Amsterdam is de moordhoofdstad van Nederland

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in Amsterdam relatief de meeste mensen worden vermoord.

Sinds 1996 is het aantal moorden nog nooit zo laag geweest. Het Centraal Bureau voor de Statistiek begon in 1996 met het registreren van verschillende gegevens over moord en doodslag, en vooral vrouwen werden in 2014 veel minder vaak slachtoffer van deze misdrijven. De cijfers op een rijtje:

Screen Shot 2015-08-27 at 09.06.17
Te zien is dat het aantal vermoorde vrouwen lager is dan ooit tevoren. Het aantal moordslachtoffers onder mannen is juist gestegen

In 2014 kwamen 144 mensen om het leven door moord of doodslag, 113 mannen en 31 vrouwen. Dat komt neer op ruim 3 slachtoffers per week. Opvallend is dat vrouwen vaak worden vermoord door hun partner of hun ex. Bij mannen is juist vaak een kennis of vriend de dader.

Screen Shot 2015-08-27 at 09.06.34

 

Ook blijkt uit de cijfers dat mannen veel vaker slachtoffer van moord en doodslag in het criminele circuit. Zo’n 13 procent van de mannelijke moordslachtoffers valt onder criminelen onderling. Bij vrouwen is dat slechts twee procent. Ouders en overige familie zijn even vaak dader bij mannelijke als vrouwelijke slachtoffers.

Screen Shot 2015-08-27 at 09.07.50

 

Opvallend is dat mannen veel vaker dan vrouwen om het leven worden gebracht met een vuurwapen. Bij 40 procent van de mannelijke slachtoffers is dit het geval, terwijl het cijfer bij vrouwen op ‘slechts’ 14 procent ligt. Vrouwen daarentegen worden relatief vaker neergestoken en gewurgd.

Screen Shot 2015-08-27 at 09.08.06

 

En dan: In welke stad worden de meeste mensen vermoord? Volgens de CBS-cijfers is Amsterdam de moordhoofdstad van 2014. Hier vinden meer moorden plaats dan in enige andere Nederlandse stad. Maar ook Rotterdam valt op: Relatief worden in deze stad veel vrouwen vermoord, nog meer dan in Amsterdam. Het hoge aantal mannelijke doden in Amsterdam is vooral te wijten aan het criminele circuit.

Overigens is bijna de helft van de moordslachtoffers allochtoon. Vooral Arubanen en Antillianen zijn relatief veel vaker moordslachtoffer. Onder Antilliaanse en Arubaanse mannen ligt het aandeel vermoorde slachtoffers bijna dertien keer hoger dan onder autochtonen (respectievelijk 8,66 en 0,67 per 100 duizend personen).

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  Was het niet logischer geweest om als kop boven het artikel te zetten dat sinds 1996 is het aantal moorden nog nooit zo laag is geweest?

  Nederland wordt steeds veiliger en dat simpele feit wordt structureel weggemoffeld.

 2. CJD

  Ach ach ach wat een nonsens ook weer. Alle cijfers geven feitelijk aan dat de criminaliteit omlaag is gegaan, zelfs in Amsterdam waar de criminaliteit wellicht hoger licht dan in andere steden (wat mij in een hoofdstad vrij normaal lijkt). Om Amsterdam nou de moordstad van Europa te noemen is in ieder geval totale kolder!

 3. AnnieJansz

  Ex-partners zijn een grotere bedreiging voor dit land dan de Islam. Zo zou je het ook uit kunnen leggen.

  1. zomaar

   Anniejansz , weet je zeker dat deze slachtoffers , niet door een soort van eerwraak komen? , ik zelf denk van wel ! .

   alleen onze media en overheid mag voortaan de afkomst niet vernoemen van de daders , of het moet een oer-Hollandse naam zijn , dan weer wel .

   1. AnnieJansz

    Sorry Zomaar, maar die reactie had ik dus wel verwacht…

    Ik probeerde alleen maar aan te geven dat je uit de statistieken allemaal snelle conclussies kunt trekken.

    Zo weten we ook dat Antilianen bovengemiddeld vaak bij moord betrokken zijn…

    Dus zou de conclussie dan zijn dat Antiliaanse ex-partners helemala een fatale mix zou zijn?

    1. Simon Brouwenstein

     Antillianen, zijn dat geen christenen die zich laten leiden door het haatboek de Bijbel?

     1. Geah

      In tegenstelling tot de moslims vechten de Antilianen niet vanuit hun geloof / bijbel….dus het valt nog wel mee met de Christenen…..in tegenstelling met de massamoorden uit de moslimhoek uit hun geloof…

     2. zomaar

      Simon deze tekst van jou is wel overtrokken !!.

      vindt je dat zelf ook niet ?.

