Akkoord met Griekenland over derde steunpakket

Geen categorieaug 11 2015, 8:00
Het Zuid-Europese land krijgt een nieuw pakket van 86 miljard euro.
De internationale geldschieters en Griekenland hebben een akkoord bereikt over een nieuw steunpakket ter waarde van 86 miljard euro. Dat maakte het Griekse ministerie van Financiën vanmorgen vroeg bekend.
"Er is een akkoord bereikt. Enkele kleine details worden nu besproken," aldus een ambtenaar van het ministerie. Dit akkoord werd bereikt na een marathonsessie waarin alle betrokken partijen zoveel mogelijk hun eigen zin wilden krijgen.
Griekenland heeft een nieuw steunpakket nodig omdat diens banken anders vrijwel zeker onmiddellijk omvallen. Het gevolg daarvan is natuurlijk dat de hele economie nog verder in elkaar stort en het land failliet gaat. Voor veel Grieken - en andere Europeanen - is dat een waar nachtmerriescenario.
Athene wil een driejarig leningenprogramma voor circa 86 miljard euro uit het Europees noodfonds ESM. Sinds half juli onderhandelde de Griekse regering met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM over de voorwaarden voor de steun.
Sinds half juli onderhandelen deze partijen al met elkaar. Ze spreken constant met elkaar, iedereen doet water bij de wijn, maar tot vannacht kwam er maar geen akkoord. Eén van de redenen daarvoor is dat het IMF, de EC, de ECB en het ESM de nieuwe Griekse regering niet echt vertrouwen. Zij zijn bang dat premier Tsipras allerlei toezeggingen doet zonder dat hij de wil heeft om het akkoord daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Klaarblijkelijk heeft hij hen alsnog kunnen overtuigen van zijn intenties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten