President Obama zegt tegen Willem-Alexander Nederland als één van de grootste bondgenoten te zien. Is dat ook zo?

Koning Willem-Alexander is vandaag te gast in het Witte Huis bij Obama. Daar wordt hij overladen met complimentjes, maar hoe oprecht zijn die?

Het Koninklijke paar is momenteel bezig met een langdurig bezoek aan Noord-Amerika. Na Canada te hebben bezocht, zijn Willem-Alexander en Maxima momenteel in Washington D.C. waar ze ook een onderonsje hebben gehad met President Barack Obama. Willem-Alexander liet zich van z’n meest meelevende kant zien, en heeft via Barack Obama z’n innige deelneming betuigd aan vice-president Joe Biden. De zoon van laatstgenoemde overleed eerder deze week aan hersenkanker.

Maar van Obama was er richting onze Koning ook hartelijke taal:

One of our closest allies” is natuurlijk een groot compliment voor een relatief klein landje als Nederland: kennelijk kunnen wij met onze twaalf provinciën toch nog een hoop steun leveren aan de vijftig staten van Amerika. Dus: hoera! We worden gezien en gekend!

Maar tot in hoeverre zijn dat soort complimentjes nu echt oprecht? De Deen Thomas Buch-Andersen onderzocht voor het tv-programma Detektor al wat Obama zoal zei tegen de staatshoofden en regeringsleiders die op de thee komen in de Oval Office. In het fragment zit ook Mark Rutte, tegen wie hij bijna letterlijk hetzelfde zei als vandaag tegen de Koning.

Maar kijk maar eens wat de president zegt tegen alle andere bezoekende staatslieden uit landen als Australië, Polen en Zuid-Korea. De woorden en het taalgebruik zullen je bekend voorkomen….

.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Terzo

  Lust Obama geen bier, Putin wel…..

 2. Bromsnor

  Zoals de video laat zien is dat een standaard uitspraak in dit soort situaties.

 3. van Urk

  Ik heb horen zeggen dat complimenten maken gelijk staat met liegen?

  1. carthago

   Je wilt toch niet beweren dat griezelstein altijd complimenten maakt ?

 4. Wachteres

  http://curiales.nl/2015/06/01/eu-expansie/

  En ondertussen:

  EU slaat haar tentakels steeds verder oostwaarts uit.

  Vorig jaar beloofde Jean Claude Juncker, president van de Europese Commissie, dat de Europese Unie (EU) in de komende vijf jaar niet verder zal uitbreiden. Of Juncker de waarheid sprak is nog maar de vraag. Ieder jaar worden er weer miljarden geïnvesteerd in potentiële lidstaten.

  De verslechterende relatie met Rusland kan de toetreding van verschillende Oost-Europese staten doen versnellen. Daarbij komt nog eens dat steeds meer mensen zich terecht beginnen af te vragen waar de expansie van de EU ophoudt.

  “Ook al willen de mensen geen EU-expansie, we doen het toch.”

  Deze uitspraak van oud-voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy omschrijft perfect de werkwijze evenals het ondemocratische karakter van de EU. Alle Europese staten moeten lid worden van de EU, koste wat het kost. Wat de Europese burger hier van vindt maakt niets uit. Zodra de Europese elite ergens zijn zinnen op heeft gezet, zal het ook gebeuren.

 5. carthago

  Het is niet eens elite, het is penoze.

 6. Koos_Koets

  Ik denk eerder 1 van de braafste bondgenoten.

 7. V.K.

  -Charismatische man die Obama, elk staatshoofd of regeringsleider heeft zodra hij naast deze man staat de uitstraling van een Balkenende op z’n slechtste dagen.

 8. Philippine

  Er is een grote handelsmissie mee. Want daar gaat het om in Chicago. De invoering van TTIP zal door Nederland niet bemmerd worden.

  1. toetssteen

   @Philippine
   Ach, als het fout gaat springen ze als vlooien over naar de rising markets. Don’t worry, het enige probleem is slechts het slagveld waar dit uit zal worden gevochten.
   Europa ligt erg gunstig….

 9. Geah

  Obama moet zijn afval uit Guantánamo Bay dumpen in Nederland…..daarom zijn slijmende woorden aan Nederland….

 10. Philippine

  TTIP is zo goed als een feit.
  In Berlijn, Elmau en Telfs worden de puntjes op de i gezet.
  Europees leger aangestuurd door NAVO om IS te bestrijden?
  Wat gebeurt er met het nog steeds niet afgebouwde Berlijnse vliegveld?
  Duitsland is vóór TTIP, maar Duitsland is een ‘nepstaat’, een NGO, die moet doen wat de baas zegt.

 11. lanex

  Totdat Koenders het groene licht geeft om die GB gevangenen hier neer te plempen is Nederland zijn grootste bondgenoot.
  Maar hoe goedgelovig zijn toch de mensen, Obama heeft waarschijnlijk flink moeten oefenen om te weten wie die koning wel niet is!

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.