     3. Simon Brouwenstein

      Deze Antillianen zijn net zo christelijk als de ISIS-idioten moslim zijn.

    2. zomaar

     het was ook een inkoppertje , toch ik heb met geen woord over moslims geschreven !.

     er zijn namelijk meer culturen die eerwraak kennen , en toepassen .

     hiermee verwijs ik naar de woorden van jou vrind Simon.

     die weer aan het zuigen gaat !!.

     1. AnnieJansz

      Zover ik weet is Simon geen vriend van me en kan ik hem ook niet in z’n hok schoppen.

 4. Svetlana

  Ach ja, wat te verwachten op een rechts extremistische site dan een populistisch verhaal over zogenaamde criminaliteit

 5. Geah

  Zal dat vooral door de immigranten uit het M.O. komen….tenslotte hoorden wij voor hun komst nooit over de misdaad in Amsterdam…en zowel dan was het alleen nog maar Willem Holleeder……En de misdaad zal NU alleen nog maar verder toenemen met de komst van de Islamitische Afrikaanse moslims…

  1. Simon Brouwenstein

   Las u het artikel niet, mevrouw Geah, het aantal moorden was nog nooit zo laag. Hoe kunt u dan beweren dat immigranten dit aantal deden toenemen?

  2. AnnieJansz

   Ik heb mezelf beloofd om niet meer zo snel te oordelen en veroordelen, toch is dat wel erg moeilijk als iemand zoals Geah met droge ogen leugens verspreidt voor eigen politiek gewin.

   Ik hoef het verder niet uit te leggen denk ik.

 6. nick

  Amsterdam is zonder twijfel de meest verloederde stad van ons land, hoewel Den Haag en Rotterdam, Gouda enzo enzovoort ik weet het niet…misschien moeten we het eens gaan onderzoeken…

  Amsterdam staat wel nummer 1 met de meest krankzinige (linkse) gemeente raad van het land, in het verleden en nu zeker nog steeds!

  Het feitje uit de krant dat ze bedacht hebben om antiislam incidenten te gaan registreren is wel het toppunt van de omgekeerde wereld. Dan lijkt het me niet meer dan reëel om ook alle andere incidenten te registreren…

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24422104/__A_dam___Registra-_tie_islamifobie___.html

  Bewijs voor de totale krankzinnigheid van het gemeentebestuur Amsterdam en hun ongeschiktheid om te besturen.

  Islamfobie bestaat helemaal niet, het is Islamangst en deze is volkomen reëel. Niemand kan mij verbieden angst te hebben voor de islam, ook omdat deze bewezen terecht is. Ik ben ook bang voor kanibalen, je weet tenslotte nooit of je bij ze in de pot beland. Die angst kan ook niemand mij verbieden!

  En gaat men nu ook de christenfobie, seculiere fobie en antiwestersefobie van de moslims registreren bij elk “incident” welke ze veroorzaken, dan hebben ze een dagtaak!! Zeker weten dat er veel en veel meer ‘incidenten’ waaronder beledigingen, discriminatie, geweld en erger door de alhier wonende moslims, tegen de autochtonen gepleegd worden dan andersom. Walgelijk, dit vrijwillige islamiseren van de gemeente Amsterdam want iets anders is het niet.

  De eigen bevolking discrimineren, het gebeurd inmiddels overal in ons land maar Amsterdam loopt voorop!

 7. Terzo

  Sommige leeghoofden moet je nog steeds uitleggen dat er leugens bestaan, nog grotere leugens en als overtreffende trap door de overheid gebrachte statistieken.

  1. toetssteen

   @Terzo
   Wat je zegt.

 8. toetssteen

  Het loket knoeien met statistieken is weer open! We nemen het landelijke gemiddelde voor de statistiek waardoor de curve daalt, maar vergeet even te vertellen dat buiten de Randstad de bevolking sterk vergrijst en er door nood gedwongen( lees gevlucht) wat jonge gezinnen zitten met kleine kinderen. Beide partijen worden niet bepaald gekend inzake hoge moordcijfers (ik zeg nadrukkelijk niet dat het nooit voorkomt, maar in vergelijking met de Randstad slechts een paar procentpunten te verwaarlozen.)

  Ik zie dat inmiddels ook de joker weer is ingezet en men het aantal veroordeelde misdadigers op 1 lijn stelt met het aantal misdrijven die begaan zijn. De laatste categorie wordt zelfs na aangifte (aangiftebereidheid is teruggelopen omdat de politie er niets mee doet) in een la gemikt. De kans op een veroordeling is in Nederland zelfs na het oppakken beschamend!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.