Tunesië sluit 80 radicale moskeeën

“Ze zetten aan tot geweld.”

Na de terroristische aanslag in Sousse gisteren heeft de Tunesische regering besloten om zo’n 80 moskeeën in het land te sluiten. De reden? De moskeeën in kwestie worden geleid door extremistische-moslims die jongeren op grote schaal radicaliseren.

De Tunesische overheid heeft volgens Belga beslist om 80 moskeeën te sluiten die niet onder staatscontrole staan. Ze zullen allemaal binnen een week dicht zijn, zo kondigde premier Habib Essid aan. Hij beschuldigt de moskeeën ervan aan te zetten tot geweld.

Essid noemde de strijd tegen terrorisme een “nationale plicht” en riep zijn volk op om hem te steunen in deze oorlog. Hoewel dat goed klinkt heeft hij een probleem: sinds de afzetting van dictator Zine El Abidine Ben Ali hebben radicale groepen flink aan invloed gewonnen in Tunesië. Het is dus allerminst zeker dat de bevolking Essids kant kiest in deze strijd.

Hoe dan ook, de premier lijkt het serieus te menen:

Premier Habib Essid had het tijdens zijn persconferentie over uitzonderlijke maatregelen om de veiligheid te versterken in “gevoelige gebieden” en op “plaatsen waar er terreurgevaar bestaat”. Er zal ook “een uitzonderlijk plan voor de beveiliging van toeristische en archeologische sites” worden ontplooid.

Ondertussen zijn reisbureau’s in actie gekomen. Thomas Cook heeft alle vluchten naar Tunesië bijvoorbeeld geannuleerd. En dan niet voor een week of twee, maar tot het einde van augustus. Dit impliceert dat het reisbureau er allerminst zeker van is dat de Tunesische regering het probleem onder controle heeft. Opvallend genoeg staat daar tegenover dat slechts 7 van de 1500 klanten van Thomas Cook op dit moment in Tunesië aangeven dat ze terug willen keren (aldus het Belgische Knack.be).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

68 reacties

 1. reageerbuis

  Dat zou natuurlijk ook in ons land moeten gebeuren. Ik heb altijd geleerd dat je de problemen moet aanpakken voor ze tot openlijke ellende leiden.

  1. Simon Brouwenstein

   We hebben hier niet de gewoonte godsdiensten te verbieden.

   1. nick

    SB… Maar een bedreigende politieke ideologie die de eigen staat bedreigd kunnen we heel goed verbieden!! Wachten is alleen nog op het ruw ontwaken van de onozele linkse kerk, die ons land met zijn waanideeen gijzeld!!!

    1. Simon Brouwenstein

     Het betreft geen politieke ideologie maar een wereldgodsdienst waarvan het overgrote deel van de aanhang vredelievende burgers zijn.
     Er zitten, net als in andere godsdiensten, gevaarlijke idioten tussen die zich op de islam baseren. Die kunnen, als ze evident haatzaaiende boodschappen verkopen de toegang tot ons land worden geweigerd en vervolgd.

     1. nick

      Domoor, het is een politieke wereld ideologie met een godsdienstig sausje om de geknechte “gelovigen” er onder te houden.
      Wanneer gaat de linkse kerk dat nu eens een keer inzien, dat zou zoveel schelen in het terugdringen van de Islam uit onze westerse beschaving.

     2. Simon Brouwenstein

      Beste Nick, als u de opponent voor domoor uitkaffert wekt dat slechts nieuwsgierigheid naar uw eigen intelligentie.
      De eerste indruk is niet hoopgevend.

     3. peter33

      ”Het betreft geen politieke ideologie”

      Nooit gehoord van Islamisme Simon?

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Islamisme

     4. -Harry

      Brouwenstein is hooggeleerd en buitengewoon hoog begaafd . Een genie , echt waar !

      Alleen stapelgek .

     5. Beukman

      Peter 33 kwoot:
      “Islamisme of politieke islam is een verzameling van politieke ideologieën binnen de islam gebaseerd op een conservatieve, letterlijke (of ‘literalistische’) interpretatie van de Koran en de Hadith.”

      Exact. Er bestaat kennelijk dus ook een niet-politieke islam, een die niet conservatief is en waarin er geen letterlijke interpretatie van de islam mogelijk is.

