VVD wil ‘zetelrovers’ aanpakken

De liberalen willen een barriere tegen ‘zetelroof.’

De VVD is er niet blij mee dat er individuele parlementariërs zijn die door een partij in de Tweede Kamer worden, maar vervolgens voor zichzelf beginnen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer van dat soort ‘zetelrovers’ geweest, en de VVD heeft daar onderhand dus genoeg van.

De Telegraaf legt uit:

De liberaal ziet met lede ogen aan dat Kamerleden die niet op eigen kracht maar in het kielzog van een lijsttrekker zijn gekozen, voor zichzelf kunnen beginnen met allerlei privileges. Zo krijgen ze een deel van het budget mee van hun oude partij om ondersteuning mee in te huren. „Ik heb daar toch grote moeite mee”, zegt [VVD-Kamerlid Helma] Neppérus. „Zo’n zetel hoort bij een partij.”

De afgelopen maanden zijn het vooral PVV’ers geweest die zich uit hebben gesproken tegen zetelroof. Blijkbaar staan aanhangers van die partij niet alleen. Ze kunnen in ieder geval op de steun van de VVD rekenen, en misschien ook wel op die van andere partijen.

Critici zullen stellen dat dit niet zo gek is aangezien het in het belang van die partijen is om ‘zetelrovers’ aan te pakken. Het zijn immers niet zo zeer kiezers als de partijen zelf die er nadelen van ondervinden als parlementariërs hun partij verlaten en voor zichzelf beginnen. Zij nemen dan spreektijd én geld met zich mee, wat ten koste gaat van hun oude partij.

Daarnaast zijn er levensvatbare partijen, aldus critici, die zich met succes hebben afgesplitst. De PVV van Geert Wilders is daar één van. Als de voorgestelde veranderingen in 2003 waren toegepast had Wilders zijn PVV in alle waarschijnlijkheid nooit kunnen oprichten. In 2004 brak hij immers met de VVD, maar hij bleef wel in het parlement. Hij zette toen Groep Wilders op, welke later veranderde in de Partij voor de Vrijheid (PVV). Ook heeft het er alle schijn van dat er een nieuwe succesvolle afsplitsing is: VNL van Bram Moszkowicz en Joram van Klaveren. Deze partij komt, ironisch genoeg, voort uit de PVV en staat in de peilingen op dit moment op twee zetels.

Tenslotte behoort niet ‘elke zetel’ toe aan een partij. Er zijn Kamerleden – denk in het verleden aan Rita Verdonk, maar tegenwoordig ook aan Pieter Omtzigt – die op eigen kracht in de Kamer zijn gekomen, dit door middel van voorkeurstemmen. Kunnen zijn op dezelfde behandeling rekenen als andere afsplitsingen terwijl zij wél hard kunnen maken dat ze hun positie aan zichzelf hebben te danken?

Natuurlijk staat daar tegenover dat het overgrote deel van de Kamerleden inderdaad de Kamer inkomt vanwege de lijsttrekker en de naam van de partij. Voorstanders van Neppérus’ plan zullen dat als het belangrijkste argument zien om ‘zetelroof’ toch tegen te gaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. V.K.

  -Voordat ze op de verkiezingslijst komen, deze mensen een loyaliteitsverklaring laten tekenen, met uiteraard zware sancties indien zij niet met de fractie meestemmen.
  -Ook het uitbetalen zoals al bij de SP gewoon is, kan de VVD natuurlijk in overweging nemen.

  -Om het circus toch nog een beetje geloofwaardig te houden moeten we kamerleden welke met voorkeusstemmen de kamer zijn ingekomen en in belang van het collectief tegen hun eigen motie stemmen natuurlijk koesteren.

 2. JanvanEechoud

  “Ook heeft het er alle schijn van dat er een nieuwe succesvolle afsplitsing is: VNL”.
  Jammer dan, Michael. Gaat hem niet worden.
  Of denk je dat er veel mensen met oneerlijke mensen in zee willen?
  Hier op DDS zie ik er wel een stelletje die geen moeite zouden hebben met schunnige ideeën. … en dat zijn beslist niet de pvvers.

 3. Sorensen

  In 2002 begonnen we in Rotterdam nog voor de eerste raadszitting met een zeteldief. Zeer lucratief omdat iedere afsplitser een basisfractievergoeding kreeg van ong.€ 40.000,- Dit leidde uiteindelijk tot zes afsplitsers bij Leefbaar Rotterdam en afsplitsers bij GL (tegen vrouw als fractievz.) en PvdA (oud leerling die zich ergerde aan de wijze waarop over o.a. mij werd gesproken)
  Bij de volgende verkiezingen is het krijgen van een basisfractievergoeding afgeschaft! Gevolg: Geen afsplitsers.
  De regentenpartijen hebben een grabbelton. Daarin zitten allerlei lukratieve baantjes bij de overheid of semi-overheid. Afsplitsen betekent: Niet grabbelen en zal daarom veel minder voorkomen.
  Een lidmaatschap van de PVV betekent sowieso uitsluiting van dit soort betrekkingen en afsplitsers hopen zo weer een beetje geaccepteerd te worden.

  Tenslotte: De promotie van VNL is weer ergerniswekkende wishful thinking.

  1. Maaike

   Waarom vertelt u niet waarom de afsplitsers van Leefbaar Rotterdam afsplitsten, en van Groen Links en de PvdA wel?

  2. Sorensen

   Ik dacht dat het duidelijk was.

   1e afsplitser maakte zijn dochter voor € 40.000,- per jaar medewerkster.
   2e Afsplitser heb ik er uitgeknikkert (extreem rechts) en hij kreeg een medestander, die tuk op de € 40.000,- zich weer van hem afsplitste. Ze hoefden de uitgave van het fractiegeld uiteindelijk niet te verantwoorden!!!
   4e. Wilde LR omdopen tot LPF Rotterdam met zichzelf als fractievoorzitter. Ging niet door toen is hij met medewerking van Mat Herben voor zichzelf begonnen.
   5e en 6e splitsten zich af na hoge plaats op de kieslijst.
   Voila.

   Niets geheim hoor.

   1. Simon Brouwenstein

    Dit soort gedonder komt soms voor bij fatsoenlijke partijen maar is regel bij populistische amateurs.

    1. Sorensen

     Klopt Simon. Daarom gaan we te raden bij mensen die wel iets te vertellen hebben zoals jij en kijk voor de vierde keer op rij 14 van de 45 zetels in de belangrijkste stad van het land.
     Als je verder ons populistische amateurs van je professionele commentaar wilt voorzien graag!

     Ik houd het verder voor gezien op deze site.

 4. Seneca

  VVD maakt zich druk om ‘zetelrovers’ De VVD kan zich beter inzetten om van NL een leefbaar land te maken dat niet op weg is om een 2e Griekenland te worden.

  1. Maaike

   Waaruit blijkt dat wij op weg zijn naar een 2e Griekenland Seneca? En waarom klaagt u uberhaupt? U woont in een van de veiligste, welvarende ter wereld.

   1. Maaike

    Foutje: u woont in een van de veiligste, welvarende LANDEN ter wereld.

 5. Maaike

  In feite moet je frank en vrij je standpunt ook binnen de partij kunnen innemen. Als de partij vindt dat jouw standpunt niet past binnen departij moet het niet te moeilijk zijn om uit de partij te gaan om met jouw standpunten in de tweede kamer kunnen blijven zitten.
  Aan de andere kant wordt zo de situatie steeds onhoudbaarder. Je krijgt steeds meer partijtjes en hoe meer partijtjes bij elkaar,hoe moeilijker om tot een eenduidig standpunt te komen. Je zou inderdaad naar voorkeursstemmen kunnen kijken.

  1. Sorensen

   Als je op een kieslijst gaat conformeer je je met het partijprogramma. Zo eenvoudig is het.
   Ik vind wel dat, als er steekhoudende argumenten zijn verwijsbaar naar dat programma, de fractiedisipline kan worden losgelaten.

 6. moreno

  @Sorensen
  Jij bent een leugenaar hoezo lidmaatschap van de PVV, je kan helemaal niet lid worden van de eenmanszaak de pvv leugenaar dat je bent .
  Dan heb ik het nog niet over die dubbele banen van die pvvers slapend rijk noemen ze dat want ze doen geen bal voor alleen hand opsteken op bevel van hun godheid.
  Ale er iemand is die niet voor het geld doen dan zijn het de echte socialisten dus niet de salonsocialisten pvda heb je dat begrepen leugenaar en ophister dat je bent.

  1. V.K.

   -@ Simon,

   -Sterker nog, in 2002 bestond de PVV nog niet.

  2. Sorensen

   Agossie.

   Mijn stelling dat een discussie met policor mensen altijd eindigt in schelden vanuit policorhoek wordt weer eens bevestigd.

   Vallen over mijn interpretatie, dat een openlijke keuze voor de PVV een lidmaatschap genoemd wordt (juridisch inderdaad onjuist) en daarna in de stijl van een zesjarige proberen mij van repliek te dienen! Zielepootje.

   1e en laatste keer dat ik reageer op anonieme helden.

   1. cmsuijkerbuijk

    @ Sorensen
    22 juni 2015 at 14:25
    Geheel met je antwoord eens, behalve dat je deze Moreno policor vindt.
    Deze Moreno (een lafhartig gevluchte communist uit Chili ten tijde van Allende) is iemand, die PVV’ers wil laten executeren zoals NSB’ers na de oorlog, of wil laten “behandelen” zoals ISIS met tegenstanders doet (onthoofden), op wil laten sluiten, verbannen, monddood maken, in psychiatrische instellingen wil laten opnemen, heropvoeden, maar daarbij wél mateloze bewondering heeft voor moordenaars, martelaars en sadisten als Guevara, Chavez, de broertjes Castro, Stalin, Lenin, Mao, Pol Pot, Niemeijer en noem het communistische moordenaarstuig maar op. En die Moreno durft dan anderen schaamteloos de maat te nemen!

    1. Simon Brouwenstein

     U begint zich nogal aan te stellen, heer Suijkerbuijk.
     Dit is ronduit gênant om te lezen.
     Moreno drukt zich soms kras uit maar vergeleken bij iemand als Harry en vele anderen hier is hij de gematigdheid zelve.
     U weet dat van sommige van zijn uitlatingen afstand nam maar u schiet bij het woord communisme in een hysterische koliek. U kunt, net zoals mevrouw Gielah, eenvoudig niet tegen andersdenkenden. De vraag rijst dan wat u in hemelsnaam op een debatforum zoekt.

  3. Epimenides

   Tjongejongejonge,

   Paardenrookvlees gegeten..?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.