Deze Russische vrouw lichtte ISIS op voor honderden euro’s

De vrouwen deden alsof ze geen geld hadden om naar Syrië te reizen en haalden ISIS over om geld te sturen.

Drie Russische vrouwen zijn onlangs opgepakt door de politie omdat zij via sociale media contact zouden hebben gehad met strijders van ISIS. De beschuldiging klopte, maar het verhaal van de vrouwen was ongelooflijk.

Russian Brides Praised For Conning Lonely ISIS

Ze deden zich op islamitische internetfora voor als meisjes die van plan waren om naar het kalifaat in Syrië en Irak af te reizen, om daar met jihadstrijders te trouwen. Maar er was één ‘probleem’: Ze hadden geen geld voor een vliegticket.

Op die manier haalden ze strijders over om geld naar hen over te maken. Zogenaamd om het vliegticket naar Syrië te bekostigen, maar in werkelijkheid staken de slimme Russinnen het geld gewoon in eigen zak. Zo wisten ze de radicale terreurgroep honderden euro’s afhandig te maken.

Een screenshot van de berichten die de nepbruiden uitwisselden met ISIS-strijders.
Een screenshot van de berichten die de nepbruiden uitwisselden met ISIS-strijders.

 

Één van de vrouwen, Maryam, vertelt hoe ze zich op online fora voordeed als een meisje dat naar Syrië wilde afreizen om bruid van een jihadist te worden. Al snel kreeg ze berichten van een ISIS-strijder.

“Hij zei: ‘Kom naar Syrië! Het is fantastisch hier!’ Ik antwoordde dat ik geen geld had voor het vliegticket, en toen vertelde hij me voor het eerst dat hij me geld kon sturen.”

Samen met twee vriendinnen herhaalde ze de truc bij meerdere andere terroristen. De actie kwam de dames in eerste instantie duur te staan: Ze werden opgepakt door de anti-terrorisme-eenheid, die dacht dat de vrouwen daadwerkelijk jihadistische sympathieën hadden. Toen de politie lucht kreeg van hun oplichtingspraktijken, werden de vrouwen aangehouden voor internetfraude.

Toch is de kans klein dat de nepbruiden achter de tralies moeten. Voor een aanklacht zou ISIS zelf aangifte moeten doen in Rusland, en dat is bijzonder onwaarschijnlijk. Ook worden de vrouwen door veel Russische internetgebruikers als helden geprezen omdat zij ISIS geld afhandig hebben gemaakt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. halo1

    Het verhaal van de lamme die de blinde helpt..

  2. carthago

    Het is nog altijd mogelijk dat de isismonsters een deurwaarder gaan inschakelen, en dat zou zo maar eens kunnen bij het Internationale strafhof in Den Haag.

  3. Mart

    Ik denk dat die dames eerder hun koppie kwijt gaan raken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.