     6. yoko oen

      wereldgodsdienst..??????????????
      de islam is en behoort bij individuen, die een IQ hebben niet groter/hoger dan de keutel van een geit, de meesten kunnen niet lezen of schrijven, weten alleen via via hun handje op te houden voor een aalmoes, slachten niet-islamieten in de vluchtasielzoekersbootjes, en gooien ze overboord. Ik kan nog wel een paar honderd andere reden vinden, wat voor soort animals het zijn
      maar kan U aanbevelen: ga eens naar Blijdorp R’dam, dan krijg je een
      klein beetje het idee wat een wereld
      islamiet is.

   2. Terzo

    Gewoontes kunnen aangepast worden onnozele!

   3. Pimsch

    Helaas niet. Van de doodbidders in Tholen tot de geheime jihadistische haathutten in de grote steden.

   4. Anna

    Brouwenstein. Noem je dat een godsdienst die haar aanhangers oproept Joden en alle andersdenkenden te doden. Geen kritiek duldt op straffe van dood. Dat is een geweld en moord ideologie. Oproepen tot geweld en moord is bij wet verboden kennelijk is het wel via een boek (koran) toegestaan.Moskeeën zijn de kern van het geweld en de moorden.

   5. yoko oen

    ’t is geen religie, maar een overgeleverd mili
    tair k…t verhaal van die mongool uit de 6e eeuw. mooi ingelijst,enz enz., maar neem van me aan, dat het doodgewoon nog stammen zijn met een zgn stamhoofd(of hoofden), die vandaagdedag onbeheerst hun puberachtige oversupply van hormonen
    kwijt moeten aan hun ‘broeders en zusters’
    Dus lekker laten uitvechten in het mo, vér van onze bedshow. Alle moslim geinteres
    seerden in de is asap transporteren daar naar toe, ’t liefst zie ik ze op een ouderwet
    se step richting mekka via turkeye vertrekken.
    Jammer dat ze in Tunesie maar 80 mos
    keeen sluiten, ik las 800, helaas moet nog eens terug naar de opticien.

   6. carthago

    @griezelstein. De islam is ook geen religie, het is een tirannieke oorlogsbende, gebaseerd op zelf verzonnen hersenspinsels.Het zou nederigland sieren hier ook alle haatketen te sluiten binnen een week of zo.

   7. papa charlie

    Scientology vindt zichzelf ook een ‘godsdienst’…

 2. Ni28

  Misschien een voorbeeld voor Europa om deze broeinesten van kwaad te sluiten.

 3. V.K.

  -Komt dat goed uit, Europa zit te springen om radicale imams. Nou, met een beetje geluk en medewerking van de EU moet het toch mogelijk zijn dat deze 80 imams zich vrij door Europa kunnen bewegen, wie weet loopt alles voorspoedig en kunnen de moskeeën deze imams nog voor het einde van de ramadan alhier hun woord verkondigen.

 4. Bromsnor

  En ondertussen in Nederland en de rest in Europa word de ene megamoskee na de andere geopend met medewerking van de politiek zoals b.v in Gouda.

  Invloed ultraorthodoxe moslims in moskee groeit
  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/17/invloed-ultraorthodoxe-moslims-in-moskee-groeit/

 5. -Harry

  Wat schuift dat nou , hooggeleerde Brouwenstein , dat eeuwige verdedigen van de meest debiele ideologie ooit ?

  Krijg je per reactie betaald of heb je een vast bedrag afgesproken ?

  Of hebben die soepjurken jou al eens te pakken genomen zoals die Isis-strijders doen en chanteren ze je ?

  Je kunt het ons gerust vertellen hoor .

 6. Teun

  “Wij hebben hier niet de gewoonte om godsdiensten te verbieden.”
  Habib Essid verbiedt geen godsdienst, leugenaar!

  1. Simon Brouwenstein

   We hebben ook niet de gewoonte kerken of moskeeën te sluiten. Onze godsdienstvrijheid ontstond uit het streven te voorkomen dat de Staat zich met de godsdienst gaat bemoeien.

   1. Theo345

    Zodra een moskee zich bezighoudt met het verspreiden van staatsgevaarlijke doctrines, wordt dat toch anders, lijkt mij.

    1. Simon Brouwenstein

     Zeker, beste Theo, dan ontstaat ook strafrechtelijk een andere situatie .

     1. Theo345

      Maar opsporing en bewijsvoering wordt lastig als de indoctrinatie wordt uitgevoerd in de wekelijkse preek, in het Arabisch, en de moskee wil niet de vertaling publiceren.

   2. Anna

    Het is niet de islam roepen moslims. Maar al de bloederige, moorddadige terroristische aanslagen worden allemaal gepleegd door moslims in naam van allah.

