Als Grieken ‘ja’ stemmen, treedt Varoufakis af

De Griekse minister van financiën Yannis Varoufakis treedt af als de Grieken ‘ja’ stemmen bij het referendum aanstaande zondag.

Ook zegt de minister dat hij liever zijn rechterarm zou afhakken, dan een akkoord te tekenen dat geen Griekse schulden saneert. De minister toont zich in een interview met Bloomberg TV strijdbaar. Hij weet zeker dat de banken in Griekenland dinsdag gewoon weer opengaan omdat de Europese Centrale Bank toch wel genoeg geld heeft.

Varoufakis verwacht niet te hoeven aftreden, want hij gaat ervan uit dat de Grieken ‘nee’ zullen stemmen bij het referendum aanstaande zondag.

“There won’t be a ‘yes’ verdict. The Greek people have enough of extending and pretending. Like the rest of the world, by the way”

Als de Grieken toch ‘ja’ stemmen, zal Varoufakis direct aftreden. Dat betekent niet dat hij geen rol meer zal spelen, want hij wil de regering blijven helpen en adviseren in zo’n geval.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. poldi

  Varoufakis, het omgekeerde van Rutte.

  De ene tekent niet zomaar, de andere kun je ’s nachts wakker maken om te tekenen.

  De ene denkt aan zijn volk, de andere vindt het belangrijker zijn EU bazen te plezieren.

  De ene heeft ruggegraat, de andere gaat moeilijke situaties liever uit de weg.

  De ene houdt vast aan soevereiniteit, de ander zegt dat wel tijdens verkiezingstijd, maar na winst en ontvangst van de felicitaties uit de EU gooit die nog veel harder de soevereiniteit over de schutting dan voorheen.

  De ene wil dat de toekomstige generatie het beter heeft, de andere legt voor honderden miljarden aan ESM-verplichtingen op de toekomende generatie.

  1. Wouters

   Ik zie één emigratie aankomen…

   1. Terzo

    Ja er dobbert genoeg vuil deze kant uit…..

   2. Lost Paradise

    Ha, ik je net voor. Ik ben vandaag bezig met een garageverkoop om binnen de geplande 3 maanden dit zinkende schip te kunnen verlaten en in te ruilen voor een plek met rondom natuur en buitengewoon weinig mensen.

    1. Simon Brouwenstein

     Dat is een goed plan, beste Lost Paradise!

     1. Lost Paradise

      Ja, dat is een uitstekend plan. Sterker: het anderhalf jaar oude draaiboek voor ontsnapping nadert zijn voltooiing en is dus bijna realiteit. Weg uit dit magniet-land met zijn nivelleringsobsessie, de dood-in-de-pot op elk gebied, de totale uitkleding van burgers zonder enige privacy en gecontroleerd tot hun hartslag. Het land van de absurde regels, eenvormigheid en krankzinnige boetes, van BOA’s en kleyne luyden (politici). Vertrekken, dat zou ieder weldenkend mens moeten overwegen. Maar daar hoort u niet bij vermoed ik. En nee, ik ben geen rancuneuze kleinburger, maar tel mijn knopen en trek mijn conclusie. Succes hier verder Brouw.

  2. loritta

   Heel duidelijk en helemaal terecht!

 2. Wim

  Dat is wat anders dan in ons landje, als daar een referendum is wat anders uitpakt dan de heren politici willen gaat die de prullenbak in met de woorden ,dat stommen volk kan naar de klootten lopen.

 3. V.K.

  -Politici welke speculeren om hun hand af te hakken als ze hun zin niet krijgen horen in een inrichting thuis.

 4. Simon Brouwenstein

  Ik acht de kans groot dat de ja-stem gaat winnen. Dan zijn we gelijk van dat zooitje linkse amateurs af.

  1. Terzo

   We? Behoor je nu ook al tot het Griekse volk Wim?

  2. CJD

   En dan? Hoe denk je dat de toekomst in Griekenland gaat verlopen? Deze linkse amateurs zijn democratisch door het Griekse volk gekozen, leuke democraat die jij bent. Dit heeft een reden: De Grieken hebben het gehad met de bezuinigingen, corrupte politici en ambtenaren die miljarden op de bank hebben staan op Zwitserse accounts terwijl de meeste mensen in armoede leven. Dat jij dit normaal vind en juist toejuicht zegt alles over jouw rechtvaardigheid besef. Wat als deze regering valt? Dan mogen de Grieken weer naar de stembus en dan lijkt het me waarschijnlijk dat Syriza weer aan de macht komt. Kortom zitten we dan precies in de zelfde ellende. Als een ander regering die de bezuinigingen gewoon zal voeren aan de macht komt zal er wellicht een revolutie plaats vinden want zo ver vandaan is dit land niet eens. Hoeveel plunderingen, vernielingen massa demonstraties heeft dit land nodig voordat jij jouw kortzichtig, kleinzielig denken eens veruit en die schelpen van je oogkleppen af laat glijden ?

  3. Lieftinck

   Nieuw uitgelekt IMF rapport.

   Er moet nog 50 miljard extra naar de Grieken om in de Eurozone te blijven, en dan zijn ze nog in 2030 failliet met een hoge werkeloosheid. Misschien kan Simon collecteren?

   Ook moeten er schulden afgeschreven worden, hetgeen betekent dat wat wij uitlenen, wij nooit meer terug krijgen.

   http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24226608/__IMF__50_miljard_nodig_voor_Grieken__.html

   IMF: 50 miljard nodig voor Grieken
   door Martin Visser
   Griekenland heeft nog eens €50 miljard nodig én schuldafschrijving. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een analyse van de houdbaarheid van de Griekse schuld die vandaag is gepubliceerd.

   „Al met al, onder het door de instellingen aan de Griekse autoriteiten voorgestelde pakket, worden de financiële behoeften geraamd op circa €50 miljard vanaf oktober 2015 tot eind 2018, waarbij nieuw Europees geld minstens €36 miljard zal zijn over een periode van drie jaar”, zo stelt het IMF.

   In deze analyse wordt verondersteld dat het IMF nog altijd bereid is eenderde van de leningen te verstrekken. En de financiering tot oktober moet komen van gelden die al waren toegezegd. Omdat het huidige programma op 30 juni is verlopen, is dat inmiddels problematisch

 5. V.K.

  – wanneer je bij jezelf je rechterhand afhakt, ga verder door het leven als iemand met een linkerhand waar bloed aanzit, na ja, daar zijn er al zoveel van, dat valt niet meer op.

 6. Wilhelmson

  Zolang de GR niet hun eigen broek kunnen ophouden , moet ze maar in een rokje lopen.

  1. Wim

   Over eigen broek op houden, Nederland staat bijna 500 miljard in de schuld

 7. Wilhelmson

  Verder vind ik het maar normaal in een democratie , als de kiezers ja zeggen, het neen-kamp plaats maakt.
  Dat dan in tegenstelling tot de EU, waar als we al eens mogen deelnemen aan een referendum we neen-stemmen, de EU ons negeert. Meestal trouwens mogen we überhaupt niet stemmen over wie of wat er in de EU gebeurt. Zoiets heet dan dictatuur, met dat voordeel dat een dictatuur vaak wel democratisch gekozen werd, en de EU zelf dat niveau van democratische vergelijk kan doorstaan.

  1. Wilhelmson

   niet kan doorstaan

   1. CJD

    Klopt

 8. Wim

  Ik zie wel op TV en in de media dat het modder gooien naar de Grieken is begonnen de doem scenario’s bij het nee vliegen om de oren. Het doet mij denken aan wat jaren terug deze misselijker propaganda toen ook iets met een referendum.

 9. Nicky

  @Poldi, zit wat in zo’n vergelijking!

  Maar ik weet niet of we altijd precies weten wat de Grieken nu eigenlijk bedoelen.
  Ik was daar vele jaren geleden en het viel me op, dat die volkeren, vanaf Griekenland naar het zuiden (tot en met Midden Oosten, Irak meen ik); JA bedoelen als ze nee schudden en NEE bedoelen als ze Ja knikken, ev. met een tonggeluid bijvoegend.

  Misschien heeft iemand anders die ervaring ook gehad? Is mss alleen in Griekenland zo? Ik meen ook in Turkije en Irak dat ze dat deden.

  1. CJD

   U verward de Grieken met de Bulgaren. Die knikken idd ja als ze nee bedoelen

 10. Nicky

  Tot en met India zelfs geloof ik… die maken ook zo’n rare en grappige schudding met hun hoofd als ze iets mooi vinden. Of zo.

 11. Nicky

  Okay CJD, daar ben ik ook wel doorheengetrokken ooit. Misschien daarom dat ze de Bulgaren hebben binnengelaten in het EU monster.

  Ze bedoelden NEE, terwijl ze JA hadden geschud en die klojo’s in Straatsburg hebben ze dan maar binnengelaten…

  1. CJD

   Ik denk dat het die klojo’s in straatsburg sws weinig uitmaakt of ze ja of nee hadden geknikt. Democratie hebben deze criminelen bende lak aan

 12. Daniel

  Het is overal één pot nat.
  Niet alleen Grieken zijn grote oplichters, schrijft Wolter Buikema, belastingadviseur in Groningen in dit opiniestuk.
  Enkele nuanceringen zijn volgens hem op z’n plaats. ‘Vooral de Duitse en Franse banken zagen hun kans schoon om veel geld te verdienen met het aan Griekenland verkopen van nog meer kredieten dan het land al had toen het lid werd van de euro.

  Zijn die bankiers niet net zulke grote oplichters als die corrupte Grieken?

  Wij kunnen beter de EU verlaten, het gaat daar om niet om de burgers, het gewone volk.

  Je hoort altijd dat de Europese Unie vrede en veiligheid heeft gebracht, maar het Europese project ging om vrede, veiligheid én welvaart.

  De belofte was dat iedereen beter zou worden van de Europese samenwerking, ook de gepensioneerden en mensen die niet veel verdienen.

  Maar vraag nu aan de mensen in Griekenland of ze er beter van zijn geworden.
  Vraag het aan Spanje, vraag het aan Portugal. Vraag het aan de Nederlandse gewone burgers, de vrachtwagenchauffeurs, de stukadoors etc.,
  Ik denk dat zij nee zeggen.

  1. CJD

   Ik hoop vurig op een NEE tijdens de referendum

   1. Simon Brouwenstein

    Beste CJD,

    Bereidt u zich ten behoeve van uw zielenvrede wel voor op de mogelijkheid dat het anders gaat uitpakken?

    1. Lost Paradise

     En hoe gaat Simon om met zijn zielenrust als het een krachtdadig ‘nee’ wordt? Al voldoende tranquilizers in huis? Of los je het meditatief op?

 13. Bromsnor

  Yannis Varoufakis heeft gegokt en verloren.

  Volgens de laatste peilingen zal een meerderheid van de Grieken “ja” stemmen.

  1. Simon Brouwenstein

   Daar ga ik ook van uit, beste Bromsnor, en dat is de best denkbare uitkomst: we zijn deze regering van linkse prutsers kwijt en de EU komt er sterker uit.

 14. Lieftinck

  Er moet 50 miljard EXTRA (simon betaal jij even) naar Griekenland, er moeten schulden afgeschreven worden (wij krijgen onze geld niet meer terug) en dan nog is volgens het IMF Griekenland in 2030 failliet, en een hoge werkeloosheid.

  Simon baseert zich op propagandazenders zoals Hilversum 1. Ik baseer mij liever op de mening van erudiete economen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24226608/__IMF__50_miljard_nodig_voor_Grieken__.html
  MF: 50 miljard nodig voor Grieken
  door Martin Visser
  Griekenland heeft nog eens €50 miljard nodig én schuldafschrijving. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een analyse van de houdbaarheid van de Griekse schuld die vandaag is gepubliceerd.
  „Al met al, onder het door de instellingen aan de Griekse autoriteiten voorgestelde pakket, worden de financiële behoeften geraamd op circa €50 miljard vanaf oktober 2015 tot eind 2018, waarbij nieuw Europees geld minstens €36 miljard zal zijn over een periode van drie jaar”, zo stelt het IMF.
  In deze analyse wordt verondersteld dat het IMF nog altijd bereid is eenderde van de leningen te verstrekken. En de financiering tot oktober moet komen van gelden die al waren toegezegd. Omdat het huidige programma op 30 juni is verlopen, is dat inmiddels problematisch.

 15. Lieftinck

  Simon is pas tevreden als Griekenland helemaal kapot is gemaakt, en dat voor een man die zich beroept op zijn Christelijke taak!

  1. Simon Brouwenstein

   Ik meen dat Griekenland kapot zal gaan als ze uit de EU zal stappen, beste heer Lieftinck.
   Ik ben me niet bewust van een christelijke taak, dus die veronderstelling moet u wellicht nog even toelichten.

   1. Lieftinck

    Nobelprijswinnaars zeggen dat Griekenland kapot gaat als ze in de Eurozone blijven, maar onze Simon weet het beter!

    Nog een nieuwtje, de Grieken hoeven, als het aan Lagarde van het IMF, maar hulpje van Frankrijk, de leningen pas over, HOUD JE VAST, 60 JAAR terug te betalen.

