China verwijdert 1200 kruisen van kerkelijke voorgevels

Het diepe wantrouwen jegens religies heerst nog altijd binnen het communistische China.

Veel Chinese kerken moeten het sinds kort stellen zonder hun grote kruis aan hun gevel. Op last van Beijing zijn er in de afgelopen dagen bij meer dan duizend kerken kruisen weggehaald:

Dankzij een campagne van de communistische partij zijn in China bij 1.200 christelijke kerken de kruisen van de daken verwijderd. De officiële motivering voor de actie, zoals beschreven in de staatskrant Global Times, is dat het veiliger en mooier zou zijn.

Op de kerkgebouwen pronkten voorheen heldere rode kruisen. Volgens de autoriteiten zijn de medewerkers van de kerken ‘zeer coöperatief’ bij het verwijderen ervan. Mensenrechtenactivisten beschuldigen die autoriteiten ervan de snelle groei van de christelijke kerken te vertragen.

China is al sinds de machtsgreep van Mao Zedong een communistisch land. Eigen aan communistische landen is ook dat ze staatsatheïstisch zijn. Dat wil zeggen: dat religies er niet getolereerd en actief bestreden worden. De afgelopen jaren heeft China met name het christendom soepel behandeld, maar de overheid ziet de religie momentel wel in toenemende mate als een bedreiging. Zowel het katholicisme en het protestantisme groeien daar hard; harder dan de communistische beweging. Inmiddels telt het Aziatische land namelijk maar liefst 100 miljoen christenen. Ter vergelijking: er zijn slechts 88 miljoen leden van de Communistische Partij.

De Communistische Partij heeft het niet alleen aan de stok met christenen. Ook zijn er geregeld schermutselingen met de islamitische Oeigoeren in het westen van China, en geldt de boeddhistische leider van Tibet – de Dalai Lama – als een staatsvijand.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Nicky

  Ach ja, socialist/communisten zijn God-loos en van God los.
  Er zit hier ook een enkele zool.

  Maar je hoeft niet eens socialist/communist te zijn.
  Op DDS zijn ook rechtse ballen die niets met hun Schepper doen. Hoe is het mogelijk.

  Wat een uitermate verschrikkelijke hoogmoed.
  Neem o.a. zo’n grzstn (Jacobus, enz.), El Cheapo (Moreno). Wat een stakkers. Voor de eeuw-ig-heid en eeuw-ig-heid vrees ik…

  Ze denken, ‘wat je niet ziet bestaat niet’.

  Domdom, dom in het kwadraat, dom2 dus.

  Ik zie ook geen elektriciteit, maar t werkt wel als ik de lichtknop schakel.
  Ik zie ook geen duizenden golven en stralen om me heen, maar ze zijn er wel!
  Ik zie ook geen liefde, maar zelfs ervaar ik liefde voor iemand op een ander continent.

  In China zullen ze geen kruizen meer zien op de gebouwen. Nou en.

  Een ware gelovige ‘ziet’ (met het geloofsoog) het kruis – wat de dood van hun liefdevolle Heiland betekent, en de dood van henzelf dus ook al de zonden van de oude Adam, de oude mens.
  Maar ook de opstanding: Mo is morsdood en hij ligt onder in de grond, maar een wedergeboren Christen IS opgestaan uit die eeuwige dood, met hun Verlosser Jezus! Eens en voor altijd! Hallelujah!

  Hebr 10:10,12,14, maar ook 8:12,13, 9:12,14,15… 26,27,28, 10:17-2,22, 12:23, Kol2:13.

 2. toetssteen

  Drie keer raden in welke provincie dit plaatsvond…… Iets met Oeigoeren.

  1. Nicky

   Niet in heel China? Hoezo niet?

   Heb een Amerikaanse vriend die stiekem moest preken bij diverse groeperingen (huisgemeenten).
   Maar vaak voordat hij aankwam ergens, werd hij weer naar een ander oord gebracht, vanwege uitlekken en gevaar, het was een heel grillige, stiekeme en in het grootst geheime operatie.

   Heel vermoeiend maar toch voor hem enorm bemoedigend, was het niet ook voor de gelovigen daar. Zo’n grote en eenvoudige dankbaarheid dat ze daar hadden om de broeder uit de States te horen onderwijzen!

  2. Mar

   toetssteen zit de boel op te naaien.

   Het gebeuren vindt vooral plaats in de provincie Zhejiang aan de oostkust van China, waar de meeste christenen huizen. Minderheidsgroep de Hui in dat gebied zijn veelal moslims.

   Oeigoeren leven in het gebied Sinkiang in het westen van China.

 3. Arachne

  D66: religie moet achter de voordeur blijven???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.