   3. Anna

    Alle terroristische, bloeddorstige aanslagen worden gepleegd door moslims in naam van allah. Niet een christelijke terroristische daad gepleegd in naam van God of Jezus.Waarom zouden wij kerken sluiten. Worden daar terroristen opgevoed of klaargestoomd om alle andersdenkenden bijvoorbeeld moslims uit te moorden. Waarom zouden wij dan kerken moeten sluiten. In moskeeën gebeuren heel lelijke, kwade zaken die al de andersdenkenden treffen.

 7. Maaike

  Als die moskeeen sluiten is het helaas niet zo dat er geen radicalisering meer zal zijn.

  1. Simon Brouwenstein

   Sterker, Maaike, het zal radicalisering aanjagen.

   1. -Harry

    Je bent wéér aan het bukken , Simon .
    Beviel het ?

   2. peter33

    ”Sterker, Maaike, het zal radicalisering aanjagen.”

    Dat kan jij wel zeggen Simon, maar kan je het ook onderbouwen?

    1. Simon Brouwenstein

     Jawel, het onderdrukken van godsdiensten leidt er niet toe dat godsdiensten verdwijnen, men gaat ondergronds en radicaliseert.

     1. peter33

      En dat noem jij onderbouwen?, een mening geven is geen feit Simon, probeer het nog een keer, en dat godsdiensten niet verdwijnen is een ander onderwerp, we hebben het nu over radicaliseren.

     2. Martin van Dee.

      De Rooms Katholieke kerk moest op zeker moment ook ondergronds in Nederland. En is die geradicaliseerd?

     3. Anna

      Brouwenstein. Het katholicisme is niet geradicaliseerd ondanks dat ze in kelders,schuren en afgesloten kamers hun godsdienst moesten belijden. De katholieken worden in hun kerken niet via de Bijbel opgeroepen om moslims te doden waar gij ze kunt vinden zoals in de koran wel gebeurt om Joden en alle andersdenkenden uit te moorden. Via een boek oproepen tot moord en geweld deugt niet.

     4. Theo345

      Touché!

  2. Anna

   Brouwenstein en Maaike. Als de christenen via kerken geweld en moord zouden prediken tegenover moslims en dat dagelijks zou worden uitgevoerd.Zouden dan de kerken mogen blijven bestaan?

   1. Maaike

    Als je ziet wat met name de roomse kerk heeft uitgespookt zeg ik ja,Anna,kerken mochten blijven bestaan.

    1. Martin van Dee.

     @Maaike wat hebben misstanden met radicaliseren van doen?

    2. toetssteen

     @Maaike
     Nou meen ik me toch te herinneren dat de RK kerk (maar de rest ook) ontdaan is van de klauwen en hun almacht in moesten leveren. Achter de kerkdeur. Boekje te buiten? Oppakken en het cachot in.
     En dat voor elkeen die meent dat luchtvriendjes gaan boven vrijheid!

     1. Maaike

      Boekje te buiten, in het cachot? Overplaatsing, misschien, zul je bedoelen.

     2. toetssteen

      @Maaike
      Kan iemand zich in Nederland beroepen op religie om buiten het cachot te blijven als hij/zij een misdaad pleegt die religie gerelateerd is?
      Waarom leest u niet in plaats van meteen te gaan blèren?

  3. Theo345

   Ik denk, Maaike, dat er minder radicalisering in ons land zou voorkomen als we minder ruimhartig moslims hadden binnengehaald.
   Wat vind jij?

   1. Maaike

    Dat weet ik niet Theo. Ik denk dat er meer aan ligt dat er mensen, die ergens aan de onderkant van de samenleving bungelen, gevoeliger zijn voor radicalisering. En daar zitten veel moslims tussen. Maar het intolerante van de islam zal ook zeker meespelen. Daarom is het goed radicale moskeeen te sluiten,maar ik denk wel dat radicalen elkaar op zullen blijven opzoeken, bijvoorbeeld via internet.

    1. Theo345

     Ik zou niet weten waarom juist mensen aan de onderkant van de samenleving zouden radicaliseren.
     Jihadisten blijken vaak hoogopgeleid en schijnbaar goed geïntegreerd te zijn.

     1. Beukman

      @Theo
      Ze zijn bovendien niet geradicaliseerd geboren.
      Lastig he?

     2. toetssteen

      @Beukman
      Uitermate dom antwoord. Ruikt naar They made me do is. Kom op zeg!
      Voor een goed opgeleide is de wereld groot, dus dat : we moesten wel radicaliseren omdat we maar een ton verdienden, is hilarisch!

