50 jaar lang helpt ‘de Snelwegman’ gestrande reizigers met autopech. Nu hij zelf hulp nodig heeft, gebeurt er iets moois

Ze noemen hem ‘de Snelwegman’. Het is een bijnaam die hij dubbel en dwars verdiend heeft met het helpen van honderden mensen in maar liefst 50 jaar tijd. Maar nu heeft de held zelf hulp nodig..

De Snelwegman – oftewel Tom Weller – rijdt al vijftig jaar de snelwegen rond zijn huis op en af. Hij is op zoek naar gestrande automobilisten die pech hebben, zodat hij ze kan helpen.

vlcsnap-2015-08-15-11h33m47s83Tom doet dat al vijftig jaar, en is in die tijd uitgegroeid tot een ware lokale held, die zelfs z’n eigen bijnaam heeft gekregen: Snelwegman. Als mensen hem vervolgens proberen te betalen of hem op een andere materiële manier pogen te bedanken voor zijn hulp, slaat hij dat traditiegetrouw af. Het enige wat hij de pechtklanten die hij helpt meegeeft is dat ze de goede daden moeten doorgeven:

Wellers-cardTom doet dat zelf ook. Toen hij 16 was, stond hij zelf met autopech langs de kant. Hij wist niet wat hij moest doen, maar een onbekende man stopte bij hem en hielp de man die we nu kennen als de Snelwegman uit de penarie. Net als Tom weigerde hij zich te laten betalen, en vertelde hij de hulpbehoevende dat mensen die in nood zitten moeten helpen. De jonge Tom knoop die les in z’n oren, en rijdt sindsdien de snelwegen op en neer op zoek naar hulpeloze automobilisten die wel een handje kunnen gebruiken.

Maar in 2011 sloeg het noodlot toe. Tom en zijn auto – een Ford die hij ‘de Beulah’ noemt – raakten zelf betrokken bij een auto-ongeluk. Ze werden geschept door een andere auto. Snelwegman mankeert niets, maar de auto staat sindsdien kapot in de garage. Een hard gelag voor de redder in nood, want sinds hij de auto kocht in 1966, zijn ze al decennia onafscheidelijk.

Dit drama duurde enkele jaren, waarin Beulah wegkwijnde in een garage. Totdat enkele gulle gevers hoorden van Tom en het feit dat hij al vijftig jaar lang reizigers in nood helpt. Uiteráárd krijgt Tom nu zelf de behandeling die hij al een halve eeuw aan anderen geeft: volledig gratis helpen enkele helden Toms Beulah weer op de weg. De oude man is tot tranen geroerd:

vlcsnap-2015-08-15-11h34m08s41Prachtig toch? Bekijk het bijzondere verhaal van Snelwegman en zijn Beulah hier:


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.