    De leningen worden dus kwijtgescholden, en de Griekse economie zal, met 50% jeugdwerkeloosheid, blijvend niet performen

    http://www.nu.nl/economie/4080584/griekenland-heeft-schuldenverlichting-en-extra-financiering-nodig.html
    Looptijd verdubbelen

    Mocht Griekenland uiteindelijk de vereiste hervormingen doorvoeren, dan moeten de overige eurolanden volgens het IMF stappen zetten om de schuldenlast van Griekenland dragelijk te maken. Een van de opties zou dan zijn de looptijd van tal van leningen te verdubbelen.

    Aanstaande zondag vindt het referendum plaats waarin de Grieken beslissen of zij akkoord gaan met een steunpakket, in ruil voor bezuinigingen en hervormingen.

 16. Lieftinck

  In een eerdere reactie schreef u dat u nu eenmaal uw Christelijke taak deed, met uw reacties.

  Ik baseer mij liever op economen zoals Paul Krugman
  Deze econoom is NOBELPRIJSWINNAAR!!!!!! en vindt dat het beter is dat de Grieken de Eurozone verlaten.

  Nu weet ik wel dat u zich veel slimmer acht, maar toch!

  Ook in de Amerikaanse- en Australische kranten vind je dat de meeste economen het hiermee eens zijn. Bij de staatsomroep zul je deze meningen niet vinden, daarom is het ook de staatsomroep!

  Paul Krugman Urges Greeks To Vote ‘No’ On Bailout Referendum

  http://www.huffingtonpost.com/2015/06/29/krugman-greek-bailout_n_7687960.html

  In a New York Times blog post published Sunday evening, the Nobel Prize-winning economist argued that the July 5 referendum would simply preserve the same dysfunctional austerity regime that has left Greece languishing for five years.

  In that case, Krugman said, it would perhaps be better for Greece to leave the euro, reissue the drachma as a currency and simply try to weather the economic tumult that would result.

  1. Simon Brouwenstein

   Beste heer Lieftinck,

   Krugman kijkt vanuit een eenzijdig economisch perspectief.Ik sluit niet uit dat hij daar gelijk in kan hebben maar daar gaat het bij Griekenland helemaal niet om. Als het een puur economische kwestie zou zijn had de EU haar verlies allang genomen en Griekenland laten stikken.
   De belangen liggen veeleer op het geopolitieke vlak en dat mag een paar centen kosten.

   1. CJD

    Uiteraard! Geopolitieke belangen zijn veel belangrijker dan menselijke overwegingen toch?

    1. Simon Brouwenstein

     Beste CJD,

     Er zijn weinig zaken die de menselijke belangen zo ingrijpend kunnen raken als geo-politieke spanningen.

     1. CJD

      Dat is natuurlijk onzin. Denk je dat de gemiddelde burger in Griekenland, de gemiddelde man die geroepen werd om te vechten in de oorlog ook maar een f… gaf om de politieke belangen??? Natuurlijk niet! Belangrijk is dat ze zekerheid hebben, genoeg eten op tafel voor zichzelf en hun gezin. Dat is waar het om draait voor gewone burgers. Geopolitieke belangen dienen alleen de regeringsleiders, banken en het grootkapitaal

 17. CJD

  Griekenland zal nog lang in de ellende zitten vastgebonden aan de wethouders van de corrupte EU. Intussen zijn de nazi’s (Gouden Dageraad) een opmars aan het maken. Griekenland en in feite de hele EU is de nieuwe Weimar republiek. De geschiedenis herhaalt zich!

  1. Lieftinck

   Vanmorgen op hilversum 1, over de Griekse problemen. Kinderen eten daar al uit prullenbakken en door een NGO wordt alarm geslagen over de armoe in Griekenland, ben even de naam kwijt van die organisatie.

   De Euro maakt meer kapot dan je lief is, en dit zal niet veranderen als de Grieken in de Euro blijven.

   1. CJD

    Ik heb scholingen gehad die beweren dat een revolutie de enige middel is tot verandering die als laatste middel wordt ingezet. Als men niks te eten heeft heeft men ook niks te verliezen. Onderhand hoop ik stiekem hierop

    1. Simon Brouwenstein

     De linkse revolutie vond met Syria al plaats, beste CJD, en die streeft er naar Griekenland los te maken van de EU zodat ze als Derde Wereldland de afgrond van totale verpaupering in kan storten.
     Het enige dat Griekenland kan redden is de wil van het volk dat in de gaten krijgt dat ze werden bestuurd door idioten.

     De burgemeester van Athene zei het gisteren wel treffend: de EU maakte de fout te denken dat het Griekse Volk en de Griekse regering hetzelfde zijn. Dat is niet het geval.

