Slechte verliezer Froome scheldt held van de dag Vincenzo Nibali uit

Nibali ging er vandoor op een moment dat de gele truidrager problemen had.

Na de fantastische etappe van vandaag was gele truidrager Chris Froome gek van woede. De reden? Vincenzo Nibali opende de aanval op het moment dat Froome problemen had door ‘een stuk afval’ en de groep met favorieten even moest laten gaan. Volgens Froome was dat onsportief.

“Een stuk afval blokkeerde mijn wiel”, vertelde Froome over het beslissende moment. “Het voelde alsof mijn remmen werden dichtgeknepen. Dat Nibali net dan aanvalt, vind ik niet sportief van hem. Ik zou zelf nooit aanvallen als de leider pech heeft. Hij had de hele klim de tijd, maar deed het precies op dat moment.”

Nibali ontkent dat hij wist dat Froome pech had. Heel gek is dat niet; de andere renners konden het niet zien. Ze zagen alleen dat hij opeens weg was. En dat terwijl hij tijdens de etappe al niet erg sterk leek te zijn. Nibali en co. konden dus best geloven dat Froome geen pech had, maar dat hij werkelijk loste.

De winnaar van de etappe legt uit:

“Ik zal de woorden die Chris tegen me zei maar niet herhalen. Daar zijn ze te erg voor.”

Ook als Froomes fiets wel in orde was geweest is de kans klein dat hij gereageerd had op de aanval van Nibali. De Italiaan staat vrij ver achter in het klassement en ging al vroeg op avontuur. Froome had hem vrijwel zeker laten gaan. De anderen probeerden Nibali uiteindelijk wel bij te halen, maar kwamen tekort.

De beste man van de dag, op Nibali na? Quintana. De jonge renner uit Ecuador deed het fantastisch en ging op de laatste berg van de dag in de tegenaanval. En nu komt het: Froome kon Quintana niet volgen. De gele truidrager verloor 29 seconden op de nummer twee van het klassement. Froome zou zoiets nooit bewust doen; het betekent gewoon dat hij vandaag werkelijk zwakker was dan zijn naaste concurrent.

Critici konden dan ook weleens zeggen dat Froome zich afreageerde op Nibali, maar dat hij in werkelijkheid boos was op zichzelf; hij viel deze etappe gewoon tegen. Daarnaast zal ‘ie van slag zijn geweest door zijn verlies. Morgen staat er nóg een geweldige etappe op de agenda. Het peloton rijdt dan namelijk naar Alpe d’Huez.

Ook goed nieuws voor Nederland: Bauke Mollema steeg een plekje in het algemeen klassement. Hij staat nu achtste. Robert Gesink staat nog steeds op de zesde plaats.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.