De oorlogsmedailles van zijn vader werden gestolen. Wacht tot je leest hoe hij ze terug weet te krijgen

Hij dacht dat hij de erfstukken voor altijd kwijt was. Toen gebeurde er dit.

Stuart Abbott (67) was in tranen toen hij merkte dat de oorlogsmedailles van zijn vader Fred waren gestolen. Fred Abbott was een ware oorlogsheld in de Tweede Wereldoorlog en vocht onder meer in Frankrijk en Burma.

Voor zijn inzet tijdens de oorlog – met name in het beroemde Cameron Highlander-regiment – kreeg hij vele medailles, waaronder de Burma Star, de 1939 to 1945 War Star, de King George oorlogsmedaille en een ronde bronzen Cameron Highlander-medaille. De medailles betekenden veel voor Fred en ook zeker voor zijn zoon Stuart.

Tot Freds dood woonde hij bij de familie van zijn zoon in Zuid-Afrika. Nadat Fred was overleden verhuisde Stuarts gezin naar Frankrijk, en daarna naar Engeland. Pas in Engeland kwamen ze erachter dat er iets miste in de bagage. De kostbare medailles waren weg.

3907383473

Stuart vermoedde dat de medailles waren gestolen tijdens de verhuizing in Zuid-Afrika, en nam aan dat hij de erfstukken nooit meer zou zien. Maar toen vond hij iets op internet dat zijn leven op zijn kop zette. Onlangs keek hij toevallig op eBay om een trompet te kopen van het Cameron Highlander-regiment. Stuart is namelijk een groot verzamelaar van antiek.

Op eBay vond hij niet alleen trompetten maar allerlei bijzondere spullen, waaronder ook medailles. Het zou toch niet…? Één van de medailles leek precies op zijn vaders medaille. Hij klikte erop en keek of er meer foto’s van waren. Ja hoor! Op de achterkant van de medaille stond “F Abbott”. Tja, op zich zijn er wel meer mensen die zo heten. Toen zag hij dat de verkoper zich in Zuid-Afrika bevond. Dat was wel héél toevallig.

Stuart stuurde de verkoper een bericht. Die vertelde hem dat hij de medailles had gekocht op een antiekbeurs in Zuid-Afrika, en hij had geen idee dat het om gestolen waar ging. Als blijk van goede wil, stuurde de verkoper de medailles zelfs gratis naar Stuart op. Toen ze eenmaal waren gearriveerd zag Stuart pas de inscriptie op één van de medailles: “Best Shot”. Dat had zijn vader er zelf ingegraveerd, omdat hij de scherpschutter van zijn regiment was.

Stuart is dolblij:

“Mijn vader praatte nooit veel over de oorlog maar hij heeft me wel verteld dat hij de beste scherpschutter van zijn regiment was. Het is fantastisch dat ik de medailles terugheb. Ook mijn kinderen zijn erg blij. We verzamelen antiek, en ik begrijp soms echt niet hoe mensen hun familie-erfstukken verkopen. Ik ben er zo aan gehecht!”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.