     3. Theo345

      Nee, Beuk, dat is helemaal niet lastig.
      Er is sprake van gerichte beïnvloeding om iemand tot jihad te bewegen.
      En waar die invloed vandaan komt, ligt nogal voor de hand.

 8. Koos_Koets

  Dat zal wel een militaire dictatuur worden in Tunesie. Prima, zo langzamerhand zou ik dat hier ook wel willen. Om de mossels weg te jagen naar de woestijn. En dan weer terug naar de democratie. Een soort noodtoestand dus. Wie stemt voor?

  1. -Harry

   Helemaal mee eens , heer Koets !
   Vóór !

  2. Simon Brouwenstein

   De heer Koets verlangt naar een militaire dictatuur en meneer Harry is dat met hem eens.

   Wat een zegen dat Koos en Harry tot een kleine excentrieke minderheid behoren. Er is dus geen enkele reden tot ongerustheid.

   1. Anna

    Brouwenstein. De echte ongerustheid veroorzaken moslims met hun islam/koran en moskeeën. Daar wordt de basis aangelegd

   2. carthago

    Net als koets en harry droom ik van een paradijselijke democratie zonder kokosnoten ,kalifaatgangers en griezelstein ,desnoods met militair geweld, maar wel snel .

    1. Simon Brouwenstein

     Het verbaast me niet Carthago. Goddank vormen jullie een kleine extremistische minderheid waar we ons verder geen zorgen over hoeven te maken.

     1. toetssteen

      @Brouwenstein
      Nou hoppa, kop in het zand, goed diep en u weet, het is de schuld van de ander.

     2. _Mediaevist_

      U meneer, bent een waanzinnige.

 9. Martin van Dee.

  Heb nooit begrepen dat toeristen naar Sousse bleven gaan. Had men zich maar enigszins in de materie verdiept had men kunnen achterhalen dat Tunesie een van de grootste leveranciers van ISIS strijders is. En dat Sousse een broeinest van extremisme is.

  1. toetssteen

   @Martin van Dee.

   http://www.rferl.org/contentinfographics/foreign-fighters-syria-iraq-is-isis-isil-infographic/26584940.html

   Veel inderdaad uit Tunesië, de aantallen vanuit Frankrijk en de UK zijn voor het Westen verontrustender.

 10. peter33

  Beukman

  Exact. Er bestaat dus ook een politieke islam die conservatief is en waarin de letterlijke interpretatie van de koran gemeengoed is, maar zowel Simon en jij blijven keer op keer de islam verdedigen alsof er niets aan de hand is, 10/20 procent van 1,5 miljard moslims zijn conservatief, met alle gevolgen van dien.

  1. Martin van Dee.

   Inderdaad, het zogeheten islamisme is een groot probleem.

  2. Beukman

   @Peter33
   Ik zeg alleen dat je het kaf van het koren moet scheiden. Dat is een goed Hollands gebruik.

 11. Geah

  Dit is de man in Frankrijk die onthoofd is door 1x raden….moslim:
  Ik waarschuw u voor een gruwelijk beeld…Desondanks moeten de mensen toch één keer die afbeelding zien, omdat morgen jouw kind dat kan zijn:
  https://www.facebook.com/610079405768582/photos/a.612702212172968.1073741829.610079405768582/731200343656487/?type=1&theater

  1. Beukman

   @Geah
   “116 personen vinden dit leuk.”
   Zullen wel 116 moslims zijn.

   1. toetssteen

    @Beukman
    De onthoofde man was een sjiiet, een Iraniër. Hop ook jij je hoofd maar diep in het zand.

 12. Stevie

  Ohhhh…wat een huichelaars …ze wisten dus allang dat er min. 80 radicale haathutten bestonden …waarom hebben ze die niet meteen gebuldozerd , afgebrand of verpletterd ???? Dit is 100% taqqiyya gel*l ..

  1. toetssteen

   Stevie
   Kan ook zijn dat ze nooit iets mochten ondernemen, lees de Arabische lente die breed werd uit geventileerd. Nu is er wel een reden.

 13. Ruud562

  Anna 27 juni 2015 at 22:05
  Theo345 28 juni 2015 at 08:13

  Touché!

 14. Seneca

  @Anna
  U vraagt sb hoe het komt dat moslims andersdenkenden en Joden oproepen tot moord op deze mensen. Het antwoord van sb: niets! Ik wil u het antwoord wel geven: zodra Joden in gevaar komen kijkt sb naar de andere kant. Hij lijdt aan rabiaat antisemitisme en is zelfhater. Wat hem betreft komt de moslim overheersing morgen.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.