Korea. De woorden en het taalgebruik zullen je bekend voorkomen....
[video width="638" height="350" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/06/OBAMA-All-countries-are-close-allies2.mp4"][/video]
.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten