Deze stad gaf bomen e-mailadressen zodat burgers problemen konden melden. In plaats daarvan stuurden ze liefdesbrieven

Wat gebeurt er als je onze wortelschietende vrienden toegang geeft tot het internet? Eén stad probeerde het uit.

Een Australische stad had een goed idee: wat nu als je alle bomen in de stad hun eigen e-mailadres geeft? Burgers kunnen dan mogelijke problemen snel doorgeven aan de autoriteiten. Overhangende takken, vandalisme, optrekkende wortels… zo zou het stadsbestuur snel op de hoogte kunnen zijn van de problemen én wisten ze meteen over welke boom het zou gaan.

Maar wat begon als een handigheidje, groeide al snel uit tot zoveel meer. De bomen in de stad krijgen namelijk een hoop digitale post van burgers, en dan niet alleen over de problemen. Onze gebladerde vrienden zijn populair: ze krijgen duizenden e-mails van burgers die zich het lot van de stadsbomen enorm aantrekken.

“Beste Ulmus,” schrijft een inwoner. “Ik werd vandaag geraakt. Niet door een tak, maar door je oogverblindende schoonheid. Je krijgt dit soort berichten vast de hele tijd. Je bent echt een aantrekkelijke boom.”

Maar behalve liefdesverklaringen, gebruiken de natuurliefhebbers de e-mailadressen ook voor eenvoudige groeten. Ook wordt de wijsheid van de bomen ingeroepen bij e-mails die hulp vragen bij liefdesperikelen. Zieke boom krijgen een steuntje in de rug:

Aan: Gouden elm, Boom ID 1037148

21 mei 2015

Het raakt me diep dat je binnenkort zal doodgaan. Het maakt me verdrietig wanneer vrachtwagens je laaghangende takken beschadigen. Ben jij ook zo moei van alle bouwwerkzaamheden als wij?

Een Algerijnse eik kreeg daarentegen dit dankbare bericht:

Aan: Algerijnse eik, Boom ID 1032705

2 februari 2015

Beste Algerijnse eik,

Dank je dat u ons zuurstof geeft.

Dank je dat je zo mooi bent.

Ik zou niet weten waar ik moest begonnen, als jij mijn koolstofdioxide niet absorbeerde. Ik zou waarschijnlijk in de hemel zijn. Hou je taai, en blijf met kop en schouders boven de rest uitsteken.

Jij bent de gift die blijft geven.

Enkele gelukkige inwoners hebben zelfs een e-mail terug gekregen van de bomen. Iemand die zich afvroeg wat Griekenland nu aan moet met hun schuldencrisis, kreeg een overpeinzing van een rode cedar terug. De cedar gaf aan wel wat te voelen voor een Grexit.

Prachtig!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.