Amerika bombardeert ISIS voor het eerst vanuit Turkije

Geen categorieaug 13 2015, 8:16
Voor de eerste keer is gebruikgemaakt van de strategisch gelegen Incirlik-basis.
Na lange tijd hebben de Amerikanen nu eindelijk luchtaanvallen uitgevoerd op ISIS vanuit Turkije. De Turkse regering heeft er mee ingestemd dat de Incirlik-luchtmachtbasis wordt gebruikt voor de aanvallen. Deze basis ligt veel dichter bij het terroristische kalifaat dan andere luchtmachtbases van de Amerikanen, waardoor de vliegtuigen veel korter hoeven te vliegen voordat ze hun bommen afwerpen op de ISIS-jihadisten.
Volgens het Turkse persbureau Dogan zijn vannacht al drie Amerikaanse oorlogsvliegtuigen opgestegen richting Syrië. Het Pentagon bevestigde dat in de volgende persverklaring:
"Vandaag is de Verenigde Staten begonnen met bemande anti-ISIS-vluchten vanuit de Incirlik luchtmachtbasis. Er zijn aanvallen uitgevoerd"
Turkije zelf is momenteel bezig met een campagne tegen ISIS én de Koerdische PKK-beweging, die tegen ISIS vecht. In het Westen vinden veel mensen het onbegrijpelijk dat Turkije veel meer aandacht besteedt aan de strijd tegen de PKK, terwijl de aanvallen op ISIS tot een minimum beperkt blijven. Vooral omdat juist de PKK zelf fel tegen ISIS strijdt.
De verwachting is dat de beslissing om de Amerikanen van de Incirlik-basis gebruik te laten maken, gepaard zal gaan met een intensivering van de Turkse strijd tegen ISIS. Ook Turkije zelf zal zijn bombardementen op de radicaal-islamitische strijders dus gaan opvoeren. Het Amerikaanse en Turkse leger coördineren de luchtaanvallen met elkaar, om zo effectief mogelijk te zijn.
Toch is de strijd tegen de PKK voor Turkije nog lang niet afgelopen. Vanuit zijn nieuwe paleis in Ankara verklaarde Erdogan dat Turkije nooit zal toegeven aan de Koerdische beweging:
"Ik zal duidelijk zijn, de operaties gaan door. We zullen nooit stoppen, nu zij ons ook aanvallen."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten