Basisscholen: Heelys schoenen met wieltjes gevaarlijk!

Schoenen met wieltjes in de hak, dat zijn Heelys. Ze zijn populair omdat kinderen erop kunnen rollen. Maar scholen waarschuwen voor deze schoenen omdat ze onveilig zijn.

De Heelys zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar werden de sneakers met wieltjes jaren geleden al populair. De bedenker, Roger Adams, liet zich inspireren door kinderen op skateboards en rolschaatsen. Hij opende een paar sportschoenen en stopte wieltjes in de hak. Met de Heelys kunnen kinderen gewoon lopen. Verplaatsen zij hun gewicht naar achteren, dan kunnen zij rollend verder gaan. Dat lijkt sterk op skaten. Inmiddels hebben 30.000 Nederlandse kinderen de sneakers met wieltjes. Verkopers in ons land verwachten een nog grotere stijging van dit aantal.

Basisscholen zijn helemaal niet blij met de populariteit van de Heelys. De wieltjes laten sporen op de vloer achter. En, belangrijker: regelmatig gebeuren er nare ongelukken met de schoenen. Zo verliezen kinderen makkelijker hun grip en evenwicht als ze op deze schoenen naar beneden gaan. Op dat moment vallen ze bijvoorbeeld van de trap, iets dat vaak gebeurt op scholen. Sommige basisscholen hebben de Heelys zelfs al verboden.

De Prins Floris Basisschool in Papendrecht besteedde in hun nieuwsbrief aandacht aan de sneakers met wieltjes en waarschuwen ouders voor de gevaarlijke situaties die hiermee ontstaan. De meeste scholen zien daarom liever dat ouders veilige schoenen kopen voor hun kinderen. Met de oproep voor veilige kinderschoenen willen de basisscholen dan ook het aantal ongelukken in schoolgebouwen drastisch verminderen.

Bekijk hieronder een “How to Heely” video van Heelys.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. ktm690smcr

  Een trap aflopen lijkt mij wel riskant met wieltjes in de hak

 2. V.K.

  -Kan me herinneren dat ik mijn rolschaatsen ook niet af deed in school, het traplopen ging prima wanneer je je voeten dwars op de treden zette. Uiteraard ben ik ook hier achter gekomen na een enorme val van de trap te hebben gemaakt.
  -Tsja, om strepen op het linoleum te zetten heb je niet persé rolschaatsen nodig, stevige kinderschoenen met spekzool kan ook.

  -Ha ha, eigenlijks is er in al die jaren niets veranderd.

 3. Mart

  Dan kom je tòch weer uit op gewone rolschaatsen met minder wieltjes.

 4. SuzanneJansen1

  Een trap lopen is inderdaad super riskant met deze schoenen. Gelukkig zijn de meeste ouders zich ervan bewust. Mijn dochters tiende verjaardag staat voor de deur en ze was meteen duidelijk over wat ze als cadeau wilt ontvangen: namelijk de heelys. De schoenen zijn best prijzig en uit het buitenland bestellen durf ik niet. Na lang zoeken vond ik ze voor een voordelige prijs op deze site: schoenen-met-wieltjes.nl een nadeel: de site is nog niet online. Maar gelukkig is me dochter pas over 6 weekjes jarig en kijkend naar hoeveel het scheelt wacht ik wel tot de site actief is.

  1. SuzanneJansen1

   Ik zie helaas dat de site die ik voorstelde niet klikbaar is, jammer. Hierbij nog een poging: Schoenen-met-wieltjes.nl.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.