     1. CJD

      Het enige dat Griekenland kan redden is de wil van het volk dat in de gaten krijgt dat ze werden bestuurd door idioten.

      It takes one to know one.

 18. Nicky

  CJD, Thesis (Griekse volk) versus Antithesis (EU), om tot een nieuwe Synthesis te komen. En wat zou dat dan kunnen zijn haha.

  Volgens Marx zou die Synthese Het Ideale Vredige Communisme zijn, na alle bloedige onvolmaakte Socialistische vormen na zovele revoluties te stoppen.

  Maar dan… als je ‘struggle’ als basis van je hele verdorven en gehersepoelde mindset hebt, ben je nooit tevreden.

  Ik heb een tijd in Israel gewoond, en een kibbutz had een zwembad. Maar ze wilden er nog een, omdat de andere kibbutz er ook twee hadden.
  En zo begon het met alles, teevee, sport, enz.

  Ook het zeer ver doorgevoerde, en sympathiek lijkende kibbutz systeem werkt uiteindelijk niet echt (hoewel de Moshavs, met duidelijk meer vrijheid, m.i. dat wel deden).

  Het begin is, dat de mens zich moet bekeren, from the inside out. Bekeren van bijv. zelfgerichtheid.

  Als de Grieken dat gaan doen, en uit hun luie hangmatten komen en tot hun 70e gaan werken, dan zou verbetering al na een generatie te zien zijn!

  Ik leg dit toch maar even uit, niet zozeer aan u, maar aan die verwaalde Marxist Moreno, die – als hij uw aanmoediging voor De Revolutie leest – hij door zijn onnozelheid nog wordt gesterkt ook hier.

  1. CJD

   Het is nogal kort door de bocht en geraliserend om Grieken te bestempelen als lui vind je niet. Tegen jou geef ik dan ook hetzelfde advies als Brouwenstein. Ga maar in de schoenen staan van de hardwerkende mensen in Griekenland die gedwongen worden om hun broekriem nog strakker te maken dan het al is. Dat jij hier met een onnozele verhaal komt over zwembaden is totaal van het zotte en laat alleen zien dat jij een verwend nest bent die uit een bevoorrechte positie beoordeelt. En dan lekker schijnheilig over de liefde van Jezus zitten preken.

   1. Simon Brouwenstein

    Beste CJD,

    Uw betrokkenheid voor de hardwerkende mensen in Griekenland blijkt niet uit uw onverantwoorde pleidooi dit EU-land in de steek te laten. Het is me bekend dat u met veel andere economische koekenbakkers denkt dat dit land snel uit de problemen zal komen als we ze met de drachme de economische wildernis in sturen maar dat verhaal is lichtzinnige onzinpraat over de ruggen van de hardwerkende grieken die u zegt te willen beschermen.

    1. CJD

     Als het volk zondag ja stemt dan zei het zo. Een referendum is nou eenmaal de stem van de meerderheid van de burgers maar het feit dat de sympathie binnen 2 dagen zo snel veranderd is heeft alles te maken met stemmingmakerij en propaganda van buitenaf + het tactiek om de Grieken de komende dagen het leven zo zuur mogelijk te maken door ze toegang te weigeren tot hun bezittingen op de banken. Ik voorspel dat de Grieken ja zullen stemmen zondag, dat er nieuwe verkiezingen uit worden geschreven in de nabije toekomst en er op de volle orgel gepropageerd zal worden voor de pro EU marionetten. Als de neoliberale centrum rechtse partijen weer aan macht zullen komen gaat het het echter zeer achteruit gaan met de leefbaarheid binnen dit land. Toenemende ontevredenheid, rellen, plunderingen en een opmars van de fascistische Gouden Dageraad zullen het gevolg zijn. Heb je dan je zin Simon.

     1. CJD

      En wat ik eerder zei over de revolutie heeft trouwens niks met Syriza te maken aangezien een revolutie vanuit een rellende menigte komt en heeft verder niks met het parlementaire democratie te maken

    2. CJD

     Ach nou heeft het toch weer uit opportunistische redenen voor jou met economie te maken? Je gaf net aan dat voor jou de geopolitieke verhoudingen prioriteit hadden. Weet jij überhaupt nog zelf wat je schreef?

     1. Simon Brouwenstein

      Ik sprak over de geopolitieke belangen om te verklaren waarom de EU in strijd me haar economische belangen Griekenland blijft helpen.
      Dat deze situatie, en zeker een vertrek uit de EU, voor de Grieken ellendige economische gevolgen heeft zal ik niet ontkennen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.